Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματός...

Η «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματός της

Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Celestyal Cruises

Η «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» προχωρά και επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματός της, προκειμένου η προετοιμασία της σημαντικής αυτής διοργάνωσης να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μάλιστα, η πρόσφατη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνει ρητά την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Βασικοί στόχοι για το 2018 αλλά και για το επόμενο διάστημα μέχρι το 2021 είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της «Ελευσίνας 2021» και η επίλυση τεχνικών ζητημάτων που προκαλούν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες. Κύρια στόχευση, όμως, αποτελεί η ολοκλήρωση των υποδομών σε επίπεδο πόληςκαι η σύνδεση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με την ευρύτερη αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής.

Πίσω από αυτά υπάρχει ένα όραμα, η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Ελευσίνα το 2021 να αποτελέσει μια ευκαιρία για την πόλη μας, για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, μια διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό σε στενή σύνδεση με την κοινωνία και την καθημερινότητα.Να αφήσει ένα αποτύπωμα που θα υπερβεί τον περιορισμένο χρόνο της διοργάνωσης και θα αποτελέσει πολύτιμη κληρονομιά για τον τόπο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τις  συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δήμος προχώρησε στην ενίσχυση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελευσίνας 2021» με την τοποθέτηση πέντε νέων μελών.

Τα νέα μέλη διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία ώστε να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος της «Ελευσίνας 2021» και στη διασύνδεση της διοργάνωσης με την τοπική κοινωνία, αλλά και με την περιφέρεια και τη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Καλούνται να επιτελέσουν ένα στρατηγικό ρόλο που θα εξασφαλίσει την επιτυχή υλοποίηση του φακέλου της υποψηφιότητας με όρους χρηστής διαχείρισης, διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά: «Ο ίδιος αποχωρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο αφήνοντας τη θέση της Προέδρου σε μια έμπειρη επιστήμονα, την κ. Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξει τις προτεραιότητες που αφορούν τόσο στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος της ΠΠΕ, όσο κυρίως την πρόοδο της προετοιμασίας της πόλης σε στενή συνεργασία θεσμικά με το Δήμο. Εύχομαι σε όλους, παλαιούς και νέους, καλή επιτυχία στο έργο τους και θα είμαστε δίπλα τους ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί το κοινό όραμά για αυτήν την πόλη».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Στρατής πρόσθεσε : «Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή που στις αρμοδιότητές μου περιλαμβάνεται ο συντονισμός της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Η διοργάνωση του 2021 πρέπει να αφήσει στην πόλη μια σημαντική κληρονομιά, πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για τη μετάβαση προς ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, να κρατήσει στην περιοχή τους νέους, να την κάνει πόλο έλξης για καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο Δήμο και στην “Ελευσίνα 2021”, έτσι ώστε μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση δίνοντας λύσεις στα ζητήματα που κάθε φορά θα ανακύπτουν.
Παράλληλα επιθυμούμε και ζητάμε την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών και τον γόνιμο δημόσιο διάλογο για την πορεία επίτευξης αυτού του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα, συνέχισε ο κ. Στρατής, το Υπουργείο Πολιτισμού ως εποπτεύων φορέας, καλείται να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Ήδη έχουν γίνει ενέργειες από την πλευρά του ίδιου του Υπουργείου και έχουμε μεσολαβήσει προς άλλους φορείς:

  • Το Υπουργείο παραχώρησε μέχρι το 2022 το Παλαιό Δημαρχείο, ένα κτίριο σε κομβική θέση μέσα στην πόλη, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να γίνει η έδρα της «Ελευσίνας 2021».
  • Σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας πετύχαμε την παραχώρηση του κτιρίου «Ίρις» και της «Ελαιουργικής», όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
  • Κάνουμε ενέργειες ώστε να αυξηθεί κατά 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης.
  • Με νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη εξασφαλιστεί η πρόσληψη 20 εξειδικευμένων στελεχών για την «Ελευσίνα 2021», και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί. Πλησιάζοντας στο έτος της διοργάνωσης, θα υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη και την εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού που θα απασχοληθεί στην παραγωγή.
  • Εξετάζουμε τις νομοθετικές ή άλλες ρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποκτήσει η «Ελευσίνα 2021» μεγαλύτερη ευελιξία στην υλοποίηση του έργου της εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την οικονομία των πόρων, τη χρηστή διαχείριση, τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία.

Η Ελευσίνα 2021, ο Δήμος και το ΥΠΠΟΑ θα διαβουλεύονται σε τακτική βάση με την τοπική κοινωνία και θα παρέχουν κάθε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

Ευχή μου τόνισε η κ. Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, να υπηρετήσουμε τον φάκελλο Eleysis 21, μετάβαση στην EU PHO RIA με όλες μας τις δυνάμεις μέσα σε ένα δημιουργικό και καινοτόμο πλαίσιο, με διαφάνεια και με πνεύμα συνοχής ως προς την κοινωνία.

Οι στόχοι του φακέλλου εκπροσωπούν με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο την Ελευσίνα και τον ελληνικό πολιτισμό και αυτό δεν μπορούσε παρά να αναγνωριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.