Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά Μέλη,
Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω στην ανοικτή συνεδρίαση της 26ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό, πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, να αναφερθώ στην πολύ πρόσφατη απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη.
Σε μια απώλεια που μας έκανε όλους φτωχότερους.
Ιδρυτικό Μέλος του ΣΕΤΕ, σπουδαίος οραματιστής, τολμηρός επιχειρηματίας, συνέβαλε αποφασιστικά και ουσιαστικά με την παρουσία και το έργο του στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Μοναδικό υπόδειγμα ανθρώπου με ήθος, αξίες και απαράμιλλη ακεραιότητα.
Άφησε πίσω του άξιους συνεχιστές και μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, ένα λαμπρό παράδειγμα που θα μας οδηγεί.
Κυρίες και Κύριοι,
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, από αυτό εδώ το βήμα, αλλάζοντας σκυτάλη και περνώντας από την απόλυτα επιτυχημένη Προεδρία του Ανδρέα Ανδρεάδη σε μια νέα εποχή για τον ΣΕΤΕ, δώσαμε όλοι μαζί μια δύσκολη υπόσχεση.
Να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να πάμε τον ελληνικό τουρισμό ακόμα πιο ψηλά.
Να πράξουμε δηλαδή, αυτό που κάναμε όλα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας που διανύουμε.
Να πάμε κόντρα σε αντιξοότητες, σε αλλεπάλληλες δυσκολίες, σε συνθήκες που απέχουν αρκετά από μια επιθυμητή σε όλους μας “κανονικότητα”.
Δώσαμε μια υπόσχεση, όχι να διαχειριστούμε την επιτυχία των προηγούμενων ετών, αλλά να πάμε ένα βήμα ακόμα πιο ψηλά.
Θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε να αναπτυχθεί πατώντας γερά τα πόδια του, σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοούσαν ή ευνοούν την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Διαρκείς αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, άμεσες και έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις, ασταθές περιβάλλον, μικρές ή μεγάλες κρίσεις όπως για παράδειγμα το προσφυγικό, capital control, προβληματικός δανεισμός και πολλά, μα πάρα πολλά ακόμα που συνθέτουν το πεδίο μέσα στο οποίο λειτουργήσαμε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.
Ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να αναπτυχθεί και κόντρα σε αντιλήψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις που τον έβλεπαν υποτιμητικά, με μια ξεπερασμένη λογική παλαιότερων δεκαετιών, ή με ιδεοληπτικές αγκυλώσεις για τον ρόλο του σε μια σύγχρονη οικονομία.
Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μας έκαμψε.
Θα έλεγα, αντίθετα, μας πείσμωσε και μας έκανε ακόμα πιο δυνατούς.
Σχεδιάσαμε και εξακολουθούμε να σχεδιάζουμε νέες σύγχρονες πολιτικές για τον τουρισμό …
Ρισκάραμε και εξακολουθούμε να ρισκάρουμε κάνοντας σημαντικές επενδύσεις …
Διεκδικήσαμε και εξακολουθούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο, πιο ορθολογικό, πιο φιλικό περιβάλλον ανάπτυξης …
Αυτή, είναι η μόνη συνταγή επιτυχίας.
Αυτός, είναι ο δρόμος της προόδου …
Η διαρκής, χωρίς σταματημό, προσαρμογή και εξέλιξη.
Και αυτή η επιτυχία, αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο γεγονός ότι στα οκτώ αυτά χρόνια της κρίσης, τα έσοδα που εισέρρευσαν στη χώρα από τους ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, μιλάμε για άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις, αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
100 δισ. Ευρώ !
Αυτή είναι η τεράστια οικονομική διάσταση του τουρισμού.
Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα της κρίσης χωρίς αυτή την οικονομική ανάσα;
Χωρίς τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν;
Τους φόρους και τις εισφορές που πληρώθηκαν;
Τη ρευστότητα που διοχετεύθηκε στην αγορά;
Τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν;
Τη στήριξη που προσφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες;
Νομίζω κανείς μας δεν μπορεί ή δεν θέλει να φανταστεί τι θα γινόταν αν ο τουρισμός είχε μπει και αυτός στη δίνη της κρίσης.
Αν είχε ακολουθήσει την πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, παρά τις ανησυχίες που δικαίως υπήρχαν, κυρίως για το κομμάτι των εσόδων και των επιπτώσεων της υπερφορολόγησης, τα αποτελέσματα και φέτος είναι απολύτως ικανοποιητικά.
Όλα τα στοιχεία, όλοι οι αριθμοί – που δεν λένε πάντα ολόκληρη την αλήθεια – μας δικαιώνουν.
Το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες.
Ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016.
Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ, από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017.
Παράλληλα, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.
