Εγκαινιάστηκε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επισήμως από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία πάνω από 50 ξένων ηγετών, υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Μια επένδυση 11,6 δισ. δολ. με ετήσια χωρητικότητα 90 εκατ. επιβάτες.
Το νέο αεροδρόμιο θα ονομάζεται αεροδρόμιο Ιστανμπούλ (Istanbul Airport), ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο το αεροδρόμιο Ατατούρκ (Ataturk Airport) θα διατηρήσει την ιδιότητά του ως αερολιμένας, θα βρεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 29 Δεκεμβρίου, με τις πτήσεις του να παραμένουν στις πέντε ημερησίως μέχρι τότε και τις υπόλοιπες να εκτελούνται στο Ατατούρκ. Στο διάστημα αυτό πρόκειται να εντοπισθούν τα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά και με απόλυτη ασφάλεια.
Τη 1η Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει πτήσειςη Turkish Airlines για Ankara, Antalya, Baku, Ercan και Izmir.
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, το νέο αεροδρόμιο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για τα επόμενα 10 χρόνια, έως ότου ολοκληρωθούν όλα τα στάδια ανάπτυξής του το 2028.
Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αντιπροσωπεύει μια επένδυση ύψους 11,6 δισ. δολ., όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, εκτιμάται ότι θα προσφέρει 225.000 θέσεις εργασίας και έως το 2025 η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 5%.
Οι δύο πρώτοι από τους έξι συνολικά διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης είναι έτοιμοι προς χρήση, ενώ έτοιμος είναι και ο πύργος ελέγχου σε κομψό σχήμα τουλίπας, που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής δύο χρόνια πριν. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι οι καμπύλες και τα ισλαμικά μοτίβα.
Η συνολική έκτασή του φτάνει τα 76 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και αποτελεί -όπως προαναφέρθηκε- το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
Εφόσον ολοκληρωθούν τα επόμενα στάδια επέκτασης θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται εκεί περί τα 200 εκατ. επιβάτες ετησίως, περισσότεροι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο του πλανήτη.
Χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για τους επιβάτες, έχει ενεργειακή επάρκεια και σύστημα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας. Στόχος είναι να αποτελέσει το πιο κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Πληροφορίες: wikipedia.org