Σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος .
Ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ οι οποίες προκύπτουν από το έργο των δασικών χαρτών και επιλύουν προβλήματα των πολιτών και στομ νησιωτικό χώρο.
Επίσης, τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν από την πολιτική ατολμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στο έργο των δασικών χαρτών που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και στις χρήσεις της γης και στην ιδιοκτησία των πολιτών.
Τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στο Νότιο Αιγαίο θα λυθούν με το έργο των δασικών χαρτών, με τη συνεργασία και την αξιοποίηση των προτάσεων όλων των φορέων.
Από την πλευρά του Αν. ΥΠΕΝ παρουσιάστηκαν ρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις προς όφελος των πολιτών στα νησιά, όπως την πρόσφατη νομοθέτηση και εξειδίκευση με εγκύκλιο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτίρια με οικοδομική άδεια, οι οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, καθώς και το γεγονός ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που κατά το 1945 ήταν αγροτικές εκτάσεις εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Αυτές οι ρυθμίσεις ήταν αίτημα και των επιστημόνων και της Αυτοδιοίκησης στον νησιωτικό χώρο και έχουν ήδη θεσπισθεί.
Συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ μετά από συναντήσεις που είχε με μηχανικούς και συμβολαιογράφους των νησιών, να συμμετέχει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε επιτροπή του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας.
Στην κατάρτιση των δασικών χαρτών δεν θα παραβιαστεί ο κανόνας της ισοτιμίας για όλους τους πολίτες της χώρας. Αλλά όσο προχωρά το έργο των χαρτών, θα επιλύονται όλο και περισσότερα προβλήματα, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό αποτελεί δέσμευση του ΥΠΕΝ και για τη συνέχεια.
Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ αυτή την περίοδο αφορούν την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες, τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μεικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου.
Επίσης ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε το πώς επιλύονται τα θέματα με τις επιδοτήσεις των αγροτών με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς και η υποβολή αντιρρήσεων των πολιτών και ζήτησε από τους δημάρχους και την Περιφέρεια να βοηθήσουν τον κόσμο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις (αντιρρήσεις, εξαγορές κ.τ.λ.) για να εξασφαλιστούν οι επιδοτήσεις. Ιδιαίτερη στήριξη ζήτησε στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ηλικιωμένους.
Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν την επιγενόμενη βλάστηση αποτελούν νομολογία του ΣτΕ και κακώς κάποιοι κάνουν σπέκουλα για μικροπολιτικά συμφέροντα και χρεώνουν ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αβελτηρία των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, η συνεισφορά τους στο κράτος δικαίου και στην αξιοπιστία των συναλλαγών και στο ελληνικό περιβάλλον. Και από τις τρεις μεριές τονίστηκε, επίσης, η ασφάλεια της ιδιοκτησίας των πολιτών και η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες.