Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Tριετής Συνεργασία (2018-2020) Υπουργείων Πολιτισμού Ιταλίας και Ελλάδας

Tριετής Συνεργασία (2018-2020) Υπουργείων Πολιτισμού Ιταλίας και Ελλάδας

Στιγμιότυπο από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και του Ιταλού Ομολόγου της, Ντάριο Φραντσεσκίνι, στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου, 2017

Μετά την πρώτη ιταλοελληνική διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και του Ιταλού Ομολόγου της, Ντάριο Φραντσεσκίνι, ο Γενικός Διευθυντής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας, κ.Onofrio Cutaia, επισκέφθηκε την Αθήνα, στις 18 και 19 Ιανουρίου 2018.

Ο κ. Cutaia συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού, παρουσία εκπροσώπων εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ, με σκοπό την υλοποίηση των προσανατολισμών και των προτεραιοτήτων που ορίστηκαν στην Κέρκυρα. Στις 19 Ιανουαρίου 2018 ο κ. Cutaia επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μεταξύ των συνεργασιών που διαμορφώθηκαν στην Κέρκυρα, ανάμεσα στον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού, κ.Φραντσεσκίνι και την κα Κονιόρδου, είναι η επιστροφή της INDA (Istituto Nazionale Dramma Antico) στην Επίδαυρο, στις 17 και 18 Αυγούστου 2018, και η ένταξη της Ιταλίας στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και στο Λύκειο Επιδαύρου. Επιπλέον, η συμπαραγωγή μιας συναυλίας- γκαλά αφιερωμένης στον Ροσσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι του Πέζαρο (Rossini Opera Festival of Pesaro) στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών των 150 χρόνων από τον θάνατο του Τζοακίνο Ροσσίνι, θέτοντας τις βάσεις για νέες συνεργασίες μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

Επίσης, στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Cutaia, αποφασίστηκε τριετής συνεργασία (2018-2020) μεταξύ των σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών των δύο χωρών (εθνικά θέατρα, μεγάλα θεατρικά και χορευτικά φεστιβάλ, αίθουσες συναυλιών) με σκοπό καλλιτεχνικές ανταλλαγές, συμπαραγωγές και εκπαιδευτικά προγράμματα στους τομείς του θεάτρου, της όπερας, της μουσικής και του χορού. Με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το «Istituto Italiano di Cultura di Atene» προβλέπονται από την Άνοιξη του 2018 σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης τέχνης, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης πλήρους ρετροσπεκτίβας του Πιερ Πάολο Παζολίνι στην Ελλάδα που θα διοργανώσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το «Cineteca Nazionale di Bologna» και το «Istituto Luce»).

Σκοπός του ΥΠΠΟΑ είναι η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες, αξιοποιώντας την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργικότητα.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version