Αρχική Δήμοι Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 – Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιουνίου

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 – Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιουνίου

ΑΘΗΝΑ 2018 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το πρόγραμμα

ΙΟΥΝΙΟΣ

4 Ιουνίου

Hanya Yanagihara: η νέα σταρ του αμερικανικού μυθιστορήματος, συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό.

Διοργάνωση: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και την υποστήριξη του Public

Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς

Σύντομη Περιγραφή: Η «κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας», σύμφωνα με την Wall Street Journal, καταφτάνει στην Αθήνα, προσκεκλημένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό. Απόφοιτη του Smith College της Μασαχουσέτης, το οποίο επέλεξε επειδή είχε φοιτήσει εκεί η Sylvia Plath, σύντομα άρχισε να ξεδιπλώνει το συγγραφικό ταλέντο της ως δημοσιογράφος. Σήμερα, εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη και παρά την παγκόσμια αναγνώρισή της, μετά την έκδοση των δύο μυθιστορημάτων της (“Thepeopleinthetrees” 2013 και “ALittleLife” 2015), διατηρεί την πρωινή δουλειά της στο περιοδικό T των New York Times.
 

Χώρος: Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107

Ώρα: 19:00

Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Διανομή δελτίων εισόδου 1 ώρα πριν την εκδήλωση

4 Ιουνίου – 10 Ιουνίου

ATJF Words @ the 18th Athens Technopolis Jazz Festival

Διοργάνωση: ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

18ο Τζαζ Φεστιβάλ

Σύντομη Περιγραφή:

Ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα φεστιβάλ της Αθήνας, το Athens Technopolis Jazz Festival, επιστρέφει με πολλή μουσική και παράλληλες δράσεις για επτά ολόκληρες ημέρες. Το Jazz Point παρουσιάζει το βιβλιομουσικό πρότζεκτ BOOKNOTES/ Soundtracks της λογοτεχνίας, σε σύλληψη και επιμέλεια της συγγραφέα Μαρίας Γιαγιάννου, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένου book-jamming: Παρασκευή 8 Ιουνίου 7 μ.μ. η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ* και το μυθιστόρημά της «Πώς φιλιούνται οι αχινοί» (Πατάκη, 2017) συναντούν ένα πιάνο. Σάββατο 9 Ιουνίου 7 μ.μ. τα Booknotes κλείνουν εορταστικά έναν πρώτο κύκλο 30 παρουσιάσεων! Οι 40 λογοτέχνες που πέρασαν από τη σκηνή του Jazz Point θα μοιραστούν με τον κόσμο τι είναι αυτό που «συνδέει τη γραφή με τη μουσική», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Θα φιλοξενήσει τάσεις από όλο τον κόσμο, με μουσικά σχήματα που θα μας ταξιδέψουν σε απρόσμενα μελωδικά μονοπάτια στην πιο jazz σκηνή της πόλης. Το 18ο ATJF τιμά το βιβλίο και προτείνει δυο συγγράμματα με θέμα τη μουσική.

Χώρος: Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων. Συμμετοχή: ελεύθερη και κατά προτεραιότητα

4 και 7 Ιουνίου 

Origami – αφιέρωμα και εργαστήρια στην τέχνη της ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής

Διοργάνωση: Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠIΣΝ) διοργανώνουν αφιέρωμα στο origami (ιαπωνική χαρτοδιπλωτική τέχνη), με εργαστήρια από την κ. Sonoko Fujii, Οrigami Μaster, που έρχεται από την Ιαπωνία για να διδάξει στην ελληνική γλώσσα.

Φέτος τα εργαστήρια origami είναι αφιερωμένα στον Ελληνο-Ιρλανδό συγγραφέα Λευκάδιο Χερν που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και πρόβαλε τη λογοτεχνία και την παράδοση  της Ιαπωνίας στη Δύση. Θα προηγηθεί μια εισαγωγή για τον Λευκάδιο Χερν και τα βιβλία του.

