Αρχική HAPCO HAPCO: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα της συνεδριακής Ελλάδας –...

HAPCO: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα της συνεδριακής Ελλάδας – 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο HAPCO 2018

Οι σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού που προσφέρονται στην χώρα μας, παρουσιάστηκαν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο HAPCO για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό, το οποίο ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 31/01 & 01/02 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Κεντρικό συμπέρασμα του Συνεδρίου αποτελεί το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της συνεδριακής αγοράς στη χώρα μας, με την προϋπόθεση όμως να υλοποιηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο προβολής και ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου και παράλληλα να αρθούν τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στη διεκδίκηση των διοργανώσεων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κυρία Κατερίνα Κουρνέτα, η οποία μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την ενεργοποίηση οδικού χάρτη για την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού της χώρας. Την Εναρκτήρια Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους και απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, κύριος Αλέξης Γαληνός, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κύριος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κύριος Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος FEDHATTA, κύριος Λύσανδρος Τσιλίδης και ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κύριος Άρης Σουλούνιας.

Σε εναρκτήρια ομιλία σχετικά με τη συμβολή του Συνεδριακού Τουρισμού στην εθνική οικονομία, τοποθετήθηκαν, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία τόσο η Πρόεδρος του HAPCO, κα. Ειρήνη Τόλη σε εθνικό επίπεδο, όσο και η ξένη προσκεκλημένη ομιλήτρια και ICCA Regional Director Europe, Mrs, Elif Balci Fisunoglou, σε διεθνές επίπεδο.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε  Στρογγυλή Τράπεζα – Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Προορισμός Ελλάδα: Διεκδίκηση συνεδρίων – Η ώρα της εξωστρέφειας», η οποία εστίασε στις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι διοργανωτές προκειμένου να προσελκύσουν διεθνή συνέδρια στην χώρα μας. Στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κύριος Μάνος Κόνσολας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece κυρία Ιωάννα Δρέττα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των γραφείων συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων & Θεσσαλονίκης, των τουριστικών Φορέων & Οργανισμών που εμπλέκονται στην ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού, καθώς και επαγγελματίες οργανωτές συνεδρίων που εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία διεκδίκησης & εκπρόσωποι του Δ.Σ του HAPCO.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει ορισμένα βήματα προόδου στην οργανωμένη διεκδίκηση συνεδρίων και στον τομέα της εξωστρέφειας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ICCA, η Ελλάδα και η Αθήνα αντίστοιχα, να βρίσκονται στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης διοργάνωσης συνεδρίων, και στην ευρωπαϊκή κατάταξη, η Ελλάδα να βρίσκεται στην 15η θέση, με την Αθήνα στην 17η  θέση και τη Θεσσαλονίκη στην 53η θέση. Ωστόσο, τα ζητήματα που εμποδίζουν την ανέλιξη μας στον διεθνή ανταγωνισμό παραμένουν πολλά.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η θέση που αρμόζει να βρίσκεται η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους 10 καλύτερους συνεδριακούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί, εάν η χώρα αποκτήσει συνεδριακή κουλτούρα και ακολουθήσει παραδείγματα ανεπτυγμένων τουριστικών και συνεδριακών προορισμών του εξωτερικού.

Η έλλειψη μητρώου καταγραφής συνεδρίων, καθώς και η δυσκολία κινητοποίησης «πρεσβευτών», δηλαδή επιστημόνων, μελών των διεθνών εταιρειών προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση διεθνούς συνεδρίου του φορέα τους στην Ελλάδα, είναι ορισμένα από τα «αγκάθια» στη διεκδίκηση συνεδρίων.

Επισημάνθηκαν μάλιστα βέλτιστες πρακτικές ξένων διοργανωτών, οι οποίοι προκειμένου να διεκδικήσουν ένα συνέδριο για την χώρα τους, υποστηρίζονται ακόμη και από την φυσική παρουσία Υπουργών και Δημάρχων. Αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποστήριξης μίας διεκδίκησης από την Πολιτεία και επιπλέον, να ενισχυθούν περαιτέρω οι συνέργειες μεταξύ της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα της ραγδαίας αύξησης τιμών των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια της υψηλής συνεδριακής περιόδου στην Αθήνα, ήταν ένα από τα ζητήματα που θίχτηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα. Πρόκειται για ένα γεγονός που έχουν ήδη θέσει στην ατζέντα τους οι ξένοι οργανωτές, που επιλέγουν την Ελλάδα ως μελλοντικό προορισμό για τα συνέδριά τους για τα έτη 2019-2022. Υπογραμμίσθηκε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι χαμηλές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσαν και κίνητρο προσέλκυσης συνεδρίων στην Ελλάδα.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που υπογραμμίσθηκε στο Συνέδριο, είναι οι υποδομές. Είναι γεγονός πως η χώρα μας, για παράδειγμα, διαθέτει άριστες υποδομές και συνεδριακή δυναμική για εκδηλώσεις έως και 5.000-6.000 ατόμων όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης και το Metropolitan Expo. Την ίδια ώρα όμως, παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες επιτυχώς και δεν διαθέτει μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο για συνέδρια και διοργανώσεις μεγαλύτερου μεγέθους ή δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τις ολυμπιακές της υποδομές.

Σύσσωμη η ηγεσία του HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) εκτίμησε ότι ένα μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, σε συνδυασμό με τον συλλογικό σχεδιασμό ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης προβολής και ανάπτυξης του συνεδριακού προϊόντος  της χώρας, θα συμβάλει στην εκτόξευση του συνεδριακού τουρισμού, στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου και εισοδήματος και κατά συνέπεια, στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Θέματα που επίσης αναπτύχθηκαν, αφορούσαν τις νέες τεχνολογίες, τα κοινωνικά δίκτυα, τις πρακτικές οικονομικής διαχείρισης συνεδρίων καθώς και τα κριτήρια επιλογής συνεδριακών κέντρων και ξενοδοχείων. Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις απέσπασαν οι «out of the box» διαλέξεις από ειδικούς, σχετικά με τη διαχείριση του στρες και την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αναδείχθηκαν στα πλαίσια Στρογγυλής Τράπεζας – Ανοιχτής Συζήτησης, οι περιορισμοί και οι δυσκολίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εγκρίσεως των ιατρικών συνεδρίων, που επιβάλλουν οι εγκύκλιοι ΕΟΦ & ΣΦΕΕ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο νέο προσχέδιο νόμου του ΚΕΣΥ αναφορικά με τον έλεγχο των ιατρικών συνεδρίων και στις συνέπειές του στον περιορισμό των ιατρικών συνεδρίων. Ένα ζήτημα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνεδριακής δυναμικής της  Ελλάδας και συρρίκνωση της τουριστικής οικονομίας της Αθήνας και της Περιφέρειας. Την ανοιχτή αυτή συζήτηση, τίμησε με την παρουσία του εκπρόσωπος της ηγεσίας του ΣΦΕΕ. Συμφωνήθηκε μάλιστα, να ενισχυθεί ο ήδη ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με παράλληλη έναρξη σειράς συναντήσεων, ώστε να βρεθεί τρόπος εναρμόνισης των διαδικασιών.

Τα πολύ θετικά σχόλια που εισέπραξε το Δ.Σ του HAPCO από προσκεκλημένους και συνέδρους για την θεματολογία και επιτυχημένη οργάνωση του Συνεδρίου, αποτελούν κινητήριο δύναμη για τις επόμενες ενέργειες του Συνδέσμου, σε μία πολύ ευνοϊκή περίοδο για τον τουρισμό. Στόχος μας παραμένει πάντα η προάσπιση και ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού της χώρας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.