Αρχική Θέατρο Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα στο Θέατρο του ΙΜΚ

Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα στο Θέατρο του ΙΜΚ

Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα

 19 – 23 Σεπτεμβρίου 2018

 στο Θέατρο του ΙΜΚ, ώρα 21:00

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο πλαίσιο της φετινής, έκτης διοργάνωσης, θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.

Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.

Η έκτη διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2018.  

Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα

  • Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου

…ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ… των Στέλιου Θεοχάρους και της Μαρίνας Φραγκεσκίδου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ)

Με το έργο των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου, …Κοιμήσου Αγγελούδι μου…, ανοίγει ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 από την Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ.

Περίληψη

Δυο αδέρφια, η Άρτεμις και ο Αχιλλέας Βερβέρης, μεγαλώνουν κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του πατέρα τους, καθώς η μητέρα τους τα έχει εγκαταλείψει όσο ήταν μικρά. H Άρτεμις μεγαλώνοντας θέτει ως προσωπική υποχρέωσή της να προσφέρει όλο της το είναι στον Αχιλλέα. Ένα βράδυ φτάνει στο σπίτι τους ένας «ξένος», ο Στέφανος, και τους ανακοινώνει το θάνατο της μητέρας τους. Ισορροπίες μεταξύ αλήθειας και ψέματος, λογικής και παράνοιας, ηθικής και ανάγκης, σε ένα παιχνίδι της μοίρας και του μυαλού.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κολιάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Νικηφόρου

Διανομή:

Άρτεμις Βερβέρη: Χριστίνα Κωνσταντίνου

Στέφανος Στασινόπουλος: Παναγιώτης Μπρατάκος

Αχιλλέας Βερβέρης: Αλέξανδρος Αχτάρ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

  • Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου

Η ΣΙΔΗΡΑ του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Παραγωγή: Θέατρο Versus

 Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίζεται με το θεατρικό έργο Η Σιδηρά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Περίληψη

Το έργο διαδραματίζεται στη σουίτα της Πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται σε τρεις πράξεις, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία. Φανερώνει πτυχές των παιγνιδιών των πολιτικών και αποπειράται να μπει στα άδυτα της πολιτικής ίντριγκας, αποκαλύπτοντας τη μοναδική ίσως αλήθεια όλου αυτού του παραμυθιού: ότι αυτό που σίγουρα κρύβει η κορυφή είναι μια εθιστική μοναξιά. Σύμφωνα με την Καναδή συγγραφέα και ποιήτρια Μάργκαρετ Άτγουντ, η κοινωνία αντιμετωπίζει έναν ισχυρό άντρα σαν γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα σαν ανωμαλία. Πόσο αληθινό είναι αυτό;

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Μουσική: Αντρέας Κλεοβούλου

Ερμηνεύουν οι Βίβιαν Νικολαΐδου, Αντρέας Νικολαΐδης και Παντελίτσα Μαυρογιάννη

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)  

  • Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού

Παραγωγή: Prima Lux

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή της Prima Lux, Αφηγήσεις Γυναικών, μια διασκευή και θεατρική μεταφορά του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις (Εκδόσεις «Το Ροδακιό», Αθήνα 2012), το οποίο υπήρξε το τελευταίο βιβλίο της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013).

Περίληψη

Πρόκειται για μία συλλογή ιστοριών από Κύπριες γυναίκες, οι οποίες, αν και διαφορετικές μεταξύ τους, μεταδίδουν με την ουσία του λόγου τους την ιστορία του τόπου τους με μια ενιαία, πανίσχυρη φωνή. Είναι γυναίκες που χτίζουν με γερά θεμέλια τη συνοχή της κοινωνίας στην οποία ζουν, μεταδίδοντας σοφία και εμπειρία από γενιά σε γενιά, χωρίς να μένουν εγκλωβισμένες στο παρελθόν που τις σημάδεψε ανεξίτηλα, αλλά ατενίζοντας με αισιοδοξία τις μέρες που θα έρθουν.

Μέσα από τις Αφηγήσεις Γυναικών, παρουσιάζεται μια άλλου είδους καταγραφή της κυπριακής ιστορίας, μια σύζευξη όλων των παραμέτρων αυτού που μπορούμε να ονομάσουμε συλλογική μνήμη. Οι αφηγήσεις, ενώ αρχικά απαιτούν την αυτονόμησή τους, καταλήγουν να συνδέονται σε μία κεντρική αφήγηση, στην αφήγηση αυτού του τόπου.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης

Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή

Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλειάδου

Κίνηση: Julia Brendle

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου

Σχεδιασμός προγράμματος και αφίσας: Χριστιάνα Καραγιάννη

Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Χατζηγεωργίου

Φωτογραφίες: Γαβριέλλα Πιερή

Ερμηνεύουν οι Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Συμμετέχει η Αλθαία Τοφαρίδου – Αβρααμίδου

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.