Αρχική Γαστρονομία KOUZINA 2019…, ύμνος στους τοπικούς και τους Θεσσαλονικείς chef!

KOUZINA 2019…, ύμνος στους τοπικούς και τους Θεσσαλονικείς chef!

KOUZINA 2019…, ύμνος στους τοπικούς και τους Θεσσαλονικείς chef!

Ένα πρόγραμμα με πολυδαίδαλες προωθητικές απολήξεις παρουσιάζει φέτος το KOUZINA 2019, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου, συμπληρώνοντας εννέα χρόνια δημιουργικής ζωής και έχοντας μετατρέψει την περιοχή από άοσμο και αφανή τόπο σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γαστρονομικούς προορισμούς της μεσογειακής λεκάνης.

Η ιδιαιτερότητα της γιορτής του 2019 έγκειται στη δομή της, η οποία εστιάζει:

  • Στην ανάδειξη του έργου των τοπικών chef, οι οποίοι υποδέχονται Θεσσαλονικείς και άλλους guest chef συν-δημιουργώντας και αναδεικνύοντας τα 22 μοναδικά προϊόντα της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής,
  • Στις στοχευμένες συνεργασίες με chef clubs και προορισμούς με ομοειδή χαρακτηριστικά,
  • Στην προσθήκη και προώθηση «ελληνικών σεναρίων» στις δομές των 180 παράλληλων δραστηριοτήτων της διοργάνωσης.

Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες του φεστιβάλ αποτελούν την πηγή έμπνευσης των chef που συμμετέχουν:

  1. Η αρχαιοελληνική κουζίνα

Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση:

  • της άγριας τρούφας του Χολομώντα,
  • της ντόπιας μανιταροπαραγωγής,
  • του μελιού,
  • της φέτας και του γιαουρτιού Αρναίας,
  • των φρούτων του δάσους,
  • των βοτάνων του ορεινού όγκου,
  • των αιθέριων ελαίων του Παλαιοχωρίου,
  • του οίνου και
  • της αρνιώτικης μουντοβίνας.

Δημιουργείται από τους επαγγελματίες του ERGON AGORA αλλά και από ντόπιους μάγειρες, οι οποίοι εμπνέονται από τις τάσεις της αρχαιοελληνικής κουζίνας και δημιουργούν πιάτα με ελληνικές επιρροές που αναδεικνύουν την ορεινή πρωτογενή παραγωγή. Παραδοσιακές πλατείες και αυλές γεμίζουν με φωνές νοικοκυράδων και χορωδών, ενώ χορευτές υποδέχονται το ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο. Ξεχωριστή παρουσία της ενότητας θεωρείται αυτή του executive chef του MAKEDONIA PALACE Σωτήρη Ευαγγέλου, το μενού του οποίου απογειώνει τη χρήση της μουντοβίνας στη ζαχαροπλαστική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουντοβίνα είναι απόσταγμα από κερήθρα – προϊόν Π.Ο.Π. Αρναίας – «το τσίπουρο των μελισσοκόμων» όπως ονομάζεται – και αποτελεί το τιμώμενο τοπικό προϊόν της φετινής διοργάνωσης.

  1. Η θαλασσινή κουζίνα  

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός του KOUZINA 2019 είναι η Καβάλα, η οποία αποτελεί «βασίλισσα» της «θαλασσινής κουζίνας». Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας, δάσκαλοι – chef των Ι.Ε.K. ΔΕΛΤΑ και ΑΚΜΗ, αλλά και καταξιωμένοι ντόπιοι chef ζωντανεύουν τις θαλασσινές γαστρονομικές τάσεις του Αιγαίου Πελάγους και αναδεικνύουν:

  • τα μύδια Ολυμπιάδας, αλλά και
  • τα ψαρικά / θαλασσινά της αριστοτελικής και αθωνικής θάλασσας.

Ντόπιοι και φιλοξενούμενοι χορευτές γλεντούν στα λιμάνια, τιμώντας τις ανοιξιάτικες τοπικές γιορτές.

Για πρώτη φορά στην «ιστορία» του, το KOUZINA μεταφέρεται στην Καβάλα, όπου στις 22 Μαΐου, στο λιμάνι της πόλης με την εξαιρετική θέα στα κάστρα της, ο chef Στέλιος Δίγκας και μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας επιδεικνύουν τρόπους παρασκευής μυδιών, «μπλέκοντας» τη μυδοπαραγωγή της Ολυμπιάδας με την ψαροπαραγωγή της Καβάλας, δικτυώνοντας έτσι το θαλάσσιο κόλπο της τιμώμενης πόλης με το υδάτινο στοιχείο του Στρυμωνικού.

