Αρχική Αγροτικά προϊόντα Άκυρος ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Άκυρος ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1734 της 3-9-2018, δικαίωσε τους οινοποιούς που είχαν προσφύγει, ζητώντας την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

Στο Συμβούλιο είχαν προσφύγει τον Ιανουάριο του 2016  η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς).

Με την απόφαση αυτή που έχει αυτόματο χαρακτήρα και δεν απαιτεί σχετική διοικητική πράξη, δικαιώνεται η προσπάθεια του αμπελοοινικού κλάδου ο οποίος είχε θέσει θέματα αντισυνταγματικότητας  του φόρου. Οι οινοποιοί από τότε που καθιερώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είχαν εκδηλώσει την αντίθεση τους και υποστήριζαν ότι θα οδηγούσε σε μείωση των προσδοκώμενων εσόδων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΟ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει τα εξής:

«Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μάς υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησης τους. Περιμέναμε. Φωνάξαμε για τις στρεβλώσεις στην αγορά. Για την λαθρεμπορία. Για τις δυσκολίες όλων, κυρίως όμως των μικρών οινοποιείων. Χωρίς αποτέλεσμα.

Μόνο καταφύγιο η ελληνική Δικαιοσύνη: ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, μαζί με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ), ένα συνεταιριστικό οινοποιείο (Τύρναβος) και ένας μικρό οινοπαραγωγό από τις Σέρρες (κ. Δ. Παγωνάς), κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στις αρχές του 2016, προβάλλοντας 13 λόγους ακυρότητας, στη βάση του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου. Με την απόφαση 1734 της 3-9-2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το παράνομο αυτό μέτρο, καθώς και κάθε συναφή πράξη».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Συνδέσμου Θεόδωρος Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες και σε εκείνους του οινοποιούς που μας βοήθησαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση της αίτησης. Αν είχαμε ερωτηθεί εκ των προτέρων, θα είχε αποφύγει ο κλάδος αυτή τη δυσβάσταχτη, άδικη και εν τέλει παράνομη περιπέτεια. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση που είναι στο στάδιο της καθαρογραφής, δεν ακυρώνει επιμέρους πτυχές ή κανόνες διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά πλήττει το μέτρο στο σύνολό του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.