Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για τον Σαλαμίνιο Πέτρο Αν....

Παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για τον Σαλαμίνιο Πέτρο Αν. Φουρίκη στα Βίλια

Θερμά υποδέχθηκαν το Σάββατο 28 Απριλίου οι κάτοικοι των Βιλίων και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός- λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878-1936)» σε ξενοδοχείο των Βιλίων, μετά από κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, του Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Βιλίων και των Εκδόσεων ΑΩ.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στη συμβολή του Πέτρου Φουρίκη στη μελέτη της ιστορίας και της γλώσσας των Αρβανιτών στην Ελλάδα, καθώς ο Φουρίκης ήταν εκείνος που πρώτος έθεσε τις βάσεις για τη νεότερη αλβανολογία – αρβανιτολογία, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν έκανε κάποιο εθνικό κακό γιατί πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό φανέρωνε κομμάτια της ελληνικής ζωής κρυμμένα μέσα στην ψυχή και τις συνήθειες των ομοφύλων του.

Για το βιβλίο μίλησαν ο ιατρός και τ. βουλευτής Αττικής Αθανάσιος Λεβέντης, η Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας και ερευνήτρια Έλενα Μπότση, η Δ/ντρια Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρομάχη Οικονόμου και ο Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παντελίδης. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσφορά του Φουρίκη με τις ιστορικές, λαογραφικές και γλωσσολογικές μελέτες που είχε εκπονήσει καθώς και στη σπουδαία προσωπικότητά του. Επίσης, αποσπάσματα του βιβλίου ανάγνωσε η Κούλα Καραΐσκου.

Στην ομιλία του ο συγγραφέας του βιβλίου, αρχαιολόγος και Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου αναφέρθηκε κυρίως στο κίνητρο που τον ώθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ξεκινήσει την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Φουρίκη, αλλά και στις πολυετείς προσπάθειές του για τη συγκέντρωση υλικού για τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα. Τόνισε δε ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου εκπορεύεται από την αγάπη και τον σεβασμό για τον μεγάλο διανοούμενο και ερευνητή αλλά και από την επιθυμία για την ανάδειξη και τη συμβολή στη γνώση της ιστορίας της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου, των οποίων η παρουσία στον ελλαδικό χώρο δεν έχει βρει ακόμα τη θέση της στο επίσημο εθνικό ιστορικό αφήγημα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φιλίππου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια αλλά και τους παραβρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία του τραγουδιού ο «Πηλός» (αφορά σε τραγούδια και στιχάκια που έλεγαν οι νέοι και οι νέες της Κούλουρης την Πέμπτη του Πάσχα, όταν ομαδικά μετέβαιναν σε μια σπηλιά στη περιοχή Κατσηβίλα προκειμένου να μαζέψουν τον πηλό, που τους χρησίμευε κυρίως για να λούζονται και για τον καθαρισμό του σώματος. Η όλη διαδικασία βεβαίως εξελισσόταν σε ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι), από τον Σπύρο Μπρέμπο και με τοπικούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Βιλίων με χοροδιδάσκαλο τον Παναγιώτη Λούκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.