Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εικαστική «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» σε μια έκθεση στο Ωδείο Αθηνών

Εικαστική «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» σε μια έκθεση στο Ωδείο Αθηνών

Η διεθνής έκθεση «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» έρχεται από το Art Space Pythagorion της Σάμου στο Ωδείο Αθηνών (από 28/2 έως 13/4), διευρυμένη με ακόμα δέκα καλλιτέχνες και μια κολεκτίβα. Είναι η πρώτη αθηναϊκή έκθεση του Ιδρύματος Schwarz, από την ίδρυση του στο Πυθαγόρειο Σάμου, το 2012. Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου.

Ποια είναι τα συναισθήματα που προσεγγίζουν εικαστικά οι 24 καλλιτέχνες της έκθεσης; Ένα μίγμα ενόχλησης, θυμού, απελπισίας, δυσπιστίας, λύπης και εγκλωβισμού που όλο και περισσότεροι πολίτες, σε όλο τον κόσμο, βιώνουν καθημερινά. Είναι εντέλει το αίσθημα «ψυχολογικής βύθισης» που ονομάζει ο Βέλγος φιλόσοφος Lieven De Cauter στο κείμενο του «Μικρή Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» από το οποίο εμπνέεται η έκθεση.

Τα έργα διαπερνούν την «Πολιτική Μελαγχολία» με σκέψη και συναίσθημα όπως, ανάμεσα σε άλλα έργα, το επιτοίχιο εξπρεσιονιστικό σχέδιο του Eλβετού εικαστικού Μαρκ Μπάουερ, που απεικονίζει μια ομάδα εργατών με σκυφτό το κεφάλι καθ’ οδόν προς την εργασία τους, σε ένδειξη υποταγής στη δύναμη της εκβιομηχάνισης στα τέλη της δεκαετίας του 20. Ενσταντανέ εμπνευσμένο από την ιστορική ταινία Metropolis του Φριτς Λανγκ. Στο έργο «Τουρίστες» οι αφίσες μιας ανατρεπτικής τουριστικής καμπάνιας της κολεκτίβας «Depresion Era», συνδυάζουν με επιτυχία την τουριστική έκρηξη των τελευταίων χρόνων στη Μεσόγειο μέσα σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία και πολιτιστικά μνημεία και πρόσφυγες σε απόγνωση. Στις αφίσες δρόμου της Μαρίν Λεπέν πάνω στις οποίες Γάλλοι πολίτες αποτυπώνουν με λέξεις και όχι μόνο τον θυμό και την οργή τους, ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Τομ Μολοϊ προκαλεί τον θεατή να αποφασίσει ποιοι κώδικες – εθνικισμός ή δημοκρατία, τον εκφράζουν περισσότερο, η Ευρώπη των ιδεών και της δημοκρατίας ή η άνοδος της Ακροδεξιάς;

«Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια καίρια στιγμή: τόσο στην Ελλάδα, με τις επικείμενες εκλογές, όσο και στην Ευρώπη, με το Brexit να παραμένει σε αδιέξοδο, και με τις ευρωεκλογές ενόψει τον Μάιο. Οι τελευταίες αναμένεται να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στην Ε.Ε. λόγω του αυξανόμενου αριθμού απογοητευμένων ψηφοφόρων και εκείνων που δυσανασχετούν θεωρώντας ότι χάνονται οι εθνικές κυριαρχίες και αποδυναμώνονται οι εθνικές κυβερνήσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη τάξη πραγμάτων» σημειώνει η επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου και επισημαίνει ότι «προφανώς υπάρχει κάτι το συστημικά στρεβλό στην πολιτική. Δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια των πολιτικών αλλά και το χάσμα πραγματικότητας και ασυνεννοησίας που τους χωρίζει από τους πολίτες».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης σχεδιάστηκε από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μετά τη ξενάγηση που πραγματοποιεί η ίδια, το κοινό οδηγείται στο «Γραφείο Παραπόνων», που σχεδιάστηκε ειδικά μέσα στην έκθεση, και καλείται να γράψει σε καρτ ποστάλ σχεδιασμένες από τους καλλιτέχνες τις σκέψεις του για το ζήτημα «πολιτική μελαγχολία» με βάση την ερμηνεία των έργων της έκθεσης. Οι κάρτες τοποθετούνται σε κάλπη. Στη συνέχεια αποστέλλονται μέσω ΕΛΤΑ στους αποδέκτες τους -πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, αξιωματούχους, φίλους ή μέλη της οικογένειας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λειτουργεί κάθε Παρασκευή 18.00-20.00 κατά την διάρκεια της έκθεσης και από 17/3 και κάθε Κυριακή 12.00 -14.00).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.