Δευτέρα 4 Ιουνίου και ώρα 18.00-20.00 (αρχάριοι)

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: www.snfcc.org

Πέμπτη 7 Ιουνίου και ώρα 18.00-20.00 (προχωρημένοι)

 Πρεσβεία Ιαπωνίας, Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (Εθν. Αντιστάσεως 46, Χαλάνδρι)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: cultural@at.mofa.go.jp

Συμμετοχή ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση 

5 Ιουνίου – 30 Αυγούστου

8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας / «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη οθόνη»/ Athens Open Air

Διοργάνωση: Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών, ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Τα κεντρικά σημεία της πόλης μεταμορφώνονται για να υποδεχθούν υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις, συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Φέτος, το Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας προτείνει ένα καλλιτεχνικό τρίμηνο αφιερωμένο στο μαγικό πάντρεμα του σινεμά και της λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει σε μεγάλη οθόνη μερικές από τις κορυφαίες διασκευές λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο.

Χώροι: Προαύλιος Χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Πειραιώς 260 Β, Κήπος Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, Προαύλιος Χώρος Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου, Άλσος Πετραλώνων, Αρχαιολογικός Χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος, Πλατεία Αυδή, Πλατεία Αβησσυνίας, Λυκαβηττός, Πλατεία Κοτζιά, Παραλία Αγ. Κοσμά, Πλατεία Παναιτωλίου Ν. Ιωνίας, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, Σεράφειο κ.α.

Ώρα: 21:30

Στην πρωτότυπη εκδοχή κάθε ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους. Εξαιρούνται οι προβολές ελληνικών ταινιών που γίνονται με αγγλικούς υπότιτλους και ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Είσοδος δωρεάν 

8 Ιουνίου – 18 Ιουνίου

10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ Λογοτεχνία Εν Αθήναις

Διοργάνωση: Φεστιβάλ ΛΕΑ

Σύντομη Περιγραφή: Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις, γεννήθηκε το 2008 με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, και την ευρύτερη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές. Το Φεστιβάλ ΛΕΑ έχει αποτελέσει τα τελευταία δέκα χρόνια ένα συμπόσιο πολιτισμού, διαπολιτισμικού διαλόγου και αδελφοσύνης, γύρω από διάφορα θέματα που άπτονται των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στην πόλη των Αθηνών. Το ΛΕΑ αναδεικνύει το έργο ποιητών, στιχουργών, πεζογράφων, ιστορικών, σκηνοθετών, μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών, δραματουργών και μεταφραστών, και γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, μέσω των εικαστικών και οπτικοακουστικών τεχνών, της μουσικής τέχνης, και κυρίως μέσω της τέχνης του λόγου.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις (συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητικές βραδιές, εκθέσεις, εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κα.) σε διάφορους χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.lea-festival.com

Συμμετοχή ελεύθερη

9 Ιουνίου Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά : Paul Mc Veigh και John Man

16 Ιουνίου Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά : Suzy Joinson και Siobhan Campbell

23 Ιουνίου Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά: Sinead Keagan και N.M. Brown

 Διοργάνωση: British Council and Kingston Writing School

Ενότητα: Ένας Κόσμος Συγγραφείς

Σύντομη Περιγραφή: Με αφορμή την Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής της Αθήνας 2018, και σε συνεργασία με το Kingston Writing School, διοργανώνονται μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων – συζητήσεων – αναγνώσεων, τα τρία πρώτα Σάββατα του Ιουνίου, πάνω σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με το γράψιμο, την ανάγνωση και τον ρόλο της λογοτεχνίας στην ζωή μας, σήμερα. Διακεκριμένοι Βρετανοί καθηγητές και συγγραφείς ανταλλάσσουν απόψεις με Έλληνες ομόλογούς τους και όλοι μαζί θα μοιραστούν κάποια από τα μυστικά της προσωπικής τους σχέσης με την γραφή. Τις συζητήσεις συντονίζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.

