Αρχική Δήμοι Πρόταση για δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου για τον Αχέροντα και το Νεκρομαντείο

Πρόταση για δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου για τον Αχέροντα και το Νεκρομαντείο

Πρόταση που αφορά στη δημιουργία του «Ψηφιακού Μουσείου του Αχέροντα» υπέβαλλε ο Δήμος Πάργας, στο πλαίσιο πρόσκλησης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση/ συγχρηματοδότηση στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Πρόκειται  για ένα πολυδιάστατο και οραματικό Μουσείο Ψηφιακής Τέχνης (Digital Art) με κεντρικό θέμα το «Μύθο του Αχέροντα», που θα εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής του 21ου αιώνα για τρισδιάστατες ψηφιακές προβολές και απεικονίσεις στο χώρο καθώς και για ψηφιακά έργα τέχνης εικόνας και ήχου.

Οι τεχνολογίες αυτές βασίζονται στην αντίληψη δημιουργίας μιας πρωτότυπης εμπειρίας «εμβύθισης» του θεατή μέσα στο ψηφιακό έργο που προβάλλεται, με σκοπό να τον «ταξιδέψει» μέσω εικονικής πραγματικότητας στο χώρο και στο χρόνο, να τον διδάξει, να τον ψυχαγωγήσει και να τον ενθουσιάσει.

Η  κατασκευή και λειτουργία του «Ψηφιακού  Μουσείου του Αχέροντα», συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. και προϋπολογισμού περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα αναδείξει με ενιαίο τρόπο μία μοναδική σε διεθνές επίπεδο πολιτιστική κληρονομιά και θα καταστήσει την περιοχή πόλο τοπικής ανάπτυξης, με την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ενδεικτικό ότι η ευρύτερη περιοχή του Νεκρομαντείου που πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο, περιγράφεται αναλυτικά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια κατά τον κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη για να  συναντήσει τον μάντη Τειρεσία καθώς και από τον Λουκιανό και τον ήρωά του Μένιππο.

Οι μελέτες (θα περιλαμβάνονται και τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης), συνολικού προϋπολογισμού 460.000 ευρώ που  ζητείται η χρηματοδότησή τους για να εκπονηθούν, είναι:

1) Πολεοδομική μελέτη τροποποίησης του υφιστάμενου ΓΠΣ του πρώην Δήμου Φαναρίου, για να προβλεφθεί η συγκεκριμένη χρήση.

2) Τοπογραφική μελέτη αποτύπωσης του γηπέδου που πρόκειται να κατασκευαστεί και των όμορων ιδιοκτησιών.

3) Γεωτεχνική μελέτη του γηπέδου.

4) Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη που θα αφορά τη διαμόρφωση του κτιρίου του Μουσείου καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

5) Στατική μελέτη του κτιρίου.

6) Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων της ενεργειακής μελέτης και της μελέτης φωτισμού.

7) Μελέτη ψηφιακών συστημάτων, που θα περιλαμβάνει όλα  τα  ψηφιακά συστήματα (εικόνας και  ήχου) του Μουσείου.

8) Μουσειολογική μελέτη, που θα αφορά στη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου.

9) Ειδική ακουστική μελέτη για τους χώρους του θεάτρου που  θα υπάρχει στο Μουσείο.

10) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης  Νάστας με αφορμή την υποβολή της πρότασης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Ψηφιακό Μουσείο του Αχέροντα είναι το μεγάλο μας όραμα για την περιοχή και περιλαμβάνεται σαν δράση στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων του Μυθικού Αχέροντα. Η κατάθεση της πρότασης χρηματοδότησης των μελετών που απαιτούνται, αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίησή του.

Θέλουμε ο Δήμος Πάργας να είναι έτοιμος για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Συνεργαζόμαστε στενά σε όλα τα στάδια με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και το επόμενο διάστημα θα φέρουμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο τεκμηριωμένη  την πρόταση χωροθέτησής του».