Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά O Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

O Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής συμμετείχε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με ομιλία για την καθοριστική συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει ο πολιτισμός και ειδικότερα η πολιτιστική κληρονομιά ως πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης. Εστίασε στη σημασία του πολιτισμού για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία. Αναφέρθηκε σε μια σύγχρονη θεώρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός από τους σημαντικότερους πόρους που διαθέτει η χώρα μας, η οποία θα είναι δυναμικά συνδεδεμένη με το παρόν, με τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά διακυβεύματα της εποχής, με έμφαση στην καταπολέμηση των διακρίσεων και την ενίσχυση της ανεκτικότητας και της πολιτισμικής πολυμορφίας.

Ο κ. Στρατής ανέδειξε τη δυνατότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πόρο σε πολλά επίπεδα. Πέρα από την αυτονόητη σύνδεσή της με τον τουρισμό, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί από μόνη της, μέσω των έργων που γίνονται για την προστασία και την ανάδειξή της, πεδίο σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης συμμετέχει στην οικονομία της γνώσης, ενώ μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει ο γόνιμος διάλογός της με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τη δημιουργική οικονομία.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει η πολιτιστική κληρονομιά και η ανάδειξή της για την κοινωνική συνοχή, για τη δημιουργία ανοιχτών, φιλόξενων, συμπεριληπτικών κοινωνιών, σε μια εποχή που παντού σχεδόν αντιμετωπίζουμε την άνοδο μισαλλόδοξων και ακροδεξιών ιδεών. Όπως ανέφερε «η επαφή και η γνωριμία με την πολιτιστική μας κληρονομιά, η διαρκής επικαιροποίηση των μηνυμάτων που αυτή μας προσφέρει, η δυνατότητά της να μεταμορφώνεται μέσα στο χρόνο απαντώντας κάθε φορά στα ζητήματα που θέτει το παρόν, μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού και δημοκρατικού ήθους, μιας ανοιχτής κοινωνίας χωρίς περιχαρακώσεις και αποκλεισμούς».

Τέλος, αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, συνόψισε τους στόχους της στην αποκατάσταση της τραυματισμένης αίγλης του Ταμείου, έτσι ώστε να συγχρονιστεί με τη εποχή μας, να υιοθετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, να αφουγκραστεί τις αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντα των σημερινών επισκεπτών και να συνδεθεί πιο στενά με την πολιτιστική και δημιουργική οικονομία, με διασφαλισμένο και αδιαπραγμάτευτο τον δημόσιο χαρακτήρα του και τη χρηστή δημοσιονομική λειτουργία.