Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Λ. Κρέτσος: Νέα «βόμβα» ρευστότητας, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, έρχεται...

Λ. Κρέτσος: Νέα «βόμβα» ρευστότητας, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, έρχεται στην ελληνική οικονομία

Λευτέρης Κρέτσος

Νέα «βόμβα» ρευστότητας, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, έρχεται στην ελληνική οικονομία, με προοπτική να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο 104, 9FM» ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον της Ελλάδας προδιαγράφεται πιο φωτεινό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και «το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, γιατί ακριβώς ωριμάζουν πολλά έργα, ξεκινούν πολλά μεγάλα πρότζεκτ, όλα τα συμπληρωματικά εργαλεία χρηματοδότησης της οικονομίας «περνούν στο πολεμικό πέρασμα» και οι μακροοικονομικοί δείκτες και το κλίμα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν». Ο κ. Κρέτσος διευκρίνισε ότι από τα 8 δισ. ευρώ, τα 4,8 δισ. προκύπτουν από χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που με μόχλευση «και τα ιδιωτικά κεφάλαια και με μικρή τραπεζική συμμετοχή» θα φτάσουν στο τελικό ποσό «και αυτό θα αλλάξει πάρα πολύ το κλίμα στην αγορά και την κατάσταση της ρευστότητας, που δεν είναι σε πολύ καλά επίπεδα μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς οικονομικής κρίσης».

Επίσης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έδωσε έμφαση στη δυναμική κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) της Ελλάδας, λέγοντας ότι κατά τον πρόσφατο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν και άφησαν ένα θετικό στίγμα για τη χώρα ήταν η παρουσία δεκάδων εταιρειών startups και καινοτομίας στην 83η ΔΕΘ, η οποία βέβαια συνδυάστηκε και με το αμερικανικό περίπτερο τεχνολογίας, όπου συμμετείχαν πάνω από 60 αμερικανικές επιχειρήσεις. «Λειτουργούν και είναι έτοιμα να βγουν νέα εργαλεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, που δίνουν έμφαση στην αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας από τον αγροτικό τομέα μέχρι τη δημιουργική βιομηχανία. Υπάρχει μια αξιόλογη και δυναμική κοινότητα startups στη χώρα κι αυτό φάνηκε πάρα πολύ καλά στη φετινή ΔΕΘ. Δυστυχώς, αυτός ο κόσμος πολύ συχνά είναι αθέατος, αόρατος από τον χώρο της ενημέρωσης και των media, με εξαίρεση εκείνες τις μέρες (της ΔΕΘ), που πραγματικά η καινοτομία και οι άνθρωπoι-φορείς της καινοτομίας έδωσαν βροντερό «παρών»» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα τώρα ξεδιπλώνεται και μπαίνει σε νέα φάση ωρίμανσης, σε σχέση π.χ., με μία πενταετία πριν. «Μας έλειπαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτό τώρα το καλύπτουμε και από εδώ και πέρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, αλλά και πολλή δουλειά ακόμη, για να φτάσουμε στα επίπεδα τα οποία όλοι θέλουμε» τόνισε.

Μιλώντας ευρύτερα για την πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, ο κ. Κρέτσος επισήμανε ότι η χώρα κάνει πολύ σημαντικά βήματα και σε αυτό το πεδίο, αλλά δυστυχώς ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, καθώς υπήρξαν χρόνιες καθυστερήσεις στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών. «Αυτήν τη στιγμή, όμως, πολλά πράγματα αλλάζουν. Για παράδειγμα, πολύ σύντομα το θέμα της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων θα γίνει πραγματικότητα για όλο το Δημόσιο (…) Η ενημέρωση που έχω είναι ότι θα έχουμε γρήγορα συμβασιοποίηση του αναδόχου του μεγάλου αυτού έργου, που στη συνέχεια περνά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επομένως, θα το δούμε πολύ σύντομα το έργο αυτό, να ξεκινάει στις αρχές του 2019 και είναι πραγματικά μια μεγάλη τομή για την ελληνική δημόσια διοίκηση και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Είμαστε γενικά σε ένα καλό momentum. Προχωρούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, και στις υποδομές με το ultra super fast broadband».

Άνανδρη και ύπουλη η επίθεση στον ΣΚΑΪ

Ερωτηθείς για την επίθεση στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κρέτσος απάντησε ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν θα καταδίκαζε απερίφραστα αυτήν την προσπάθεια να πληγεί η Δημοκρατία. «Θέλω, όμως, να πω ότι η δημοκρατία στέκεται σε γερά θεμέλια και τέτοιες προσπάθειες θα πέσουν στο κενό (…) Πρέπει να μείνουμε στο ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και να μείνουμε στην πεποίθηση ότι η δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε απειλείται και ότι όλοι οι θεσμοί και η αστυνομία θα κάνουν ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να βρεθούν και οι ένοχοι κι όσοι σχεδίασαν αυτήν την άνανδρη και ύπουλη επίθεση» παρατήρησε.

Για την υπόθεση Πετσίτη και την υποψηφιότητα Νοτοπούλου

Για την υπόθεση Πετσίτη, ο υφυπουργός υποστήριξε πως «γίνεται μια προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας προσωπικής σχέσης που είχε ο κ. Παππάς με τον κ. Πετσίτη στο παρελθόν με ανακρίβειες και μισές αλήθειες. Κι όπως λέει ο σοφός ελληνικός λαός «Οι μισές αλήθειες το χειρότερο ψέμα». «Καλό είναι να μην μπλέκουμε τα πράγματα, να μη ρίχνουμε σκόνη. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το κάνουν για συγκεκριμένους λόγους. Ο καθένας, όμως, έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην πολιτική ζωή και ειδικά ο Νίκος Παππάς, που έχει δώσει μία μάχη κατά της διαπλοκής και στο θέμα των τηλεοπτικών καναλιών και γενικότερα στο τοπίο ρύθμισης των ΜΜΕ, με συγκεκριμένο οικονομικό αποτέλεσμα και για τα δημόσια ταμεία. Κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί, που ήταν αρμόδιοι για το θέμα των media» σημείωσε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σχολίασε πως «είναι ένας νέος άνθρωπος, που πραγματικά αγαπάει την πόλη της και δεν μας αφήνει σε ησυχία, προσπαθώντας συνεχώς να βρει τρόπους για να γίνουν πράγματα στη Θεσσαλονίκη».

Τη συνέντευξη πήρε η Αναστασία Καρυπίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.