Το εντυπωσιακό όμως στοιχείο, που αποδεικνύει τη μεγάλη διάχυση των ωφελειών του τουρισμού στην οικονομία, είναι ότι για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.
Στις Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ αυτών των περιοχών.
Οι τρεις αυτές Περιφέρειες, έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες παρουσιάζει ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8%, ενώ αποτελεί τον βασικό μοχλό τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της ανεργίας.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το 2017, ο τουριστικός τομέας με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψε το 80% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
Οι εισπράξεις αυτές, είναι ίσες με το 74% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.
Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων αγγίζει το 82% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων, πλην πλοίων και καυσίμων.
Αυτή είναι κ. Πρωθυπουργέ η οικονομική ακτινογραφία του ελληνικού τουρισμού.
Αυτό είναι το ισχυρό πλεονέκτημα που έχει η πατρίδα μας, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, όταν τον προσεχή Αύγουστο λήξει το πρόγραμμα στήριξης και αλλάξουμε επιτέλους κεφάλαιο.
Αυτό όμως το πλεονέκτημα χρειάζεται ενίσχυση και περαιτέρω εξέλιξη.
Χρειάζεται περισσότερος και ουσιαστικότερος διάλογος, μεγαλύτερη και ενεργητικότερη συμμετοχή μας στην χάραξη του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας και φυσικά ένα πλαίσιο αρχών που θα διέπει μια σύγχρονη εθνική τουριστική πολιτική.
Εμείς, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ενεργητικά και αποφασιστικά σε μια τέτοια διαδικασία.
Ένα τέτοιο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον τουρισμό θα πρέπει να περιλαμβάνει 12 συγκεκριμένα βήματα τα οποία και σας αναφέρω συνοπτικά …
- Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ως αυτονόητη και αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης,
- Κεντρικό επιτελικό συντονισμό συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων,
- Μείωση φορολογικών συντελεστών και επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο,
- Λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος,
- Συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που τόσο αρνητικά λειτουργεί στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων,
- Δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και σαφές πλαίσιο χρήσεων γης,
- Πολιτικές υποστήριξης επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων,
- Στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα, ιδίως της νέας επιχειρηματικότητας,
- Διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου,
- Προστασία περιβάλλοντος και αειφόρα τουριστική ανάπτυξη,
- Καλλιέργεια μιας νέας ισχυρής τουριστικής συνείδησης,
- Αναβάθμιση του brand name Ελλάδα και προώθηση ελληνικών προορισμών με ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σαφείς και καταγεγραμμένες θέσεις μας και σύντομα, στο προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσουμε μια συστηματική ενημέρωση για τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα.
Πολλά από αυτά επικαιροποιούνται όταν χρειάζεται και φυσικά εμπλουτίζονται με όσα θέματα ανακύπτουν, όπως για παράδειγμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία διαμοιρασμού και το airbnb.
Ένα είναι σίγουρο και θα ήθελα να είμαι σαφής και κατηγορηματικός.
Οι επιτυχίες δεν μας εφησυχάζουν, ούτε μας βάζουν σε μια λογική πανηγυρισμών.
Δεν πανηγυρίζουμε.
Δεν το κάναμε ποτέ, δεν θα το κάνουμε και τώρα.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν κύκλοι με ανθήσεις και υφέσεις.
Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε και για τα θετικά αλλά και για τα αρνητικά σενάρια.
Με αυτόν τον τρόπο οι υφέσεις γίνονται μικρότερες και πιο ανώδυνες.
Γι’ αυτόν το λόγο μας ενδιαφέρουν οι μακροχρόνιες τάσεις, η μεγάλη εικόνα, οι αποτελεσματικές πολιτικές που θα κατατάξουν τον ελληνικό τουρισμό στις ώριμες, ισχυρές παγκόσμιες τουριστικές δυνάμεις.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι,
Όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, η δύναμη του ελληνικού τουρισμού δεν είναι μόνο η οικονομική του διάσταση.
Είναι η σπουδαία και ισχυρή, η ανεκτίμητη σε ορισμένα σημεία κοινωνική του διάσταση.
Ως Κοινωνικός Εταίρος, -και το 2017- συνεχίσαμε να είμαστε ενεργός και ουσιαστικός συνομιλητής της Πολιτείας.
Με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς διάθεση λαϊκισμού και συντεχνιακές λογικές, συμμετέχοντας δυναμικά στον κοινωνικό διάλογο, καταθέτοντας προτάσεις και υλοποιώντας παρεμβάσεις.
Ο ΣΕΤΕ, με την υπογραφή και φέτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διασφάλισε για μία ακόμη χρονιά τη διατήρηση των θεσμικών όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως διαμορφώθηκαν με τις προηγούμενες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Έτσι, δείξαμε στην πράξη, όχι μόνο το ενδιαφέρον μας για τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα, αλλά κυρίως για τη διάθεση και τη στρατηγική μας επιλογή, να συνεργαζόμαστε για το καλό του ελληνικού τουρισμού, για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, προτάσσοντας πάντα την αξία της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης.
