Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.: Το airbnb απειλεί την κοινωνική συνοχή

Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.: Το airbnb απειλεί την κοινωνική συνοχή

Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, λειτουργώντας απειλητικά όχι μόνο απέναντι στη βιωσιμότητα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και στη δομή ολόκληρης της κοινωνίας.

Τα προβλήματα πολλά και, δυστυχώς, γιγαντώνονται, επαληθεύοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, η οποία εδώ και τρία χρόνια «κρούει των κώδωνα του κινδύνου», για τις επιπτώσεις του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, όσο και σε αυτό καθ’ αυτό το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Το φαινόμενο που ξεκίνησε διστακτικά πριν λίγα μόλις χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, λειτουργώντας απειλητικά απέναντι στη δομή ολόκληρων οικιστικών περιοχών, μεταμορφώνοντας πλέον τις πολυκατοικίες σε «τουριστικά καταλύματα», αλλοιώνοντας τη μορφή ολόκληρων γειτονιών.

Η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση έχει σαν αποτέλεσμα τη γεωμετρική  αύξηση των τιμών ενοικίασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες. Ενώ τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους ενοίκους των πολυκατοικιών είναι πολλά και δισεπίλυτα, με πρώτο αυτό της ασφάλειας, αφού στον χώρο μπαινοβγαίνουν συνεχώς άγνωστοι άνθρωποι, της ηχορύπανσης, με πάρτι και γλέντια να λαμβάνουν χώρα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, κ.λπ..

Την ίδια στιγμή, οι χαμηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες -αφού κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν διενεργείται στο πεδίο αυτό- υποβαθμίζουν το παρεχόμενο τουριστικό μας προϊόν, πλήττοντας  ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Ενώ ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται απέναντι στα τουριστικά καταλύματα, εξαιτίας της ανισορροπίας που παρατηρείται στη φορολόγηση μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων, ολοένα εντείνεται, οδηγώντας, όπως όλα δείχνουν, στο άμεσο μέλλον, σε «λουκέτο» μια σειρά από επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τις προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις της ΣΕΤΚΕ.

Κι ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους, η ελληνική πολιτεία φαίνεται να μην τα αντιλαμβάνεται…

Οφείλει, ωστόσο, να καταλάβει ότι, οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της ισονομίας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. 

Στο πλαίσιο αυτό, για μια ακόμη φορά, ζητάμε την τροποποίηση του νόμου, ώστε όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να υποχρεούνται να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και να κάνουν έναρξη στην εφορία.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, η ενασχόληση με την τουριστική διαμονή δεν μπορεί να είναι «ξέφραγο αμπέλι» και πεδίο  «αρπαχτής», αλλά μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπόκειται σε κανονισμούς, όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.