Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής...

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου

Συνεδρίασε την Πέμπτη 26 Απριλίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΠΕΑΑ) στην Παλλήνη, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου, με βασικό αντικείμενο τον σχεδιασμό των δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών για τη αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει τις επόμενες μέρες. Επίσης έγινε και συνοπτικός απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2017-2018.

Πρώτος μίλησε κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου, ο οποίος αφού εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους παραβρισκόμενους που για ακόμα μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας, δήλωσε ότι για την Ανατολική Αττική η χειμερινή περίοδος που τελείωσε πρόσφατα ήταν σε γενικές γραμμές καλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τόνισε επίσης ότι όσα τυχόν προβλήματα προέκυψαν, αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕΑΑ, εκφράζοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων για τη μέχρι σήμερα εποικοδομητική συνεργασία.

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, επισήμανε ότι σκοπός της ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας άμεσης προτεραιότητας στην αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές καθώς και η καταγραφή των προβλημάτων και των δυσκολιών που πρέπει να επιλυθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει την 1η Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών καθώς προχώρησε έγκαιρα στην προετοιμασία και τον συντονισμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στις αποψιλώσεις των επαρχιακών οδών, ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες (μετά το άνοιγμα των προσφορών) θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου. Μίλησε επίσης για τα μηχανήματα έργου και τα πυροσβεστικά οχήματα που έχει παραχωρήσει η Αντιπεριφέρεια διαμέσου προγραμματικών συμβάσεων σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τόσο στην πρόληψη (συντήρηση αγροτικού και δασικού δικτύου) όσο και στην καταστολή (πυρόσβεση, διάνοιξη δασικών οδών). Επισήμανε ότι η Περιφέρεια διαθέτει μητρώο μηχανημάτων έργου ιδιωτών (υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και αναφέρθηκε στη λήψη όλων των μέτρων πυροπροστασίας – πυρασφάλειας για τις κατασκηνώσεις που λειτουργούν σε περιοχές εντός της χωρικής της αρμοδιότητας και την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου τόνισε το πολύτιμο έργο των εθελοντών, οι οποίοι αποτελούν βασικό κομμάτι στον κρίκο της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης και δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει το γενικό πρόσταγμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και στο πλευρό όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για να προσφέρει τη βοήθειά της όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Αναστάσιος Γιώτης, αναφέρθηκε στις δράσεις – ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς κατά την αντιπυρική περίοδο και συγκεκριμένα:

  1. Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων.
  2. Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.
  3. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.
  4. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.
  5. Επιτήρηση δασών – μικτές περιπολίες από τους Δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
  6. Μέτρα λήψης προστασίας κατασκηνώσεων.
  7. Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.
  8. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
  1. Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων.
  • Προληπτική Απαγόρευση Κυκλοφορίας.
  • Ενημέρωση κοινού για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιών.
  • Σύγκληση ΣΤΟ στους Δήμους.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής Υποστράτηγο κ. Αχιλλέα Τζουβάρα αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση όπου εκτέθηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και αναζητήθηκαν οι τρόποι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν επίσης: από την Περιφέρεια Αττικής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ζαχαρία Πελέκη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕΑΑ κα Παρασκευή Βασιλοπούλου καθώς και στελέχη της υπηρεσίας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υδραυλικών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕΑΑ κ. Γιώργος Ψαρομιχαλάκης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΑΑ κα Αμαλία Γούναρη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας από τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού, από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ο κ. Δημήτριος Αδάμ, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής κ Χ. Χιώνης, οι Διοικητές/Υποδιοικητές των ΠΣ Λαυρίου, Οινοφύτων, Κρωπίας, Νέας Μάκρης, του 6ου Π.Σ., του 8ου Π.Σ., του 9ου Π.Σ. και του 12ου Π.Σ., εκπρόσωποι από τη Σχολή Τεθωρακισμένων, την Αεροπορικής Βάσης Πάρνηθας (2ο ΑΚΕ), τις Δ/νσεις Αστυνομίας Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής, το Β’ Τμήμα Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής (πρώην Κερατέας), το Γ’ Τμήμα Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής (πρώην Νέας Ιωνίας), τα Λιμεναρχεία Λαυρίου, Ραφήνας και Χαλκίδας (Α΄ Λ/Τα Ωρωπού), τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής, τα Δασαρχεία Πεντέλης, Λαυρίου, Πάρνηθας και Καπανδριτίου, την ΥΠΑ (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»), την ΕΥΔΑΠ, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), τον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, τη ΔΕΔΔΗΕ, τον Σύνδεσμο Προστασίας Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και από το Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας.

Σημαντική παρουσία στη συνεδρίαση είχαν και οι εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες εθελοντών της Ανατολικής Αττικής, όπως η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Πυρασφάλειας Βάρης, η Εθελοντική Ομάδα ΠΠ Κουβαρά, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής (Ε.ΔΑΣ.Α), η Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκρατείου Πολιτείας (ΜΑΚΙΠ), η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.ΟΜ.Α.Κ.), ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά, η Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κρωπίας, η Εθελοντική Ομάδα Δήμου Παιανίας, η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Καλυβίων (Δήμος Σαρωνικού), το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας ΒΑ Τομέα Υμηττού (ΣΕΠΠΒΑΤΥ), η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Διάσωσης (ΕΟΔΔ) και η Ελληνική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ΕΟΜΕΔ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.