Home Δήμοι Το Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων παρουσίασε την 1η γενιά ψηφιακών...

Το Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων παρουσίασε την 1η γενιά ψηφιακών λύσεων που αλλάζουν την Αθήνα!

Δηλώσεις συμμετοχής για τον δεύτερο ανοιχτό διαγωνισμό του ADL
έως τις 17 Δεκεμβρίου 2018

Tο Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων, παρουσίασε τις ψηφιακές λύσεις που ανέπτυξαν και υλοποίησαν οι ομάδες του πρώτου κύκλου του προγράμματος που αλλάζουν την καθημερινότητα στην Αθήνα. Το Αthens Digital Lab, δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ), από το Αthens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE και της Nokia.

Οι ομάδες του 1ου κύκλου του Athens Digital Lab μοιράστηκαν την εμπειρία τους και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την ανάπτυξη των λύσεών τους, καθώς και τη σημασία του να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η Inagros, παρουσίασε την ολοκληρωμένη της λύση «Inagros Urban», για τη διαχείριση πρασίνου που απευθύνεται σε γεωπόνους και κηπουρούς, ενώ λειτουργεί και ως πλατφόρμα διαχείρισης σχετικών εργασιών. To πιλοτικό της λύσης πραγματοποιείται εκεί που χτυπάει η ‘’πράσινη’’ καρδιά της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο. Δεκαπέντε κόμβοι αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί σε όλη την έκταση του Εθνικού Κήπου και η διεύθυνση του Κήπου, μπορεί πλέον, να ελέγχει το πότισμα, το επίπεδο νερού και λίπανσης αυτοματοποιημένα, να προβλέπουν την υγεία των φυτών, ενώ παράλληλα να οργανώνει και να παρακολουθεί αποτελεσματικά τις καθημερινές εργασίες του Κήπου και να έχει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό εργασιών.
  • Η Recytrust επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Σχεδιάζει και αναπτύσσει τους δικούς της έξυπνους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό και χαρτί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη στο Δημαρχείο, δημοτικά κτήρια, καθώς και σε 5 δημοτικά σχολεία στο κέντρο της Αθήνας. Μας έδειξαν πώς αυτοί οι κάδοι χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των κάδων και τη συνολική απόδοση ανακύκλωσης. Επιπλέον, εξήγησαν πώς μέσω προσωπικών καρτών παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των χρηστών και πώς μπορούν να επιβραβεύονται βάσει της ανακυκλώσιμης συμπεριφοράς τους. Τέλος, έγινε αναφορά στη πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών της Recytrust, ένα επιπλέον εργαλείο, μέσω του οποίου πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης ανακύκλωσης, συνεργάζονται με τους οργανισμούς που παράγουν το καθαρό ανακυκλώσιμο απόρριμμα.
  • Στη συνέχεια, η Smart City Spaces μίλησε για της δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, ως πολύτιμο αγαθό της πόλης. Η ομάδα παρουσίασε την εφαρμογή ελέγχου κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, η οποία ψηφιοποίησε τη διαδικασία ελέγχου της Δημοτικής Αστυνομίας. Επιπλέον, παρουσίασαν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο της ομάδας το «Citizens Dynamics», όπου μέσω ανοικτών δικτύων WiFi, σε κεντρικά σημεία της πόλης – στην οδό Αιόλου, πλατεία Αγ. Ειρήνης, την Τεχνόπολη και το Σεράφειο, καταγράφεται η ροή και η κίνηση του πληθυσμού μέσα στην ημέρα. Αυτά τα δεδομένα μπορούν, να αξιοποιηθούν από τον Δήμο για λήψη αποφάσεων, με σκοπό μεταξύ άλλων, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ασφάλεια, την καλύτερη διαχείριση της καθαριότητας, τον καθορισμό της εμπορικότητας.
  • Η 4η ομάδα,Thing of Me, δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά η ψηφιακή της λύση αφορά στη σημασία της διαχείρισης και αξιοποίησης διαφορετικών ειδών δεδομένων. Η πλατφόρμα που δημιούργησαν αποτελεί τη βάση για την εμπορική αξιοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων από όσους διαθέτουν αισθητήρες και δεδομένα, σε όσους θέλουν πρόσβαση σε αυτά. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία έχουν συγκεκριμένη μορφή και συμβάλλει στην ανάπτυξη ΙοΤ εφαρμογών του ελληνικού οικοσυστήματος.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή και του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, που συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «η Αθήνα μαζί με πανεπιστήμια, φορείς, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ομάδες πολιτών και ιδρύματα, δίνουμε την ευκαιρία σε νέους να γίνουν μέρος των ψηφιακών λύσεων που θέλουμε για την πόλη μας και τη ζωή των κατοίκων της». Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «το Athens Digital Lab, αποτελεί για την Αθήνα ένα «έξυπνο» εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών, για κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τις συγκοινωνίες, μέχρι την κλιματική αλλαγή και από την ανακάλυψη των μυστικών της πόλης, μέχρι τη διοικητική οργάνωση του δήμου».

