Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τοπική απονομή του βραβείου Grand Prix, της Europa Nostra, για το έργο...

Τοπική απονομή του βραβείου Grand Prix, της Europa Nostra, για το έργο αποκατάστασης της Αγίας Κυριακής

Τοπική απονομή του βραβείου Grand Prix, της Europa Nostra, για το έργο αποκατάστασης της Αγίας Κυριακής

Παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κας Μαρίας Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη και του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη πραγματοποιήθηκε η τοπική απονομή του Grand Prix, κορυφαίας διάκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά / Βραβείου Europa Nostra για το έργο Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο της Νάξου. Τα αποκαλυπτήρια του βραβείου, το οποίο είχε τοποθετηθεί εντός του Ναού, έκανε η εκπρόσωπος της Europa Nostra κα Προκοπίου, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, παρουσία των χορηγών και αρκετού κόσμου.

Πρόκειται για την ύψιστη πανευρωπαϊκή διάκριση που απέσπασε η Αγία Κυριακή και η Νάξος, για το έργο αποκατάστασης και αναστήλωσης του Ναού, το οποίο κατέστη εφικτό αρχικά με χρηματοδότηση από τους συλλόγους J.-G. Eynard, Amitiés gréco-suisses, το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου, με την γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, καθώς και του ζεύγους Μαρίνας και Θανάση Μαρτίνου, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά του συλλόγου Association Hagia Kyriaki, Naxos. Η αποκατάσταση της Αγίας Κυριακής ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς διασώθηκε το οικοδόμημα και ο μοναδικός διάκοσμός του, ενώ ταυτοχρόνως προστατεύθηκε με σχολαστικότητα η αυθεντικότητα του μνημείου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ακολούθησε εκδήλωση στη Σχολή Ουρσουλινών, όπου η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κα Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δημήτρης Αθανασούλης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού κα Καρρά παρουσίασαν το έργο τους και αναφέρθηκαν στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο Μανόλης Μαργαρίτης δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του και τη χαρά του για την ύψιστη αυτή αναγνώριση της Νάξου και ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, τους χορηγούς, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του μνημείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.