Με επιτυχία και μεγάλη απήχηση στο κοινό των Μυκονιατών την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Μυκόνου και της ΚΔΕΠΠΑΜ με τίτλο «Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δήλο (1873-1914)» με ομιλητές τον κ. Γιώργο Γάσια ιστορικό και τη Μυκονιάτισσα Δρ. Μαργαρίτα Νάζου αρχαιολόγο-ερευνήτρια στο Βέλγιο, ενώ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πενταετές ερευνητικού προγράμματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών του Τμήματος Νεωτέρας και Σύγχρονης Ιστορίας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για τη θεματολογία της παρουσίασης.
Η παρουσίαση περιλάμβανε πτυχές της ιστορίας της Μυκονιάτικης κοινωνίας ειδικά το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη Δήλο από τους Γάλλους που συνέβαλλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση και διαφοροποίηση της Μυκονιάτικης κοινωνίας τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
Η απήχηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή με ευδιάκριτο το ενδιαφέρον των Μυκονιατών που προσήλθαν, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της παρουσίασης.
Σε ένα κλίμα ιδιαιτέρα θερμό οι δυο επιστήμονες διαβεβαίωσαν πως θα επανέλθουν σύντομα για την παρουσίαση νέων στοιχείων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών που περιλαμβάνουν στοιχεία και λεπτομερειακούς καταλόγους για τους Μυκονιάτες που εργάστηκαν στις ανασκαφές στη Δήλο.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κατά το χαιρετισμό του δήλωσε σχετικά:
«Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση γιατί αφορά το παρελθόν της Μυκονιάτικης κοινωνίας, την ιστορία των προγόνων μας και πως επηρεάστηκε από τις ανασκαφές στη Δήλο και τον ερχομό των Γάλλων στο νησί μας.
Συγχαρητήρια στην πρόεδρο της ΚΔΕΠΠΑΜ κα. Κουφού, τη
δ/ντρια κα. Ζουγανέλη και τον κ. Αντώνη Ρουμελιώτη.
Η Δημοτική Αρχή στηρίζει ενεργά τις δράσεις που αφορούν τη Μυκονιάτικη Κοινωνία και τον πολιτισμό γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε από κοινού με την ΚΔΕΠΠΑΜ τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις για τους ίδιους τους Μυκονιάτες και την ιστορία τους.»