Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – High Level Political Forum 2018/ Agenda 2030, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου στον ΟΗΕ, παράλληλη εκδήλωση/workshop με θέμα το σχεδιασμό «βιώσιμων και έξυπνων», σύγχρονων πόλεων – “Shaping smarter and more sustainable cities: Striving for sustainable development goals”.
H εκδήλωση αυτή, συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, την Ένωση Διεθνών Τηλεπικοινωνιών (ITU), την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE), την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνεργασία-συντονισμό, με τη ΜΑ Ελλάδας στον ΟΗΕ.
Η Ελληνική παρουσία στην εκδήλωση αυτή, είχε ως σκοπό και την υποστήριξη της υποψηφιότητας της χώρας μας στο Συμβούλιο της ITU, στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Πληρεξουσίων 2018, στο Dubai.
Την εκδήλωση άνοιξε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβυς κα Μαρία Θεοφίλη, η οποία τόνισε ότι στη προσπάθεια της Ελλάδας να υλοποιήσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, των Ηνωμένων Εθνών, οι Τηλεπικοινωνίες και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICTs), θα παίξουν βασικό ρόλο στον μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων, μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα το οποίο παρατηρείται σήμερα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Yπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό, ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το οποίο είναι αρμόδιο για θέματα Τηλεπικοινωνιών και ICTs, προβάλλει την ευρυζωνικότητα ως προϋπόθεση, για την εφαρμογή μιας στρατηγικής για την ψηφιακή πολιτική της χώρας μας.
Η ίδια τόνισε ακόμη, ότι για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε «βιώσιμες, έξυπνες πόλεις», έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή δραστηριοτήτων ευρυζωνικότητας με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, οι οποίες και θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ αναμένεται ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά και στην εκπλήρωση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG11).
Η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, επικεφαλής του Τμήματος Ευρυζωνικότητας, κα Σοφία Παπαθανασοπούλου, τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, ότι η ευρυζωνικότητα είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη των βιώσιμων έξυπνων πόλεων και ως εκ τούτου συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Το βασικό μήνυμα που μεταφέρθηκε στους παρευρισκόμενους ήταν ότι κανένας πολίτης της χώρας μας δεν θα εξαιρεθεί από τη πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, η δε εμπλοκή των συναρμόδιων φορέων σε αυτή την προσπάθεια, από το αρχικό στάδιο, θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι μέσα στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Ειδικότερα, η εισηγήτρια παρουσίασε τις δράσεις που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στους νέους ευρωπαϊκούς στόχους (Gigabit Society 2025), καθώς και διάφορες δράσεις που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν, όλες με κοινό στόχο, την ευρυζωνική κάλυψη με υψηλές ταχύτητες για όλη την επικράτεια.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι έξυπνες εφαρμογές που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα και στην Πάτρα, καθώς και στην Τήλο, υπογραμμίζοντας ότι τα νησιά της χώρας αποτελούν case study, επειδή οι ενεργειακές τους ανάγκες αυξάνονται πολλαπλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσιάστηκαν, στην κατεύθυνση ανάδειξης των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας, νέα έργα όπως το 5G-eve, ερευνητικά έργα για αυτόνομα οχήματα, για την ηλεκτροκινητικότητα -βασισμένη σε τεχνολογίες blockchain- για τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που εφαρμόζεται στην ανάπτυξη αλγορίθμων για αναγνώριση εικόνας.
Η κα Παπαθανασοπούλου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες, για τη δεσμευτική επιστολή που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ.Νίκος Παππάς, αναφορικά με τη δημιουργία διασυνοριακού διαδρόμου μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας για πιλοτικές δοκιμές αυτόνομων οχημάτων με τη χρήση τεχνολογιών 5G, καθώς και για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, με την πόλη των Τρικάλων για την ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 5G.
Ανακοινώθηκε ακόμη από την εισηγήτρια, η δημιουργία του εθνικού προτύπου «Βιώσιμη ανάπτυξη στις πόλεις–Δείκτες αναφοράς επιδόσεων βιωσιμότητας» (βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση), με το οποίο θα υποστηρίζεται η υλοποίηση των στρατηγικών βιωσιμότητας και ο μετασχηματισμός των ελληνικών πόλεων σε πόλεις βιώσιμες, έξυπνες, ανθεκτικές και προσαρμοστικές.