Αρχική Δήμοι Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου ORIA

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου ORIA

Εκδήλωση μνήμης για τα 4.100 θύματα – αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του νορβηγικού πλοίου ORIA, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 74 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00π.μ., στο 60οχλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στο σημείο που τέσσερα χρόνια πριν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου.

Στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», θα παραβρεθεί ο Πρέσβης της Ιταλίας κ. Luigi E. Marras και στρατιωτικοί ακόλουθοι της Πρεσβείας της Ιταλίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου των Καθολικών της Αθήνας   π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου. Μετά το πέρας του τελετουργικού, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ελάχιστη απόδοση τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου ORIA, μιας εκ των μεγαλύτερων ναυτικών τραγωδιών στα παγκόσμια χρονικά που παράμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό για πολλές δεκαετίες.

 Λίγα λόγια για το ναυάγιο

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές.

Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.