Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κοινοί εορτασμοί Ελλήνων και Ρουμάνων για την 25η Μαρτίου στο Δραγατσάνι

Κοινοί εορτασμοί Ελλήνων και Ρουμάνων για την 25η Μαρτίου στο Δραγατσάνι

Στο πλαίσιο των εφετινών εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου, μία ξεχωριστή τελετή έλαβε χώρα, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στο Δραγατσάνι στη Ρουμανία. Ένα έδαφος που έχει στενή σχέση με την Ελλάδα, αφού ποτίστηκε από το αίμα των νέων Ελλήνων φοιτητών που μαζί με τους Ρουμάνους συντρόφους τους, έπεσαν ηρωικά στο πρελούδιο της κοινής μάχης των δύο συμμάχων λαών για Ελευθερία από τον Τουρκικό ζυγό.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος, ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Πανεπιστημίων, επικεφαλής πολυμελούς Ελληνικής αντιπροσωπείας, μαζί με τον Αν. Γενικό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη, εγκαινίασαν τις κοινές δράσεις αναφορικά με την ζωντανή μνήμη της Επανάστασης και στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, μία πολύ καλά οργανωμένη κοινότητα του Ελληνισμού με εκπρόσωπο μάλιστα στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας τον Πρόεδρό της, τον Βουλευτή και Γραμματέα του κοινοβουλίου τον κ. Γαβριήλ Ζησόπουλο, έναν σύγχρονο Ρήγα Φεραίο, οργάνωσε όπως κάθε χρόνο ένα ιστορικό προσκύνημα το οποίο κάθε Έλληνας θα έπρεπε να ζήσει. Ένα προσκύνημα ανάμεσα στα μνήματα των πρώτων ηρώων της Ελευθερίας, που αναπαύονται δίπλα στους Ρουμάνους συμμάχους τους.

Δύο μνημεία κυριαρχούν στο χώρο του στρατιωτικού νεκροταφείου, το Ελληνικό και το Ρουμανικό, ανάμεσα στο λοφώδες έδαφος της περιοχής. Εκεί άγημα του Ρουμανικού στρατού, παρουσία των αρχών, κάθε χρόνο αποδίδει τιμές στους νέους του ιερού λόχου, που από κάθε γωνιά της ομογένειας τότε έδωσαν τη ζωή τους για τις Ελληνικές ιδέες της ελευθερίας και του πολιτισμού.

Η Ελληνική ομογένεια πρώτη φορά αυτό το έτος στις εκδηλώσεις κοντά στο νεκροταφείο και μάλιστα στο ακριβές σημείο, της πτώσης του Ιερού Λόχου, ανάμεσα σε αμπελώνες προς τιμή της μνήμης της μάχης, ανήγειρε μικρή εκκλησία-μνημείο ώστε στις εκδηλώσεις του 2021 να αποτελέσει το κεντρικό σημείο εορτασμού και προσκυνήματος για όλους τους Έλληνες και φιλέλληνες των δύο χωρών.

Ο κ. Δημήτρης Πλευράκης δήλωσε: «Δεν ξεχνάμε όλους αυτούς που μας έδωσαν την δυνατότητα να μιλάμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα. Τους Ευεργέτες, τους Ήρωες, την Φιλική Εταιρεία. Ας αναλογιστούμε ότι έπεσαν και πρόσφεραν για της κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες. Για να καταστήσουν την Ελλάδα, όπως και την Ορθόδοξη Βαλκανική Χερσόνησο, παγκόσμιο κέντρο παιδείας και ανθρωπισμού, χρέος το οποίο 200 χρόνια μετά αξίζει να εκπληρωθεί».