Χώρος: καφέ του Νομισματικού Μουσείου, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12

Ώρα:11:00

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά

Συμμετοχή ελεύθερη

10 Ιουνίου & 24 Ιουνίου

Ελευσίνα – Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα 2018Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου – Περίπατοι της Euphoria

Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Σύντομη Περιγραφή: Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο “Transition to EUphoria”, το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης.

Χώρος: αφετηρία περιπάτου τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός)

Ώρα: 11:00

Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu ή στο τηλ. 210 5537206 

10 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου

«Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία»

Διοργάνωση: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, CostaNavarino

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino, στο πλαίσιο της τριετούς πολιτιστικής τους συνεργασίας και στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» θα παρουσιάσει την έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία», με θέμα το εικονογραφικό έργο του ζωγράφου.

Χώρος: στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου “Art & Environment”

13 Ιουνίου

Ο αινιγματικός κόσμος του Hans Olav Lahlum : Αστυνομικά Μυστήρια και σύγχρονη Ιστορία στη Νορβηγία

Διοργάνωση: Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος με τη στήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας

Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς

Σύντομη Περιγραφή: Παρουσίαση της αστυνομικής σειράς του συγγραφέα Hans Olav Lahlum, ο οποίος δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τη σκανδιναβική παράδοση των τελευταίων χρόνων. Με εμφανείς επιρροές από την Agatha Christie, ο συγγραφέας χτίζει σταδιακά έναν γρίφο που απαιτεί παρατηρητικότητα και ευφυΐα για να λυθεί. Όλοι οι ύποπτοι ψεύδονται σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Πιστός στα διδάγματα της βρετανικής σχολής, ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στον αναγνώστη και τον προειδοποιεί ότι ο ένοχος είναι πολλές φορές αυτός που φαίνεται να μην έχει να κερδίσει τίποτα

Χώρος: βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Ώρα: 20:30

Ελεύθερη συμμετοχή κατά προτεραιότητα

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέπτης της κοινωνίας τους;»

15 Ιουνίου – 28 Ιουνίου

«ο Λαβύρινθος της Φαντασίας» – έκθεση Σλοβάκων και Ελλήνων εικονογράφων παιδικών βιβλίων

Διοργάνωση: Πρεσβεία Σλοβακικής Δημοκρατίας, ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Έκθεση έργων εικονογράφησης παιδικών βιβλίων από τη συλλογή βραβευμένων Σλοβάκων και Ελλήνων εικονογράφων στη «Bienale εικονογραφήσεων» της Bratislava από το 1967 έως το 2017. Συμμετέχουν και οι κάτοχοι των βραβείων Grand Prix, Golden Apples, Award of Mayor of Bratislava.

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» , Ηρακλειδών 66

Ημέρες και Ώρες: Τρίτη -Σάββατο: 10:00-20:00, Κυριακή: 10:00-14:00

Γλώσσα διεξαγωγής και διερμηνεία: Αγγλικά, Ελληνικά, Σλοβάκικα

Είσοδος ελεύθερη

16 – 18 Ιουνίου

#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: Φεστιβάλ & Συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή :Σε συνεργασία με το πρότζεκτ PoetryFilm, μια ερευνητική πλατφόρμα με βάση το Λονδίνο που λειτουργεί με τη στήριξη του βρετανικού Arts Council, το #TextMe_Lab θα παρουσιάσει ένα φεστιβάλ και συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης. Στο πλαίσιο αυτού θα πραγματοποιηθούν προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις πάνω στη σχέση της ποιητικής γλώσσας και της κινούμενης εικόνας. Συνδιοργανωτές και καλεσμένοι του συμποσίου η ερευνήτρια Zata Banks του PoetryFilm, ο Καναδός κινηματογραφιστής Tom Konyves και η ερευνήτρια κινηματογράφου και φιλοσοφίας Ρέα Βαλντέν.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72

