Τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων καθώς και της κρουαζιέρας ώστε να αποτελέσουν τη στέρεη γέφυρα για την τουριστική ανάπτυξη στη Μεσόγειο, πρόκρινε ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης μιλώντας στην ημερίδα «Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Ο κ. Τσιλίδης, μιλώντας σε ειδική ενότητα της ημερίδας για τον Τουρισμό, όπου συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου κ. Σάββας Περδίος, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Τουρισμού της Αιγύπτου κ. Emad Hassan και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EGESCO, Δρ. Hany Barakat, επισήμανε τη σημασία των επενδύσεων και των πρωτοβουλιών στις θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ως βασικός μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως τόνισε ενώπιον εκπροσώπων των τριών κρατών, καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας, η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία στις θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν, και οι οποίες σήμερα χρειάζεται να ενισχυθούν μέσα από τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού κεφαλαίου (fund) που θα στηρίξει τις από κοινού σχέσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού στην περιοχή, ώστε να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία κρουαζιερόπλοιων και πλοίων ακτοπλοϊας.
Είναι ανάγκη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της FedHATTA, μέσω του τραπεζικού συστήματος, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες χρηματοοικονομικές διαδικασίες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των υποδομών.
Όπως είπε, οι αερομεταφορείς των τριών χωρών θα μπορούσαν να στηρίξουν τον κοινό στόχο, εφαρμόζοντας ειδικές τιμές σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία των συνδέσμων της περιοχής ώστε να τονωθούν σε τριμερές επίπεδο φορέων οι τουριστικές ροές από όλο τον κόσμο στην Α. Μεσόγειο.
Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε, για την ελληνική πλευρά, τη σημασία διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης visa. Μάλιστα, όσο λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες αντιμετωπίσουμε από τα κράτη-μέλη, τόσο πιο αποδοτικές και άμεσες επενδύσεις θα έχουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον φορέα EMTAAS (East Mediterranean Travel & Tourist Agents Associations Synergies), μια πρωτοβουλία της FedHATTA στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διευρύνει τις τοπικές συνέργειες στην τουριστική βιομηχανία.
Ο EMTAAS αποτελεί τη σύμπραξη φορέων τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, FEDHATTA, ΕΤΑΑ και ACTA αντίστοιχα, με στόχο να δώσει ώθηση στον τουρισμό μεταξύ των χωρών – μελών του, να αναπτύξει κοινές τουριστικές δομές και να επεκτείνει τα ταξιδιωτικά προγράμματα των επισκεπτών της περιοχής στην περιοχή ως Mega Destination.
Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.