Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το ΚΑΣ θα επανεξετάσει την αρνητική του απάντηση στο BBC για τα...

Το ΚΑΣ θα επανεξετάσει την αρνητική του απάντηση στο BBC για τα γυρίσματα μίνι σειράς στο Σούνιο

Μετά την απόφαση να ξανασυζητηθεί από το ΚΑΣ η αρνητική απάντηση παραχώρησης του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για τα γυρίσματα της μίνι σειρά «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια»), στο Σούνιο, προς εκτόνωση οδηγείται η ένταση που προκλήθηκε μεταξύ του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του γ.γ .Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου εξαιτίας της.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το πράσινο φως για τα γυρίσματα θα δοθεί τελικά από το συμβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη, ημέρα που θα συσκεφθεί για να συζητηθεί το νέο αίτημα της εταιρείας Φάληρο.

Το αρχικό αίτημα για τα γυρίσματα της σειράς του BBC, ζητούσε τον αρχαιολογικό χώρο από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ , αμέσως μετά το Πάσχα, κάτι που , σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ήταν αδύνατο να εγκριθεί λόγω της μεγάλης διάρκειας τω γυρισμάτων σε ώρα αιχμής, με χιλιάδες επισκέπτες, και λόγω του πολυπληθούς συνεργείου (που ξεπερνούσε τα 100 άτομα).

«Η παραχώρηση τις συγκεκριμένες ώρες θα δημιουργούσε δυσλειτουργία στον αρχαιολογικό χώρο παρόλο που η εταιρεία παραγωγής πρότεινε δικοί της άνθρωποι να βρίσκονται στη είσοδο και να ειδοποιούν τους επισκέπτες ότι ο χώρος θα παραμείνει κλειστός», υποστηρίζει η πρόεδρος του ΚΑΣ και γ.γ. του ΥΠΠΟΑ κ.Βλαζάκη.

Να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο, της περασμένης Τρίτης, που απορρίφθηκε η αρχική πρόταση για τα γυρίσματα της σειράς, το ΚΑΣ ενέκρινε βραδινά γυρίσματα της ίδιας εταιρείας στην Ακρόπολη «γιατί δεν δημιουργεί η ώρα των λήψεων προβλήματα στους επισκέπτες».

Μετά την αντίδραση του κ.Κρέτσου το ΚΑΣ έλαβε τη νέα πιο συμβιβαστική ως προς τις ώρες πρόταση για την παραχώρηση του Σουνίου, «σε ωράριο που δεν δημιουργεί προβλήματα στους επισκέπτες, οι οποίοι προτιμούν τον αρχαιολογικό χώρο από το μεσημέρι ως την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Επομένως, η πρόταση που θα περάσει τη Μ.Τρίτη θα είχε εγκριθεί αν είχε τεθεί από την αρχή», υπογραμμίζει η κ.Βλαζάκη .

Να θυμίσουμε ότι λίγους μήνες νωρίτερα, το ΚΑΣ απέρριψε την πρόταση της Gucci να παραχωρηθεί η Ακρόπολη για επίδειξη μόδας.

Το ΟΧΙ του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (που έχει πει ΝΑΙ το προηγούμενο διάστημα σε Μαρέβα Μητσοτάκη και Βασίλειο Κωστέτσο) ήρθε δύο ημέρες μόλις μετά τις εξαγγελίες του υπουργού για άνοιγμα της χώρας μας στον διεθνή κινηματογράφο, κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον ΓΓ του υπουργείου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου«Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία που θα διασφαλίσουν ότι θα υπηρετηθεί το καλό της χώρας».

Ακολούθησε και δήλωση του Λευτέρη Κρέτσου κάνοντας λόγο για «παθογένειες» και τονίζοντας ότι «μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που ισοπέδωσε την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας μας, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος άνεργους, και τους υπόλοιπους να δουλεύουν υπο-αμοιβόμενοι, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, και την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάνει υπερπροσπάθεια για να υπερβούμε όλοι μαζί την περίοδο της επιτροπείας, με μία μόνο αξιολόγηση να μας χωρίζει από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρμενίζει σε δικές του ήρεμες θάλασσες σαν να μην έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια απολύτως τίποτα».

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης αναφέρει ότι «δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να απορριφθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές, συμβιβαστικές λύσεις (όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα να γίνουν γυρίσματα νωρίς το πρωί ή σε ώρες μη αιχμής -λύσεις που πρότεινε, προς τιμήν της, η μειοψηφία) το αίτημα ενός, κατά τεκμήριο, σοβαρότατου φορέα, και ενός δημιουργού που τιμά τον τόπο μας επιλέγοντάς τον για την παραγωγή της σειράς του».

Σημειώνει δε πως η προτεινόμενη ημερομηνία για τα γυρίσματα στις 12 Απριλίου είναι καθημερινή, αλλά και εκτός της σεζόν υψηλής τουριστικής κίνησης. Η δε παραγωγός εταιρεία φέρεται να πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα -με δική της επιβάρυνση- προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία για τους επισκέπτες του χώρου.

Τεκμαίρεται λοιπόν πως η κακή αυτή απόφαση δεν αντανακλά τα οποιαδήποτε προβλήματα επιμελητείας, αλλά προβλήματα νοοτροπίας του φορέα που έλαβε την εν λόγω απόφαση. Εάν μάλιστα αληθεύει το ρεπορτάζ ότι υπήρξε μέλος του ΚΑΣ που εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο, τότε σύσσωμο το ΚΑΣ θα έπρεπε να παραιτηθεί για λόγους δεοντολογίας. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα της ΕΕ, εν έτει 2018, να γίνονται προσπάθειες να ασκηθεί τέτοιου είδους λογοκρισία ανάλογα με τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του καθενός (…) Ετσι, ενδεχομένως, χάθηκε πριν από δύο χρόνια κι ένα άλλο σήριαλ του BBC, το The Night Manager, με πρωταγωνιστή το Χιού Λόρι, γνωστό σε όλους μας από τη δημοφιλή ιατρική σειρά Dr. House, το οποίο εντέλει γυρίστηκε στην Μαγιόρκα της Ισπανίας. Η εν λόγω σειρά, η οποία είχε πολλούς κοινούς συντελεστές με το The Little Drummer Girl και βασιζόταν επίσης σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, απέσπασε βραβείο Χρυσής Σφαίρας και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε τώρα γίνονται τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.