Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1734 της 3-9-2018, δικαίωσε τους οινοποιούς που είχαν προσφύγει, ζητώντας την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί
Στο Συμβούλιο είχαν προσφύγει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς).
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΟ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει τα εξής:
«Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μάς υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησης τους. Περιμέναμε. Φωνάξαμε για τις στρεβλώσεις στην αγορά. Για την λαθρεμπορία. Για τις δυσκολίες όλων, κυρίως όμως των μικρών οινοποιείων. Χωρίς αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση».
Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Συνδέσμου Θεόδωρος Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες και σε εκείνους του οινοποιούς που μας βοήθησαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση της αίτησης. Αν είχαμε ερωτηθεί εκ των προτέρων, θα είχε αποφύγει ο κλάδος αυτή τη δυσβάσταχτη, άδικη και εν τέλει παράνομη περιπέτεια. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση που είναι στο στάδιο της καθαρογραφής, δεν ακυρώνει επιμέρους πτυχές ή κανόνες διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά πλήττει το μέτρο στο σύνολό του».