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που με την αποκλειστική δωρεά μας στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα από τη γέννησή του. Μια πρωτοβουλία που είναι εξίσου πρωτοποριακή τόσο ως προς το περιεχόμενο που υποστηρίζει, όσο και ως προς την ίδια της την ταυτότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από την ουσιαστική σύμπραξη διαφορετικών φορέων, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η πορεία των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων μας γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς βλέπουμε πως το Athens Digital Lab αποτελεί μια πλατφόρμα όπου οι νέοι της χώρας μας μπορούν να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν σε προγράμματα που αποφέρουν πρακτικές λύσεις για τους κατοίκους της πόλης μας», δήλωσε η κυρία Αρίστη Σταθακοπούλου, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Ελλάδος δήλωσε ότι «Το Athens Digital Lab είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεισφορά μας στην ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος, και την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών από νέους επιστήμονες.Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου και των αντίστοιχων πιλοτικών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το νέο κύκλο που μόλις ξεκινά». Ο κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου OTE, αντίστοιχα τόνισε ότι «Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Μπορούμε σαν χώρα να διαδραματίσουμε ένα ρόλο σε αυτή την αλλαγή που συντελείται. Η COSMOTE στηρίζει την εξαιρετική πρωτοβουλία του Athens Digital Lab για να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, που αγαπούν την τεχνολογία, να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, να παράξουν ψηφιακές λύσεις που θα βελτιώσουν την ζωή των πολιτών. Γιατί πιστεύουμε πως με την τεχνολογία και την καινοτομία μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους».

Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Executive Director του Athens Partnership, υπογράμμισε πως «Στην καρδιά του Athens Digital Lab βρίσκεται μια αποτελεσματική σύμπραξη: εταίροι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συνεργάζονται με ανοιχτό μυαλό, με διάθεση να πειραματιστούν και να καινοτομήσουν. Αξίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα τον ζήλο που έχουν επιδείξει οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων στην προσπάθεια τους να υποστηρίξουν τις νέες τεχνολογικές λύσεις του Athens Digital Lab».

Το Αthens Digital Lab του δήμου Αθηναίων επιστρέφει με τον δεύτερο ανοιχτό διαγωνισμό ψηφιακών λύσεων για “έξυπνες” πόλεις. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018, ενώ υποβάλλονται αποκλειστικά στο www.athensdigitallab.gr.

Σχετικά με τo Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.6 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.000 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Tον Σεπτέμβριο του 2017, το ΙΣΝ ανακοίνωσε σειρά νέων δωρεών, με τίτλο ‘Πρωτοβουλία για την Υγεία’ με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να υπερβεί τα $250 εκατομμύρια. Η νέα Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει τρεις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, οι οποίες σχεδιάζονται από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα.

Σχετικά με την COSMOTE:

Η COSMOTE αποτελεί την ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου ΟΤΕ σε σταθερή, κινητή, Internet και τηλεόραση. Με κεντρικό μήνυμα «ένας κόσμος, καλύτερος για όλους», αποστολή της COSMOTE είναι να φέρει τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους, παρακάμπτοντας ανισότητες και εμπόδια, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες του σήμερα και παράλληλα
να χτίζει ένα καλύτερο αύριο. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς Ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις του ξεπέρασαν τα €2 δισ. Επιπλέον, έχει εξαγγείλει νέες επενδύσεις ύψους €2 δισ. έως το 2022, για να προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό. Το μέγεθος, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υπό την ενιαία εμπορική ονομασία COSMOTE. Περισσότερες πληροφορίες στο www.cosmote.gr

Σχετικά με την Nokia:

Δημιουργούμε την τεχνολογία για να συνδέσουμε τον κόσμο. Με την έρευνα και την καινοτομία των Nokia Bell Labs, εξυπηρετούμε τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών, τους δημοσίους οργανισμούς, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με το πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και
υπηρεσιών της αγοράς.

Από τις υποδομές για το 5G και το Internet of Things, μέχρι τις αναδυόμενες εφαρμογές στην εικονική πραγματικότητα και στην ψηφιακή υγεία, διαμορφώνουμε το μέλλον της τεχνολογίας με στόχο να βελτιστοποιήσουμε την ανθρώπινη εμπειρία.

Σχετικά με το Athens Partnership:

Το Athens Partnership είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.athenspartnership.org.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.