Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αισιοδοξία ξενοδόχων για την τουριστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο

Αισιοδοξία ξενοδόχων για την τουριστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο

Mε πληρότητες που αγγίζουν το 80% κατά μέσο όρο κάνουν “ποδαρικό” στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας τα φετινά Χριστούγεννα. Το κλίμα είναι θετικό και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις ενδιάμεσες των γιορτών μέρες, όπου υπάρχουν αρκετά κενά δωμάτια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η κίνηση είναι περισσότερο αυξημένη στους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, ενώ ανοδικά κινούνται οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καλύτερη είναι η εικόνα σε προορισμούς όπου έχουν στηθεί θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα για οικογενειακές αποδράσεις κυρίως, ενώ η κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη σε περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα και οι ξενοδόχοι προσδοκούν αλλαγή των καιρικών συνθηκών για να υπάρξει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.  

Ενδεικτικά, στην Αρκαδία, την Ημαθία και τη Δράμα οι πληρότητες κυμαίνονται για τα Χριστούγεννα κοντά στο 70%, ενώ οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα καταφέρουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες κυρίως επισκέπτες. Στα Ιωάννινα τα μικρά καταλύματα είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα, με την τάση να δείχνει ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες αγγίζουν ήδη το 70%.

Στα Καλάβρυτα, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα με τις πληρότητες να πλησιάζουν το 100%, για την Πρωτοχρονιά φτάνουν στο 80%, ενώ για τα Φώτα στο 65-70%. Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στη Λάρισα, ενώ ακόμα καλύτερο είναι στα Τρίκαλα όπου οι πληρότητες έχουν φθάσει στο ανώτερο σημείο και ίδια φαίνεται να είναι η τάση για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Στην Πιερία, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ενώ ήδη φθάνουν σε ποσοστό 80%. Για την Πρωτοχρονιά, η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς την περιοχή, όπως και άλλες της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται να επιλέγουν αρκετοί Βαλκάνιοι τουρίστες.   

Στη Μαγνησία, στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι αρκετά καλή η κίνηση για τα Χριστούγεννα, ενώ συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για τα Φώτα. Ειδικά ο Βόλος εμφανίζει μεγάλες πληρότητες έως και τις 8 Ιανουαρίου.

Οι ξενοδόχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η τουριστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα όμως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων “χτυπά” το δικό της “καμπανάκι”, καθώς στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί περισσότερο από 50 ημέρες συνολικά και κυρίως έχει οικονομικό αντίκρυσμα για τις επιχειρήσεις, μόνο μέσα στις γιορτές. Για το λόγο αυτό και επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της “Λευκής Εβδομάδας” στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να πάρουν “ανάσα” οι τοπικές οικονομίες της επαρχίας.

Η ΠΟΞ επισημαίνει πως δεν αρκεί από μόνη της η νομοθεσία για το θεματικό τουρισμό και θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε μια πιο ισορροπημένη διασπορά  των επισκεπτών από το εξωτερικό σε όλες τις περιφέρειες. Το ζήτημα είναι “τι κάνουμε στην πράξη” και το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης πρέπει επιτέλους να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παραξενοδοχία. Τα παραπάνω έχουν γίνει “θηλιά στο λαιμό” για πολλές  ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες για να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους στρέφονται σε προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.