Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα και σε μη...

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα και σε μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα να λειτουργούν σε κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, μνημεία ή παραδοσιακά

Μια ακόμη τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο:
I) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας,
II) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης – πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και
III) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
.
Με αυτήν ρυθμίζονται θέματα, που αφορούν τον ΕΟΤ για την τουριστική προβολή της Ελλάδας.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα και σε μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα να λειτουργούν σε κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως “διατηρητέα”, “μνημεία” ή “παραδοσιακά”, τηρουμένων των ισχυουσών προδιαγραφών.

Επίσης, παρατείνεται εκ νέου έως 31.12.2020 (έληξε 30.12.2014) η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών προκειμένου να είναι δυνατή η χορήγηση άδειας ολικής ή τμηματικής λειτουργίας σε υφιστάμενους τουριστικούς λιμένες.

Σύμφωνα με τον ν. 4276/2014 τα “Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων” εντάσσονται στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, μαζί με τα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ κ.λπ., ενώ δεν προβλέπεται η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (πχ ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα) εντός παραδοσιακών, διατηρητέων μνημείων κτισμάτων.

Δεδομένου ότι στη σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση παραδοσιακών, διατηρητέων, μνημείων κτισμάτων, η οποία αποκατάσταση αποτελεί εξάλλου και προτεραιότητα για το ΠΑΑ 2014-2020, κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή νέας μορφής καταλύματος, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων εντός κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακά», «διατηρητέα»,«μνημεία» από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό καταργείται η προηγούμενη διάταξη και προτείνεται νέα, που επιτρέπει σε καταλύματα κάθε μορφής και κατηγορίας να λειτουργούν εντός χαρακτηρισμένων κτιρίων, με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την κάθε κατηγορία κτίσματος και την κάθε μορφή καταλύματος αλλά και σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν (χωροταξικές, πολεοδομικές κλπ).

Όσον αφορά τους τουριστικές λιμένες και παρά τις προηγούμενες προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, η ορισθείσα χρονική προθεσμία, δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών έκδοσης δικαιολογητικών που έλειπαν.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, επεκτείνεται ο χρόνος ισχύος της ανωτέρω διάταξης, δίνοντας τη δυνατότητα σε υφιστάμενους τουριστικούς λιμένες, οι οποίοι στερούνται άδειας λειτουργίας, να αδειοδοτηθούν για το σύνολο ή για τμήμα τους, μετά από υποβολή του σχετικού αιτήματος και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.