Ημέρες και Ώρες: 17 Ιουνίου 14:00 – 18:00, 18 Ιουνίου 19:00 – 21:00

Είσοδος ελεύθερη 

19 Ιουνίου – 23 Ιουνίου

Refugee food Festival

Διοργάνωση: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Athens Insider

Ενότητα: Παράλληλο Πρόγραμμα

Σύντομη Περιγραφή: Απαγγελίες αποσπασμάτων εθνικών συγγραφέων σε επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας. Η Αθήνα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 αποτέλεσε μέρος ενός δικτύου 13 ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες οργανώνουν ένα Φεστιβάλ Φαγητού για τους Πρόσφυγες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Κύριος στόχος είναι η αλλαγή των αντιλήψεων για τους πρόσφυγες μέσα από την επαγγελματική ενσωμάτωση.

Ώρα: 18:00

Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη με χρέωση του γεύματος του επιλεγμένου εστιατορίου.  

20 Ιουνίου – 24 Ιουνίου

Art Athina Book Fair

Διοργάνωση: Art Athina με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Το Art Athina Book Fair θα φιλοξενήσει ανεξάρτητους εκδότες βιβλίων τέχνης καθώς και εκδοτικές πρωτοβουλίες ομάδων καλλιτεχνών και χώρων τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Art Athina Book Fair θα περιλαμβάνει βιβλία καλλιτεχνών, καταλόγους, μονογραφίες, εφήμερα και zines.

Χώρος: Ωδείο Αθηνών, προαύλιο, Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19

Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη 20 Ιουνίου 14:00 – 21:00, Πέμπτη 21 – Κυριακή 24 Ιουνίου 12:00 – 21:00

Είσοδος ελεύθερη

21 Ιουνίου

The Bahar Project

Διοργάνωση: ACCMR (Κέντρο Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων) &ALMASAR

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Σύντομη Περιγραφή: To “Μπαχάρ” εκτός από καρύκευμα στα αραβικά, σημαίνει και Άνοιξη στα περσικά, τα κουρδικά, τα ουρντού, τα τούρκικα και τα αζέρικα. Το Bahar Project, με δυνατά αρώματα στις αποσκευές του, ξεκινάει ένα ταξίδι ανακάλυψης και γνώσης μέσα από τη μαγειρική. Η δύναμη της μαγειρικής και της γεύσης να ενώνουν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, είναι μοναδική. Το Bahar Project καλεί ανθρώπους κάθε ηλικίας, από διαφορετικές χώρες, να συμμετάσχουν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Ενώ ένας μετανάστης ετοιμάζει ένα παραδοσιακό φαγητό από τη χώρα του, δίπλα του ένας ελληνόφωνος παρατηρητής καταγράφει τη συνταγή στα ελληνικά – τα υλικά, την προετοιμασία, την παρασκευή, το σερβίρισμα. Στη συνέχεια γίνεται το αντίστροφο, ένας μετανάστης παρατηρεί και καταγράφει την “ελληνική” συνταγή στη γλώσσα του. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια μικρή γιορτή όπου όλοι μαζί μοιράζονται το φαγητό αλλά και τις ιστορίες που τους συνδέουν με τις συνταγές.

Στην εθνική γλώσσα των μαγείρων με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά ή στα αγγλικά