Για εμάς, κ. Πρωθυπουργέ και θα ήθελα να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι σας, ο διάλογος, η σύνθεση απόψεων και η εξεύρεση λύσεων με τους εργαζόμενους και τους κοινωνικούς φορείς είναι στρατηγική επιλογή και όχι πρόσχημα.
Είναι ο αναγκαίος όρος ανάπτυξης μας σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ειρήνης.
Όπως αναγκαίος όρος ανάπτυξης, είναι και η διαρκής υπενθύμιση, η εμπέδωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού.
Και όταν μιλάω για κοινωνική διάσταση, αναφέρομαι πάνω από όλα…
- στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας,
- στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών,
- στην ανάπτυξη τοπικής και μικρής κλίμακας νέας επιχειρηματικότητας,
- στη διαρκή μας μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν την εικόνα της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού.
Για να το πω απλά με ένα παράδειγμα, δεν υπάρχει βιώσιμη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη χωρίς προστατευμένο περιβάλλον.
Χωρίς φροντίδα για τις ακτές, τα δάση, την αποκομιδή των σκουπιδιών, χωρίς κανόνες δόμησης, χωρίς την προστασία των οικισμών.
Αυτή την κοινωνική διάσταση του ελληνικού τουρισμού θέλουμε και να τονίσουμε περαιτέρω και να αναπτύξουμε.
Τίποτα δεν γίνεται ερήμην της κοινωνίας, τίποτα δεν γίνεται χωρίς την ανταπόδοση και τη στήριξη, τον διαρκή διάλογο, την ουσιαστική συμμετοχή της σε αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης.
Δεν υπάρχει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χωρίς συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο από τον Ιούνιο του 2017 έως σήμερα, πραγματοποιήσαμε 15 περιφερειακές συναντήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στόχος μας να ενδυναμώσουμε την τοπική ταυτότητα, να ακουστούμε στις τοπικές κοινωνίες, να ακούσουμε και εμείς τη φωνή τους.
Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και δυναμώνουν την πίστη μας ότι ο Τουρισμός αποτελεί μια μοναδική, πολύτιμη αξία για όλους …
Κυρίες και Κύριοι,
Η χρονιά που πέρασε αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό μια ακόμα χρονιά ορόσημο που μας δίδαξε πολλά για το μέλλον.
Δείξαμε αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζοντας όλες τις μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που εμφανίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή και πιστέψτε με ήταν πολλές και αρκετά σύνθετες.
Τίποτα δεν είναι ρόδινο και εύκολο, τίποτα δεν χαρίζεται.
Ιδίως σε ένα περιβάλλον τόσο σύνθετο και τόσο ανταγωνιστικό.
Καλλιεργήσαμε την εξωστρέφεια με την επιτυχή και ιδιαίτερα σημαντική παρουσία μας για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιτρόπους, τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο πλάνο που θα αφορά την συστηματικότερη παρουσία μας στο κέντρο της Ευρώπης.
Διεκδικήσαμε με ρεαλισμό τους στόχους και τα αιτήματά μας υπηρετώντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τον ρόλο μας ως Κοινωνικός Εταίρος.
Δεν ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο των ανέξοδων διεκδικήσεων.
Επιλέξαμε τον δρόμο της ευθύνης και της συνεννόησης.
Δουλέψαμε με σοβαρότητα δίνοντας νέα ώθηση στην Marketing Greece που μπήκε σε μια νέα φάση εξωστρέφειας και στο ΙΝΣΕΤΕ που συνεχίζει την σημαντική επιστημονική του δουλειά με την παραγωγή σημαντικών ερευνών και στοιχείων τεκμηρίωσης.
Λειτουργήσαμε τέλος, σε όλες μας τις κινήσεις με ωριμότητα, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του τομέα, των επιχειρηματιών, των χιλιάδων εργαζόμενων, της ελληνικής κοινωνίας.
Οι προκλήσεις όμως συνεχίζονται και διευρύνονται …
Όπως διευρύνονται και οι στόχοι αλλά και οι άμεσες προτεραιότητες που θέτουμε για την επόμενη περίοδο.
Κεντρική μας προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα είναι η διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού.
Αυτό σημαίνει ένα καθολικό στρατηγικό σχέδιο, μια εμπνευσμένη στρατηγική, που θα σπάει κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών.
Ο πολιτισμός και ο τουρισμός πρέπει να γίνουν δύο αλληλένδετα κομμάτια.
