Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στο
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (ΑΕΙ Cinefest), που πραγματοποιείται στην Κύπρο από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.
Το ΑΕΙ Cinefest 2018 εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διοργανώνεται από την εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς της Λευκωσίας, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών
Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συνεργάζεται στενά με τους διοργανωτές για την υλοποίηση του Φεστιβάλ, με στόχο αφενός τη στήριξη των ελληνικών συμμετοχών και αφετέρου την ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες του ΥΨΗΠΤΕ στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ΥΨΗΠΤΕ θα παρουσιάσει, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, το νέο νομικό πλαίσιο για την υποστήριξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών μέσω συγκεκριμένων κινήτρων (Ν. 4487/2017), καθώς και την εν λειτουργία διαδικασία που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).
Πλούσιο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων
Στο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΕΙ Cinefest 2018, οι εκδηλώσεις του οποίου θα πραγματοποιηθούν στον πολιτιστικό χώρο «Σκαλί», στον Δήμο Αγλαντζιάς Λευκωσίας, θα προβληθούν 28 ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, εθνογραφικού και ιστορικού περιεχομένου από επτά χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και Παλαιστίνη).
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν τα ντοκιμαντέρ Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου, του Γιάννη Ξηρουχάκη, Η σιωπή της Μικράς Ασίας, της Ελένης Κωνσταντινίδου, και το Πέντε καλά γλιάφια … τρία φράγκα, του Δημήτρη Τράγγαλου. Ο Γιάννης Ξηρουχάκης, με αφορμή την ιστορία των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, ζωντανεύει τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης Λέσβου των αρχών του 20ού αιώνα. Η Ελένη Κωνσταντινίδου καταγράφει τις εθνολογικές, κοινωνιολογικές και πολιτισμικές μεταβολές της Μικράς Ασίας στο πέρασμα του χρόνου. Τέλος, ο Δημήτρης Τράγγαλος αναπολεί όμορφες παιδικές στιγμές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελάτειας Φθιώτιδας, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται διαλέξεις σε θέματα αρχαιολογίας, εθνογραφίας και κινηματογράφου, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, φωτογραφική έκθεση, οργανωμένες ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρουσίαση ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές Λυκείου και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τα μουσικά σχήματα «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» και «Monsieur Doumani». Επίσης, μετά τις προβολές των ντοκιμαντέρ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δημιουργούς τους. Τέλος, εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης StoryDoc θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μιας διεθνούς πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό, η οποία έχει αποτυπωθεί σε 70 ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, που δημιούργησαν πρόσφυγες και πολίτες των χωρών υποδοχής.
Το Διεθνές Φεστιβάλ ΑΕΙ Cinefest 2018 φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν αγωγό προώθησης και διάδοσης της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και να εμπλουτίσει το διάλογο γύρω από ζητήματα ιστορικού, αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Έχει δε ως στόχο τη δημιουργική έκφραση, την ευαισθητοποίηση και την αλληλόδραση μέσα από έναν διεπιστημονικό φακό, όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο η εκπαιδευτική διάσταση του ντοκιμαντέρ. Οι δημιουργοί, από τη δική τους μεριά, θα προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν στο κοινό διαφορετικές πολιτισμικές εμπειρίες μέσα από μια διαπολιτισμική ματιά.