28 Ιουνίου – 29 Ιουλίου

Werkraum: Αγαθόφρων / Ο Άτλaς του συλλέκτη

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών, Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Unesco, Μουσείο Μπενάκη, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή:3.696 βιβλία μεταφέρονται το 1840 από το Παρίσι στην Ανδρίτσαινα. Ο Αγαθόφρων Νικολόπουλος στέλνει τη συλλογή του χωρίς να καταφέρει ποτέ να φτάσει ο ίδιος. Τα βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους. Το 1931, ο Walter Benjamin στο «Αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη μου/ Λόγος για τη συλλεκτική δραστηριότητα» καταγράφει σκέψεις που θα μπορούσε να είχε κάνει ο ίδιος ο Αγαθόφρων αν είχε ζήσει για να ανοίξει τη συλλογή του. Η βιωματική εγκατάσταση διαμορφωμένη in situ, με όχημα τις δύο ιστορίες, ξεδιπλώνει το πραγματικό μέγεθος μιας βιβλιοθήκης που ταξιδεύει και επιχειρεί τη σύνδεση της αστικής καθημερινότητας στην Αθήνα με τον πραγματικό χώρο της συλλογής στην Ανδρίτσαινα, ενός αληθινού θησαυρού κρυμμένου στα βουνά της Πελοποννήσου.

Συντελεστές Δράσης: Σύλληψη – συντονισμός: Δάφνη Κοκκίνη
Ομάδα εργασίας: Δημήτρης Θεοδώροπουλος, Άλκηστις Κοκκίνη, Δάφνη Κοκκίνη, Γιώργος Κουρμαδάς, Καρολίνα Μωρέττη, Μαρία Σκιαδά

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, αίθριο, Πειραιώς 138

Ημέρες και Ώρες: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00

Ελεύθερη είσοδος

30 Ιουνίου

Ο Αμερικανός συγγραφέας George Saunders στην Ελλάδα

Διοργάνωση: Εκδόσεις Ίκαρος

Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς

Σύντομη Περιγραφή: Ο νικητής του βραβείου Man Booker 2017, George Saunders, συνομιλεί με τον μεταφραστή των βιβλίων του στην Ελλάδα, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη για το παρόν και το μέλλον της Αμερικανικής Λογοτεχνίας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, Γρηγόρης Μπέκος.

Χώρος: ΠΟΛΙΣ ArtCafé, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου

Ώρα: 19:00

Γλώσσα: αγγλικά

30 Ιουνίου – 21 Οκτωβρίου

Εικαστική Έκθεση: «Το βιβλίο ως έργο τέχνης» (από τα χρόνια του ’60 μέχρι σήμερα)

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ, Διεύθυνση Πολιτισμού Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης, Τμήμα Μουσείων, Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες διεθνώς χρησιμοποίησαν το βιβλίο ως καθαυτό έργο εικαστικό και εννοιολογικό κι όχι ως μέσο εικονογράφησης. Η έκθεση παρουσιάζει μια πολύπλευρη επιλογή από σημαντικά έργα υπό μορφή βιβλίου από ιστορικούς πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και Αμερική, ξεκινώντας από τον Marcel Duchamp και τους υπερρεαλιστές μέχρι την εννοιολογική τέχνη, την idea art, την arte povera, την land art και πολλές σύγχρονες παραλλαγές του βιβλίου ως έργο τέχνης. Για παράδειγμα το βιβλίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στη σύγχρονη τέχνη ως υλικό αντικείμενο, ως νοητικός χώρος, ως αυτόνομη κατασκευή, ως συνύπαρξη πραγματικότητας και φαντασίας, ως χώρος σχεδιαστικής και εικαστικής ανάπτυξης του καλλιτέχνη, ως εργαλείο αναπαράστασης του κόσμου – όπως ιστορικά υπήρξαν οι εικόνες και οι ζωγραφικοί πίνακες-, ως φανταστική χαρτογραφία, ως αρχείο πραγματικό ή εικονικό και βέβαια το βιβλίο ανάμεσα στη φωτογραφική εικόνα και την κινηματογραφική γραφή, ως πρωτότυπη εικαστική αφήγηση ή ποιητική.
Βιβλίο του καλλιτέχνη (livre d’ artiste) ή βιβλίο ως έργο συνιστούν πλέον μια αυτόνομη κατηγορία στη σύγχρονη τέχνη με τεράστια παράδοση και σημαντικούς σταθμούς όπως παρουσιάζονται στην έκθεση.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων – Κτίριο Α΄ Μεταξουργείου και Κέντρο Τεχνών,  Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο. Είσοδος ελεύθερη

Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00