Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Πρόγραμμα συντήρησης ιχνοαπολιθωμάτων δεινοσαύρων Yanqing Κίνα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου Yanqing της Κίνας για τη συντήρηση απολιθωμάτων. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη συντήρηση ιχνοαπολιθωμάτων Δεινόσαυρων στο Γεωπάρκο Yanqing του Πεκίνου.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και από την Κίνα ο κ. You Baojun, Διευθυντής του Γεωπάρκου Yanqing και ο Καθηγητής Zang Zianping, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Γεωπάρκου.

Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου  Yanqing από την Κίνα ξεκίνησε το 2015 στα πλαίσια του συμφωνητικού συνεργασίας που υπογράφηκε στις 30 Απριλίου 2015 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος στο Πεκίνο.

Οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2017 και υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιλάμβαναν τη συντήρηση ιχνοαπολιθωμάτων δεινοσαύρων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Γεωπάρκου Yanqing της Κίνας, την εκπαίδευση προσωπικού αλλά και την ενημέρωση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της γεωδιατήρησης στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος συντήρησης απολιθωμάτων πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη ομάδας επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και πραγματοποίηση εργασιών προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των αποτυπωμάτων δεινοσαύρων, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Σε ειδικά ικριώματα ύψους 35 μέτρων που στήθηκαν στο γεωλογικό αυτό μνημείο της Κίνας εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές συντήρησης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνεργασία στους τομείς της τουριστικής προβολής, της έρευνας, της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς και της εκπαίδευσης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας απολιθωμάτων και γεωλογικών μνημείων, ανάπτυξης ερευνητικών εργασιών σε περιοχές φυσικών μνημείων και ανταλλαγής ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει την ενημέρωση του μαθητικού κοινού και των εκπαιδευτικών για θέματα φυσικών μνημείων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία σε θέματα δημιουργίας υλικού τουριστικής προβολής, η οποία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη περιοχή του Γεωπάρκου  Yanqing, το οποίο δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών. Ήδη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστήμιου Γεωεπιστήμων του Πεκίνου έχει ολοκληρώσει και πρόκειται πρόσφατα να εκτυπώσει σημαντικά έντυπα προβολής της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην κινέζικη γλώσσα τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν στην Κίνα.

Ήδη στο Μουσείο της Yanqing πραγματοποιείται προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς σε περίοπτη θέση στο εσωτερικό του Μουσείου εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και τμήμα απολιθωμένου κορμού δέντρου από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Το πρόγραμμα συνεργασίας γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ της Κίνας και υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα και τηλεοπτικά.

Το Yanqing Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Κίνας

Το Yanqing Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO (Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους) είναι ένα από τα Γεωπάρκα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Κίνα. Στο Γεωπάρκο και ειδικότερα στη βορειοδυτική περιοχή του Πεκίνου, συναντάται το Απολιθωμένο Δάσος Yanqing, ένα σημαντικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών. Παράλληλα, στην περιοχή συναντώνται οι τέσσερις από τις πέντε σημαντικές κατηγορίες δεινοσαύρων στον κόσμο. Το Γεωπάρκο χαρακτηρίζεται ως «εγκυκλοπαίδεια» για τη μελέτη των ορογενετικών κινήσεων Yanshan που διήρκησαν περίπου 186 εκατομμύρια χρόνια. Περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων το Σινικό τείχος καθώς και μοναδικές γεωμορφές, ενώ εντυπωσιακοί σχηματισμοί σε συνδυασμό με τις έντονες τεκτονικές διεργασίες έχουν δημιουργήσει μοναδικά τοπία. Για την ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί το Μουσείο του Yanqing καθώς και θεματικά κέντρα ενημέρωσης και περιπατητικές διαδρομές. Η περιοχή δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες τόσο από την Κίνα όσο και από όλο τον κόσμο.

Visit the Chinese articles (in English):

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.