Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Έρχεται κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα

Έρχεται κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα

Έρχεται κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα

Τη διεύρυνση του πλαισίου συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας ανακοίνωσε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής της πρωτοβουλίας «One Belt, one Road», με την είσοδο κινεζικής τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία θα εστιάσει στη χρηματοδότηση έργων διασυνδεσιμότητας και υποδομών, δίνοντας έτσι νέα πνοή και διαμορφώνοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο για την εισροή και διάχυση κινεζικού χρήματος.

Την προοπτική αυτή επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εντάσσοντας όλα τα projects στο νέο τριετές πλαίσιο συνεργασίας, που υπεγράφη σε διμερές επίπεδο, στο Πεκίνο.

Όπως είπε ο υπουργός, ο οποίος συνόδεψε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα με αφορμή το 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού», τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν τόσο με συμβολικό τρόπο, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που κλήθηκε να μιλήσει στο φόρουμ, όσο και σε επίπεδο πρακτικό, αφού

«έπειτα από καιρό και με συστηματική διαπραγμάτευση δόθηκε η άδεια εισαγωγής στην Κίνα για τον κρόκο, που ήταν από τα βασικά αιτήματα που είχαμε στο παρελθόν».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία και για μια σειρά άλλα φρούτα, που ήταν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης όλο το τελευταίο διάστημα.

Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις, εκτιμά ο κ. Κατρούγκαλος, είναι απόρροια του κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη αλλά και του γεγονότος ότι

«συστηματικά αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις την τελευταία τετραετία»,

χωρίς να παραγνωρίζεται, όπως σημείωσε, το γεγονός ότι και οι παλαιότερες κυβερνήσεις είχαν επενδύσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κίνα,

«αλλά ποτέ δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο».

Έρχεται κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα;

Σε ό,τι αφορά το νέο τριετές (2020 – 2022) Πλαίσιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα από τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο υπουργός επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένους τομείς, «στους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε», φέρνοντας ως παράδειγμα τον χρηματοπιστωτικό.

«Φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο να έρθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα κινεζική τράπεζα»,

σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας που υπάρχουν επίσης στον τουριστικό τομέα, όπου «είμαστε σχετικά πίσω σε σχέση με το μεγάλο δυναμικό που έχει η κινεζική αγορά», στον τομέα των επενδύσεων, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, αλλά και στον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα για τις νέες τεχνολογίες, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της Huwaei, σήμερα, στο πλαίσιο ανάλογων συναντήσεων που είχε και ο ίδιος , στη Σαγκάη, κατά την πρώτη διεθνή έκθεση εισαγωγών της Κίνας.

«Η Κίνα, όπως το είπε ξεκάθαρα και ο πρόεδρος Σι, επιδιώκει πια να μην είναι μόνο το παγκόσμιο εργοστάσιο, όπως ήταν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά να γίνει και μια παγκόσμια εσωτερική αγορά, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μια μεσαία τάξη 400 εκατ., καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει μια τέτοια μεσαία τάξη και θέλει πια να καταναλώνει προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως είναι τα αγροτικά μας, να ταξιδεύει στο εξωτερικό κλπ. Έχουμε, λοιπόν, και μία σύμπτωση συγκυρίας στις καλές μας σχέσεις με την Κίνα»,

ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πηγή: crisis monitor