Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου του τουρισμού συγκεντρώνει ο νέος φόρος διαμονής...

Τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου του τουρισμού συγκεντρώνει ο νέος φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα

Με αφορμή τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του νέου φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, η οποία σύμφωνα με τον Νόμο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, επισημαίνει τα εξής:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχει, ευθύς εξ αρχής, εδώ και μήνες, προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες αυτού του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία.

Δυστυχώς, πέραν αυτού, διαπιστώνουμε ότι και όλη η διαχείριση των σχετικών διαδικασιών, δείχνει να χαρακτηρίζεται από μία ελαφρότητα πλήρως αναντίστοιχη της βαρύτητάς του για το μέλλον των χιλιάδων ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά για τον χρόνο που εκδώθηκε η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του νέου φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, τονίζει.

Το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε στο παρά πέντε ότι θα φέρει τροπολογία που θα τροποποιεί τον σχετικό νόμο, όλοι οι εμπλεκόμενοι – οι Ξενοδόχοι, οι συνεργάτες τους εντός και εκτός Ελλάδας αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες, Έλληνες και ξένοι – βρισκόμασταν σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική Απόφαση.

Συγκεκριμένα, μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε την τροποποίηση του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 για τον φόρο διαμονής, έτσι ώστε «να προβλέπεται ρητά πως ο φόρος αυτός θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη – διαμένοντα – χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φόρος θα επιβάλλεται κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής».

Το ειδικό αυτό στοιχείο, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Έπειτα από αυτό, οι ξενοδόχοι αποφάσισαν – μέχρι νεωτέρας – να κόβουν αποδείξεις είσπραξης στο όνομα του πελάτη καταγράφοντας τον αριθμό των «διανυκτερεύσεων ανά δωμάτιο».

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση έχει ως εξής:  Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ. Ξενοδοχεία 3 αστέρων: 1,5 ευρώ. Ξενοδοχεία 4 αστέρων: 3 ευρώ. Ξενοδοχεία 5 αστέρων: 4 ευρώ. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,5 ευρώ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.