Με τον πιο επίσημο τρόπο ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων για έναν ολόκληρο χρόνο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «Περισσότερες από 615 δράσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, 212 συνεργασίες με διαφορετικούς φορείς, 450.000 θεατές αποδεικνύουν ότι η Αθήνα όχι μόνο μπορεί να κερδίσει αλλά και να διοργανώνει άρτια και με τεράστια επιτυχία μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις».
«Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών αποδεικνύει ότι η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα. Βιβλίου» ενέπνευσε ό,τι πιο δυναμικό διαθέτει η πόλη» δήλωσε η συντονίστρια της διοργάνωσης, κυρία Εριφύλη Μαρωνίτη, σημειώνοντας ότι η «Αθήνα επέδειξε ότι μπορεί να συνεργάζεται».
Η Αθήνα παρέδωσε τη σκυτάλη της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου -διάκρισης της UNESCO– στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αναλαμβάνει τη διοργάνωση για το 2019, με σύνθημα “Open books, open minds”.
Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων, οι κυρίες Φιόνα Ανδρικοπούλου και Άννα Ρούτση, σύμβουλοι του δημάρχου Αθηναίων και μέλη της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης, παρέδωσαν τη σκυτάλη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», κατά την επίσημη τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στη Σάρτζα την Τρίτη 23 Απριλίου 2019, στο Al Majaz Amphitheatre.
Στην τελετή μίλησαν ο κυβερνήτης της Σάρτζα Sheikh Dr. Sultan bin Muhammad Al Oasimi και ο Ernesto Ottone, αναπληρωτής διευθυντής της UNESCO για θέματα ππολιτισμού. Παρούσα ήταν και η δημιουργός του γλυπτού της σκυτάλης και πρέσβειρα καλής θελήσεως τηςUNESCO, Hedva Ser.
Την ίδια ημέρα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2019.
Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της Αθήνας με εκπροσώπους της Σάρτζα και της UNESCO υπογραμμίστηκε για μία ακόμα φορά η σημασία του βιβλίου ως πνευματικού και πολιτιστικού αγαθού που ενώνει τους λαούς και δόθηκαν συγχαρητήρια στον δήμο Αθηναίων ως διοργανώτρια πόλη της που κατάφερε να συνδέσει την πόλη και τους κατοίκους της με το βιβλίο και την ανάγνωση μέσα από ένα πολύπλευρο, ευρύ πρόγραμμα και ανοιχτό διάλογο με τους δημιουργούς, το κοινό και τις τέχνες.
Στη Σάρτζα παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Κουάλα Λουμπούρ, που θα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2020.