Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις φωνές αντίθεσης που ακούγονται, για τα έργα της Περιφέρειας στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας, καθώς και όσα γράφτηκαν τελευταία για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φιλίππου, αναφέρει τα εξής:
Εγκρίθηκε πρόσφατα (3/4) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων διευθέτησης – οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
Επειδή γράφτηκαν πολλά τελευταία για το συγκεκριμένο θέμα, παραθέτουμε από την πλευρά μας κάποια στοιχεία για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Ρέμα Ραφήνας
Πρόκειται για ένα ζήτημα που ήδη έχει απασχολήσει τις τοπικές κοινωνίες τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια, ενώ οι μελέτες για τη διευθέτησή του είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90. Το ρέμα από τότε επιβαρύνθηκε με μεγάλες ποσότητες νερού μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού και επιβαλλόταν άμεσα η εκπόνηση της μελέτης διευθέτησής του για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Ρέμα Ραφήνας
Παρά το γεγονός ότι η προέγκριση χωροθέτησης του έργου είχε γίνει από το 2001, αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση – λόγω νέων δεδομένων – για πάρα πολλά χρόνια, συνολικά 17.
Ρέμα Ραφήνας
Τα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν στο τμήμα του από την εκβολή του στη θάλασσα μέχρι τη λεωφόρο Σπάτων, συνολικού μήκους 14,9 χλμ. Η διευθέτηση του ρέματος σχεδιάστηκε για 50 έτη με το φράγμα ανάσχεσης πλημμυρών με κανονικά περιθώρια ασφαλείας. Οι διατομές που προβλέπονται είναι:
Ανοικτή τραπεζοειδής επενδεδυμένη με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον/ λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια, με βαθμιδωτή διάταξη στα πρανή
Ορθογωνική διατομή με σκυρόδεμα και τοίχους αντιστήριξης αριστερά και δεξιά, όπου κρίνεται απαραίτητο
Ρέμα Ξερέας Αγία Μαρίνα Κορωπίου πριν τις εργασίες
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πέρα από τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, υπήρξαν θετικές γνωμοδοτήσεις των Δήμων Παλλήνης, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, ενώ η τοπική κοινωνία στο σύνολό της περιμένει την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο συγκεκριμένο ρέμα.
Ρέμα Ξερέας Αγία Μαρίνα Κορωπίου
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις φωνές αντίθεσης που ακούγονται, οι οποίες θεωρούμε ότι υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες τονίζει ο κ. Φιλίππου.
Αδυνατούμε επίσης να κατανοήσουμε τις φωνές που με βαρύγδουπες ανακοινώσεις λένε ότι σβήνουμε από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Το αντίθετο συμβαίνει. Με τη μελέτη διευθέτησης που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, θωρακίζονται αντιπλημμυρικά τα Μεσόγεια και η Ανατολική Αττική που σήμερα είναι περιοχές ανοχύρωτες, ενώ το ρέμα στο σύνολό του διευρύνεται και παραμένει ανοιχτό.
Ρέμα Ξερέας – Αγία Μαρίνα Κορωπίου (τώρα)
Όσο δε αφορά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Μεγάλη Τρίτη, από τον Πρόεδρο τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, εφόσον η πλειονότητα των παρατάξεων του συμβουλίου, οι Δήμαρχοι των ενδιαφερόμενων δήμων που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση αλλά και οι εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων που ήταν παρόντες επιθυμούσαν να συζητηθεί το θέμα και μόνο μια ολιγομελής ομάδα 15-20 ατόμων είχε αντίθετη άποψη, τα περισσότερα μέλη της οποίας έλαβαν τον λόγο και εξέφρασαν την άποψή τους και τις όποιες αντιθέσεις τους.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτό που σήμερα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.