Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας η εκδήλωση μνήμης...

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας η εκδήλωση μνήμης για θύματα του ναυαγίου Oria

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Luigi Efisio Marras, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, οι Δήμαρχοι, Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου “Χρυσή Τομή” Σταμάτης Παπαθανασίου, σας προσκαλούν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:30 πμ. στην τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τους 4.100 Ιταλούς αιχμάλωτους στρατιώτες και Έλληνες μέλη του πληρώματος, που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA στις 12-2-1944.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο που έχει ανεγερθεί για τα θύματα του ναυαγίου (στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου).

Την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί να παραστεί η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια, στην Πλατεία των Λεγραινών, στο μνημείο των 17 εκτελεσθέντων κατοίκων των Λεγραινών, το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από την Ιταλική Πρεσβεία και την Ιταλική Αντιπροσωπεία (μέλη των οικογενειών των θυμάτων του ORIA).

Λίγα λόγια για το Ναυάγιο ORIA

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά, που όμως παραμένει ευρέως άγνωστη.

Συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 στη νησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατέχουν πλέον τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά έχει παραδοθεί και βρίσκεται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 1944, 4.115 Ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το μόλις 2.127 τόνων πλοίο ήταν φορτηγό και είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1920.

Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα στη νησίδα Πάτροκλος, σε απόσταση 25 μιλίων

ΝΑ του λιμανιού του Πειραιά. Το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται.

Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του καθώς και για το πλήρωμα μέλη του οποίου ήταν και έλληνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.