Ενέκρινε, η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων για ένταξή τους στον Αναπτυξιακό νόμο, με βάση τον προσωρινό πίνακα που ανάρτησε το υπουργείο Οικονομίας, εβδομήντα επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Τα επενδυτικά αυτά σχέδια υποβλήθηκαν από 62 επιχειρήσεις (δύο είναι υπό σύσταση), και αφορούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, στη βιομηχανία τροφίμων, αναψυκτικών και στη βιομηχανία αλουμινίου, και είναι επιλέξιμα προς ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος Γενική Επιχειρηματικότητα του Αναπτυξιακού νόμου (https://www.ependyseis.gr/news/n4399_pp_katataxis.pdf).
Μεταξύ των εταιρειών που έχουν υποβάλλει φάκελο είναι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιάλωσης (ΒΙΚΟΣ), η Αρτοποιία το ΜΑΝΝΑ, η Αluminco, η βιομηχανία εύκαμπτης συσκευασίας Τσίμη, η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας, τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία (όμιλος Σαράντη) και ο ΤΙΤΑΝΑΣ.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο καθεστώς Γενική Επιχειρηματικότητα, ενώ στην αρχή Φεβρουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα των καθεστώτων Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ και Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα Γενική Επιχειρηματικότητα είχαν υποβληθεί προς ενίσχυση 496 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ ενώ συνολικά 802 επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, έχουν αιτηθεί ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Εξ αυτών, τα 43 είναι μεγάλα, δηλαδή ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά το αντικείμενο οι 260 αιτήσεις είναι τουριστικού ενδιαφέροντος και προϋπολογισμού 982 εκατ. ευρώ.
Οι 211 αιτήσεις προϋπολογισμού 605 εκατ. ευρώ είναι βιομηχανικές επενδύσεις, 260 αιτήσεις, προϋπολογισμού 405 εκατ. ευρώ, προέρχονται από τον κλάδο της αγροδιατροφής, 71 αιτήσεις προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες. Από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί αμιγώς το κίνητρο της φοροαπαλλαγής αιτείται ποσοστό άνω του 40%, επιχορήγηση αντίστοιχο ποσοστό, μεικτό σύστημα φοροαπαλλαγής και επιχορήγησης το 5%, αντίστοιχο ποσοστό αιτούνται όσοι θέλουν επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ενώ λίγο πάνω από το 1% είναι το ποσοστό όσων έχουν επιλέξει το κίνητρο της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης θέσης απασχόλησης.