Αρχική Αρχαιολογία Απάντηση σε δημοσιεύματα για δήθεν μεταβιβάσεις μνημείων στην ΕΤΑΔ

Απάντηση σε δημοσιεύματα για δήθεν μεταβιβάσεις μνημείων στην ΕΤΑΔ

Αναφορικά με τη διακίνηση παραπλανητικών και ανακριβών δημοσιευμάτων σχετικά με τη μεταβίβαση του Ενετικού Μνημείου Νεώριου Moro στην ΕΤΑΔ ΑΕ, δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 (ΦΕΚ Β 2320/19.06.2018) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, διευκρινίζουμε τα κάτωθι, αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Το δημόσιο ακίνητο, ενετικό μνημείο, Νεώριο Moro, που βρίσκεται στο λιμάνι των Χανίων, υπαγόταν, δυνάμει του ν. 973/1979, στη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία με διατάξεις του ν. 4002/2011 συγχωνεύτηκε δι’ απορροφήσεως με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Ήδη από το έτος 2003 η ΚΕΔ είχε παραχωρήσει κατά χρήση το παραπάνω ακίνητο στο Δήμο Χανίων με σκοπό την αποκατάστασή του και τη διαμόρφωση – ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Ιστιοπλοΐας, υπό τον όρο της σχετικής έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού και της καταβολής ανταλλάγματος ίσου με ποσοστό 4% επί της αξίας του ακινήτου από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων. Την παραχώρηση ενέκρινε, υπό όρους, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑ&ΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/63171/5027/11.11.2003 Υπουργική Απόφαση.

Κατά το έτος 2005, το μηνιαίο μίσθωμα ορίσθηκε στο ποσό των 735 Ευρώ μετά την αποκατάσταση του κτίσματος, ενώ κατά το ίδιο έτος η ΚΕΔ ενέκρινε την λειτουργία εντευκτηρίου – κυλικείου. Στις 9-6-2010  η χρήση του Νεωρίου Moro παραχωρήθηκε από τον Δήμο Χανίων στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο με την πρόβλεψη ότι το μίσθωμα θα καταβάλλεται στην ΚΕΔ, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, στη συνέχεια απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ.

Ήδη από το δημοσιευθέν έγγραφο της ΕΤΑΔ ΑΕ προς τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων προκύπτει ευθέως ότι τα ακίνητα της ΚΕΔ περιήλθαν στην ΕΤΑΔ κατά το έτος 2011 με την συγχώνευση των εταιρειών και ότι οφείλονται σε αυτή μισθώματα ήδη από 28.05.2016, δηλαδή δύο χρόνια πριν την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Καμία πράξη μεταβίβασης ή άσκησης διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί και δεν πρόκειται να επιχειρηθεί από την ΕΤΑΔ για τον κατάλογο των 10.119 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου, πριν ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των εξαιρουμένων ακινήτων, που διενεργείται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων. Ακολουθεί, εξάλλου, αντίστοιχος έλεγχος και για τον κατάλογο των περίπου 72.000 ακινήτων που έχει βρεθεί να διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ από το παρελθόν.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ότι καμία μεταβίβαση κατά κυριότητα ή διαχείριση ακινήτου που εξυπηρετεί το δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει γίνει ούτε πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.