Home Δήμοι Λάρισα και Διαχρονικό Μουσείο: Μνημεία και Τουριστική Ανάπτυξη, μια αμφίδρομη σχέση

Λάρισα και Διαχρονικό Μουσείο: Μνημεία και Τουριστική Ανάπτυξη, μια αμφίδρομη σχέση

Ταξιδέψαμε στη πόλη της Λάρισας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχοντας δύο στόχους, να γνωρίσουμε το νέο, σύγχρονο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, που άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο του 2015 και να απολαύσουμε μία απόδραση στην ιστορία, στα ήθη και στα έθιμα, του παρελθόντος, της αρχαίας θεσσαλικής πεδιάδας, και συγκεκριμένα της πόλης της Λάρισας και των όμορων περιοχών, μέσα από εκθέματα που χρονολογούνται από την προϊστορική ως τη σύγχρονη εποχή.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Η ημερίδα «Μνημεία και Τουριστική Ανάπτυξη, μια αμφίδρομη σχέση»

«Μνημεία και Τουριστική Ανάπτυξη, μια αμφίδρομη σχέση» το όνομα της ημερίδας που διοργάνωσε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια μιάς συλλογικής προσπάθειας για την  ανάδειξη της πόλης της Λάρισας, ως ένα κομβικό σημείο πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης στην Θεσσαλία. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, Αρχαιολόγοι της Εφορείας, παρουσίασαν το πρόσφατο αρχαιολογικό έργο. Τοπικοί παράγοντες από Περιφέρεια, Δήμους, Πανεπιστήμια, και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ανέδειξαν τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού που διανοίγονται, παρουσία προσκεκλημένων από τον τομέα του τουρισμού και εκπροσώπων των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων εισερχόμενου τουρισμού όπως ΑΡΓΩ, Ab Fab Holidays, Filos Holidays, Meli Tours, Mideast, Mouzenidis, και Signature travel.

Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, προτάσεις, δράσεις εξωστρέφειας και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ή σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στο μέλλον.

Επιπλέον αναφέρθηκαν οι προσπάθειες που γίνονται ώστε να καταστεί η περιοχή προορισμός: Πολιτιστικός, Iατρικός, συνεδρίων, αθλητικών ή άλλων ψυχαγωγικών δράσεων όπως το Πάρκο των Ευχών τα Χριστούγεννα, το οποίο, προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα προγράμματα των τουριστικών γραφείων.

Αξίζει να δείτε τη πόλη και τη ζωή της Λάρισας

Τη επόμενη ημέρα η Δ/ντρια του Μουσείου κα Σταυρούλα Σδρόλια,  μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

Δείτε το video

Από την Κεντρική πλατεία και ανηφορίζοντας το λόφο του Φρουρίου, φθάσαμε στο σημείο αφετηρίας μας το Α΄ αρχαίο θέατρο, στις παρυφές του λόφου Αγίου Αχιλείου, που φαίνεται να ακολούθησε το παράδειγμα του Διονυσιακού θεάτρου της Αθήνας. Χτίστηκε δηλαδή σε απόσταση από την αρχαία αγορά αλλά με προσανατολισμό προς αυτή. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή μετατράπηκε σε αρένα με αποτέλεσμα τα θεατρικά δρώμενα της πόλης να φιλοξενούνται στο β΄ Αρχαίο Θέατρο. Το μέγεθος της σκηνής του α Αρχαίου Θεάτρου είναι αντίστοιχο με αυτό του θεάτρου της Επιδαύρου. Υπολογίζεται οτι χωρούσε 10.000 θεατές.

Πολύ κοντά σε αυτό, βρίσκεται το αναστυλωμένο μικρότερο αρχαίο θέατρο που φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Προχωρήσαμε μέσα στην πόλη και είδαμε τον Πηνειό ποταμό, που τώρα διασχίζει την πόλη και την περιφερειακή οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ανεβήκαμε στο λόφο του Αγίου Αχίλλιου (ο προστάτης της πόλης), ένα μέρος που κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της Κλασικής περιόδου αποτελούσε την ακρόπολη της Λάρισας, ενώ σήμερα είναι γνωστό με την ονομασία «Φρούριο». Οι Βυζαντινοί έχτισαν στην ίδια θέση φρούριο, στα πρώτα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, διασώζεται στο λόφο η κλειστή-σκεπαστή, τουρκική αγορά (μπεζεστένι) του 15ου αι., χτισμένη με υλικά από τα προηγούμενα κτίσματα.

Στον λόφο του Αγίου Αχίλλιου, βλέπουμε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και τις τέσσερεις ιστορικές εποχές. Ενώ ανάμεσα στα αρχαία μνημεία, αναπτύσσεται η καθημερινή ζωή της Λάρισας.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη προσπάθεια ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, με σκοπό τον προσδιορισμό της χαμένης της «ταυτότητας». To πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων που έρχονται στο φως επισημαίνουν και υπενθυμίζουν την ιστορική και αρχαιολογική αξία του χώρου. Με την αποκάλυψη του α’ Αρχαίου Θεάτρου εφάμιλλου με αυτό της Επιδαύρου, η Λάρισα έγινε η μοναδική πόλη -εκτός της Αθήνας- με δύο αρχαία θέατρα μέσα στον πολεοδομικό της ιστό.

Η φιλοξενεία μας συμπληρώθηκε με τη διαμονή μας σε ένα από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία της πόλης το “Μetropol“, της γλυκιάς οικοδέσποινας, κας Ειρήνης ΠαπαΙωάννου.

Mε επίκεντρο το ξενοδοχείο απολαύσαμε μια μικρή χαλαρή βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Λάρισας, το οποίο αναπτύσσεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομημένων οδών,  όπου επικρατεί η τάση χρήσης ποδηλάτου. Απ’ ότι μάθαμε ο δήμος παρέχει καθημερινά δωρεάν ποδήλατα σε κατοίκους και επισκέπτες για τις μετακινήσεις τους στην πόλη.

Στα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε μάρκα, ζητάτε, και ρούχα σε πολύ ωραία σχέδια και καλές τιμές.

Ανακαλύψετε παραδοσιακές γεύσεις της θεσσαλικής κουζίνας.

Μια μεγάλη ποικιλία από μεζέδες, υπέροχα τυριά, το γνωστό, τσίπουρο, αλλά και απολαυστικά γλυκά στο τέλος κάθε γεύματος προσφέρονται σε όλες τις ταβέρνες και στα μεζεδοπωλεία – όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της πόλης. Η δική μας εμπειρία καταπληκτική , στο μεζεδοπωλείο “Ακαμάτρα”.

Ολοκληρώσαμε την όμορφη περιήγησή μας με έναν καφέ σε κάποιο από τα αναρίθμητα, πραγματικά εντυπωσιακά, καφέ της πόλης.

Το βράδυ μπορείτε να παρακολουθήσετε συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις στο Γενί Τζαμί και διασκεδάστε στα μπαρ και νυχτερινά κέντρα της πόλης, κάτι που υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας και τους οικοδεσπότες μας να κάνουμε την άλλη φορά που θα επισκεφθούμε την πόλη. Μια υπόσχεση που ελπίζουμε να μην αργήσει να γίνει πραγματικότητα, μιας και η πόλη θα μας μείνει αξέχαστη.

Ευχαριστούμε πολύ την η εταιρεία “ Alpha marketing” που είχε την διοργανωτική ευθύνη της ημερίδας και όλων των δράσεων του διημέρου.