  1. Η μοναστηριακή κουζίνα

Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, παρουσιάσεις αθωνικών οίνων, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shops της Ουρανούπολης, επιδείξεις αγιορείτικης μαγειρικής από τον αθωνίτη Μοναχό Νικήτα, θρησκευτικές συνευρέσεις στα λευκά ξωκλήσια του βουνού αλλά και μοναστηριακά δείπνα αποτελούν τις κύριες εκδηλώσεις της «διάσημης» μοναστηριακής εβδομάδας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Με βάση την ψαροφαγία, οι 8 «μοναστηριακές βραδιές» αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί τη συνδέουν με τη χρήση:

  • άγριων χόρτων,
  • βοτάνων,
  • ελαίων και
  • ζαρζαβατικών,

όπως αυτά συλλέγονται από τις πλαγιές και τους κήπους των πράσινων αθωνικών βουνών.

Εμβληματικές παρουσίες όπως αυτές του chec Αθανασίου Σκούρα και του executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki Απόστολου Αλτάνη σηματοδοτούν το κύρος της ενότητας.

  1. Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου:

  • περέκ και πιροσκί με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας,
  • θαλασσινοί μεζέδες όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης,
  • αυθεντικά ζυμαρένια μικρασιάτικα μαντί,
  • ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τα αγιορείτικα αμπέλια,
  • μυρωδάτοι κιμάδες,
  • παστό Ορκύνι Ιερισσού αλλά και
  • ψαρικά μαγειρεμένα με χορταρικά όπως στην Προικόνησσο και τη Γαλημή

πλαισιώσουν «την παγκόσμια ημέρα των ωκεανών», η οποία για μία ακόμη φορά θα γιορτασθεί με τη μεγαλοπρέπεια που της πρέπει.

Καθηγητές του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ δραπετεύουν από τις αίθουσες των εκπαιδευτηρίων της πόλης και φιλοξενούνται στα γραφικά ταβερνάκια του λιμανιού της Αμμουλιανής, ενώ νοικοκυράδες και ντόπιοι μάγειρες ξεχύνονται στις θάλασσες και στις καλοκαιρινές πλατείες, προκειμένου να επιδείξουν την τεχνική και τη γνώση τους.  

  1. Η μεσογειακή κουζίνα

Είναι αφιερωμένη στη σλοβένικη μεσογειακή κουζίνα, δεδομένου ότι το 2019 τιμώμενο μεσογειακό προορισμό της διοργάνωσης αποτελεί η Σλοβενία.

Εστιασμένη στην προώθηση:

–          του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού,

η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της – εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά – το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς. H επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου και η Zorica Milanovic προσφέρουν δημιουργίες με σλοβένικη έμπνευση αλλά και αυθεντικά σλοβένικα πιάτα που αποδεικνύουν ότι η Μεσόγειος – άσχετα με το μέγεθος της ακτογραμμής που αγγίζει – δημιουργεί χαρακτήρες ομοειδείς και πάντα ιδιαίτερους. 

Η τελετή λήξης, η οποία είναι πάντα αφιερωμένη στη μνήμη της εθελόντριας Ευαγγελίας Ηλία – Σαμαρά, θα σηματοδοτηθεί φέτος από την εφαρμογή του προγράμματος «ξενοδοχεία υιοθετούν το δέντρο της Ευαγγελίας», το οποίο θα φυτέψουν σε αυτά μαθητές και μικρά παιδιά.  

Στις κύριες δραστηριότητες του KOUZINA 2019 λαμβάνουν μέρος 33 chef,  αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους τιμά όλα τα restaurants – μέλη του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μέσω των παράλληλων δραστηριοτήτων όμως δίνεται έμφαση στο concept «τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μία παραδοσιακή ελληνική αυλή», όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής και να απολαύσει τοπικά «κεράσματα» δοσμένα με ψυχή και αγάπη. 16 τοπικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν μέρος των κύριων και παράλληλων δραστηριοτήτων μιας διοργάνωσης που κάθε χρόνο εξελίσσεται, αποτελώντας λόγο και τρόπο τουριστικής προώθησης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Η προώθηση των τοπικών προϊόντων πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενώ σχεδόν έτοιμο είναι το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας KOUZINA, που από την επόμενη χρονιά θα «ορίζει» νέους τρόπους συνεργασίας μεταξύ τοπικών παραγωγών και ξενοδοχειακών μονάδων στην Ανατολική Χαλκιδική.   

Γάλλοι, Αυστριακοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Κύπριοι, Έλληνες, Ιταλοί, Λιβανέζοι και Σλοβένοι εκπρόσωποι Τύπου αναμένεται να καταγράψουν τις δραστηριότητες του KOUZINA 2019, προκειμένου να μεταφέρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη την αύρα της Ελλάδας που αλλάζει, μέσα από την επιστροφή στην αυθεντική γαστρονομική παράδοση.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του KOUZINA 2019 θα το βρείτε αναρτημένο εδώ