Ο πολιτισμός χρειάζεται την υλική υποστήριξη του τουρισμού για να αναπτυχθεί και να μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί και ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί ριζικά και να αποκτήσει νέο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά.
Ο οδικός χάρτης για το έτος 2021 που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ, δείχνει πως ο πολιτιστικός τουρισμός έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα.
Διαφοροποιεί το προϊόν μας, το κάνει πιο ανταγωνιστικό, βελτιώνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, αμβλύνει την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου και κατανέμει γεωγραφικά πιο ομοιόμορφα το εισόδημα από τον τουρισμό.
Η πολλαπλασιαστική δύναμη που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστια.
Η δεύτερη σημαντική μας προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση.
Ο τουρισμός είναι ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας.
Οι άνθρωποι του τουρισμού, είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο που έχουμε στα χέρια μας.
Ο ΣΕΤΕ λοιπόν έδωσε και εξακολουθεί να δίνει μεγάλο βάρος στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό.
Ο εκπαιδευτικός πυλώνας του ΙΝΣΕΤΕ, το SETE Training συνεχίζει την σπουδαία δουλειά που κάνει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Εκπαιδευτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, σεμινάρια, προγράμματα που ενδυναμώνουν δεξιότητες και αναπτύσσουν ικανότητες των ανθρώπων του τουρισμού.
Έγιναν πολλά το προηγούμενο διάστημα, μπορούν και θα γίνουν ακόμα περισσότερα στην επόμενη χρονιά στον τομέα της εκπαίδευσης.
Η τρίτη προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει την φιλόδοξη προσπάθεια να εξηγήσουμε, να επικοινωνήσουμε, να εμπεδώσουμε στη κοινωνία τα οφέλη του τουρισμού.
Να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ο τουρισμός αποτελεί αξία για όλους …
Αυτή η φράση αποτελεί και τη σύνοψη, το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας του ΣΕΤΕ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος.
Χρόνια το συζητάγαμε, έγινε, υλοποιήθηκε επιτέλους με σημαντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Εργαστήκαμε σκληρά για τον σχεδιασμό και την ενορχήστρωση της Marketing Greece και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν.
Η καμπάνια φωτίζει δώδεκα υπαρκτά πρόσωπα, δώδεκα επαγγέλματα που επωφελούνται από την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, δίνοντας την πραγματική διάσταση του.
Τη μεγάλη αξία που παράγεται και διαχέεται παντού.
Σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα.
Τέλος, η τέταρτη βασική μας προτεραιότητα είναι η αγροτοδιατροφή και η ευρύτερη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα.
Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τουρισμού και της αγροδιατροφής, οι συνέργειες και η διασύνδεσή τους, προσφέρουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Η διασύνδεση, όχι μόνο αυξάνει τις ευκαιρίες για εγχώρια παραγωγή, δημιουργία νέων αγορών και ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες για την ανάδειξη προορισμών, μέσω της δημιουργικής παραγωγής, της διάθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της βιωματικής εμπειρίας.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά Μέλη,
Ζούμε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη, περίπλοκη εποχή που οι περισσότερες από τις σταθερές του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον.
Ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον, με διαρκείς μεταβολές και πολλαπλούς αστάθμητους παράγοντες.
Η Ελλάδα κλυδωνίστηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Παγιδευμένη σε έναν παρατεταμένο αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, συσσωρευμένες παθογένειες και λάθος επιλογές.
Αδυνατώντας κυρίως, να αναδείξει τα τεράστια πλεονεκτήματα που διαθέτει.
Μοναδικοί φυσικοί πόροι, εξειδικευμένο και εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, δυνατά μυαλά με σημαντικές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, σπουδαία νέα γενιά με ιδέες και όρεξη που διψά για επιτυχίες, δυναμικοί επιχειρηματίες που ξέρουν και θέλουν να πάρουν το ρίσκο της δουλειάς τους.
Ένας σπουδαίος εθνικός πλούτος.
Πάνω σε αυτή τη βάση, σε αυτές τις δυνάμεις στηριχθήκαμε όλα τα προηγούμενα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της κρίσης.
Στις δικές μας δυνάμεις.
Στις δικές μας πλάτες.
Κρατώντας γερά το τιμόνι του ελληνικού τουρισμού.
Κόντρα στο ρεύμα, σε άσχημους καιρούς και με δυσοίωνες προβλέψεις.
Και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε.
Ελπίζοντας σε ακόμα καλύτερες ημέρες για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες.
Ο ελληνικός τουρισμός, αυτός ο πολύχρωμος, πολύπλοκος, γοητευτικός, αλλά πάνω από όλα αποτελεσματικός οικονομικός τομέας, αποτελεί το τρανό παράδειγμα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το 2018, μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά!
Σας ευχαριστώ πολύ,
Γιάννης Α. Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