Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εκπαιδεύονται οι χειριστές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο Ολυμπιείο

Εκπαιδεύονται οι χειριστές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο Ολυμπιείο

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, από την ερχόμενη Δευτέρα οι επισκέπτες θα εισέρχονται στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ολυμπίου Διός γνωστού και ως το Ολυμπιείον, με ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, αφού ο χώρος είχε κριθεί εξαρχής καταλληλότερος από άλλους.
Η εκπαίδευση των χειριστών που εργάζονται στα εκδοτήρια εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων στη νέα εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ξεκίνησε ήδη από τις αρχές της βδομάδας. 
 
Κάποιοι εκπαιδεύονται στους χώρους του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, μια άλλη ομάδα συνεχίζει τον έλεγχο του συστήματος, ενώ στο τέλος της εβδομάδας ξεκινάει η παράλληλη λειτουργία στο Ολυμπιείο.
 
Παρά τα προβλήματα, όλα δείχνουν ότι, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της αναδόχου εταιρείας Cosmote (η οποία επελέγη από τις διαδικασίες προκήρυξης των δωρητών, της ΕΤΕ και του ΙΣΝ), από τις αρχές Ιουνίου το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί διαδοχικά σε τρεις γεωγραφικές περιφέρειες. Yπολογίζεται ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έχουν συνδεθεί οι  χώροι που είχαν ανακοινωθεί.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 2 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Μεσσήνης, στις 11/6 στην Κνωσό και στο Μουσείο Ηρακλείου και στις 18/6 στην Ακρόπολη και στις κλιτύες, στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, στον Κεραμεικό και στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Συγχρόνως, σ’ αυτούς τους χώρους θα λειτουργήσουν οι οθόνες αφής για την τιμολόγηση και την έκδοση αποδείξεων με ψηφιακό τρόπο στα πωλητήρια και τη διασύνδεση τους με την κεντρική αποθήκη του ΤΑΠ. Θα συμπεριληφθούν όμως και ακόμη δύο πωλητήρια μεγάλων μουσείων της Αθήνας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Βυζαντινού Μουσείου που επίσης θα συνδεθούν.

 
Προσπάθεια καταβάλλεται από τον υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή και την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) Αθηνά Χατζηπέτρου να βρεθεί σύντομα λύση και για το θέμα των πωλητηρίων. Ο κ. Στρατής στην πρώτη του ενημερωτική συνέντευξη είχε δηλώσει ότι είναι κλειστά και τα 60 πωλητήρια.
 
Σήμερα ελάχιστα είναι ανοικτά (όπως του ΕΑΜ και της Κνωσού) αλλά κι αυτά υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και πωλητέα είδη. Στόχος είναι να ανοίξει μέχρι το τέλος Ιουνίου ένας μεγάλος αριθμός, αν όχι όλα. Το εποχικό προσωπικό (200 άτομα), που θα προσληφθεί, θα καλύψει 150 θέσεις στα πωλητήρια με βάση τις ανάγκες και τον αριθμό των επισκεπτών, ενώ οι υπόλοιποι θα απασχοληθούν στις κεντρικές υπηρεσίες και στα εργαστήρια παραγωγής στον Ρέντη.
 
Τα αναψυκτήρια
 
Για τα 45 κλειστά αναψυκτήρια ο υφυπουργός είχε δηλώσει πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, ώστε να ανοίξουν στα τέλη Ιουνίου, καθώς επίσης ότι προτίθεται να καταρτίσει μίνι νομοσχέδιο με σειρά τροπολογιών που θα λύνουν ζητήματα καθυστερήσεων. Οσος κόπος κι αν καταβληθεί, το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μπαλώματα. Το ΥΠΠΟΑ, όμως, οφείλει να βρει γρήγορα μια ουσιαστική λύση για να μην εμπλακεί και σε άλλες δικαστικές διαμάχες όπως συνέβαινε με τις προκηρύξεις που γίνονταν σε λάθος πλαίσιο.
 
Εν τω μεταξύ, ο τουριστικός κλάδος αναμένει νέα «έκρηξη» επισκεπτών στη χώρα μας. Πόσο έτοιμα είναι τα μουσεία μας; Σε σχέση με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο επόμενος σχεδιασμός περιλαμβάνει την εφαρμογή του σε άλλους χώρους που σημειώνουν μεγάλη επισκεψιμότητα όπως: Αρχαία Ολυμπία, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Δελφοί, Σούνιο, Μυκήνες, Δήλος, παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, αλλά δεν αρκεί. Ο εκσυγχρονισμός του ΤΑΠΑ είναι απαραίτητος και πρέπει να επισπευσθεί.

Πηγή: anaskafi blogspot