Υλοποιώντας τη χθεσινή του επισήμανση και την πίστη πως “από τη σπουδαία διαδικασία διαλόγου, αναδεικνύεται η ευθύνη όλων για την υλοποίηση των συμπερασμάτων του συνεδρίου“, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου προσπάθησε να εκφράσει τις θέσεις του με παρεμβάσεις σε όλες σχεδόν τις θεματικές συνεδρίες στο πλαίσιο του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής που πραγματοποιείται στο Λαύριο από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής.
Στην ειδική θεματική συνεδρία της Παρασκευής 30/3 για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στη συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού ο κ. Φιλίππου παίρνοντας τον λόγο, ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών και τους παραβρισκόμενους για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά έργα υποδομών ύψους 300.000.000€ που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας, από το ΕΣΠΑ και από κρατικά κονδύλια. Σε ποσοστό 50% τα έργα αυτά είναι έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Κάλεσε δε το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά κυρίως τους δήμους της χωρικής του αρμοδιότητας να υλοποιήσουν το παραπάνω πρόγραμμα από κοινού με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς η Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού είναι εκείνη στην οποία πέφτει το κύριο βάρος για την κατασκευή των εγκρεκριμένων έργων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Κυρίως όμως ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών μια και οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν πάρα πολλά από αυτά που η ίδια η ζωή επιτάσσει σε όλους τους τομείς της τοπικής ανάπτυξης.
Στην ειδική θεματική συνεδρία του Σαββάτου 31/3 για την «Ενέργεια, την Περιβαλλοντική Πολιτική και τη Χωροταξία»
ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
Στην τοποθέτησή του στην πρωινή θεματική συνεδρία του Σαββάτου για την «Ενέργεια, την Περιβαλλοντική Πολιτική και τη Χωροταξία», αφού επανέλαβε τη σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου και ειδικά του συγκεκριμένου θεματικού τραπεζιού λόγω της ιδιόρρυθμης ταυτότητας της περιοχής της Ανατολικής Αττικής, στάθηκε σε δύο κύρια θέματα:
Στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα σχέδια πόλεως και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών και να προχωρήσει η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, η οικονομία της οποίας για πολλά χρόνια στηριζόταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην αγοραπωλησία γης και την οικοδομική δραστηριότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση κρίνεται ιδιαίτερα θετική η πρωτοβουλία για την ανάρτηση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.
Όσον αφορά στα μείζονα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, ο Αντιπεριφερειάρχης αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει τη λύση στο θέμα της αποχέτευσης για όλες σχεδόν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και σε επίπεδο κατασκευής έργων, με μοναδική εκκρεμότητα το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού, πρότεινε τη διοργάνωση οργανωμένης ημερίδας στην Ανατολική Αττική με μοναδικά θέματα συζήτησης τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποχέτευση.
Στην ειδική θεματική συνεδρία του Σαββάτου 31/3 για την «Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις και την Αναπτυξιακή Πολιτική»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίστοιχα στην παράλληλη πρωινή θεματική συνεδρία για την «Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις και την Αναπτυξιακή Πολιτική», ο κ. Φιλίππου μίλησε για την ανάγκη καταγραφής και ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και της αναζήτησης εναλλακτικών προτάσεων και πόρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, μίλησε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ανατολικής Αττικής μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων των νέων επιχειρήσεων, τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης των περιοχών ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ και τη αξιοποίηση των υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Τέλος, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά σε όλα τα επενδυτικά προγράμματα που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία, έθιξε το θέμα των προστίμων και του ωραρίου των επιχειρήσεων ως παραγόντων που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα τους.