Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Περί Οίνου, Έρωτος και άλλων δαιμονίων την Τετάρτη 17-01-2018

Περί Οίνου, Έρωτος και άλλων δαιμονίων την Τετάρτη 17-01-2018

Περί Οίνου, Έρωτος και άλλων δαιμονίων, την Τετάρτη 17-01-2018, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΜΙΠΑ) Οικία Κλεάνθους, το event που όλοι αγκαλιάσατε, η συνάντησή Σκέψης, εμπνευσμένη από τον Πλάτωνα.

Εμείς, έτσι, ξεκινάμε την νέα μας χρονιά !!! , μας λέει η κα Ευαγγελίου, μια χρονιά που έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση “Έτος Πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Σκοπός μας είναι να φέρουμε τις αξίες της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στη σύγχρονη Εποχή, στο Τώρα. Η συζήτηση μας θα είναι με θέμα το Κρασί, τον Έρωτα και άλλους δαίμονες που μας απασχολούν.

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκεί που για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Ώρα προσέλευσης 18.00 μ.μ. έως 19.00 μ.μ
Ανοικτή προσέλευση για μια ώρα, με πριβε Ξενάγηση στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΜΙΠΑ) Οικία Κλεάνθους.

Θα εμπνευστούμε από το “Συμπόσιο” του Πλάτωνα, θα απολαύσουμε τα κρασιά από το κελάρι Παπαχρήστου και θα συζητήσουμε για το πώς κληροδοτήθηκε στο σύγχρονο κόσμο η αξεπέραστη Ιδέα του Κάλλους.

“Έρωτας είναι η αγάπη για το ωραίο” αποφαίνεται ο Σωκράτης όταν έρχεται η σειρά του να εγκωμιάσει τον Έρωτα.

Το “Συμπόσιο” ή “Περί Έρωτος” γράφτηκε περίπου το 385 π.Χ., σε μια περίοδο που η Αθηναϊκή Πολιτεία βρίσκεται σε παρακμή, εξαντλημένη από τους μακροχρόνιους πολέμους.

Τότε γύρω στο 400 π.Χ.
“Σ’ ένα σαλόνι της εποχής στο σπίτι του νεαρού ποιητή Αγάθωνα, που μόλις έχει κερδίσει στους τραγικούς αγώνες με την πρώτη του τραγωδία, έχει μαζευτεί όλη η αφρόκρεμα των διανοουμένων της Αθήνας: ο Σωκράτης με τον πιστό του μαθητή Αριστόδημο, ο Αριστοφάνης, ο Αλκιβιάδης, ο Φαίδρος, ο γιατρός Ερυξίμαχος, ο εραστής του Αγάθωνα Παυσανίας και άλλοι που δεν αναφέρονται.
Κι αφού τελειώσει αυτό το πρώτο και σύντομο μέρος του συμποσίου, περνούν με σπονδές και παιάνες, στο δεύτερο και κυριότερο μέρος(πότος ή σύμποτος).
Αποφασίζουν να πιουν λίγο μόνο και να μιλήσει ο καθένας με τη σειρά του για τον Έρωτα, πλέκοντας το εγκώμιο του θεού αυτού”.

Στο πάνελ συζήτησης (στις 19.00 μ.μ) ομιλητές οι
Δρ Φιλοσοφίας Μιχάλης Κατσιμήτσης
Οινοπαραγωγός Γεώργιος Παπαχρήστου
Συντονιστές Βίκυ Ευαγγελίου (Vicky Evangeliou) Ιδρύτρια του VSN HUBΛίλιαν Κούτση Κριτήριον Σύμβουλοι.

Ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Τέλος οινογευσία με τα κρασιά που έχει επιμεληθεί ειδικά για την βραδιά το “Κελλάρι Παπαχρήστου”.

«Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo»
Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΜΙΠΑ) στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo». Η ιστορία του κτηρίου χάνεται πολύ πριν από το 18ο αιώνα, καθιστώντας το ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Το 1831, το κτήριο αγόρασαν οι Σταμάτιος Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας της Ελλάδος. Στον ίδιο χώρο, από το 1837 και για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το πρώτο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ

Για την έγκυρη συμμετοχή σας παρακαλούμε να καταθέσετε το αντίτιμο στην :
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
5080-050865-144
GR 41 0172 0800 0050 8005 0865 144
ΚΟΥΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ.

Τιμή Συμμετοχής 18 ευρώ/άτομο
Για όποιες διευκρινίσεις αποστείλετε email:
vsn@vsnhub.com

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
ΜΕΤΡΟ Σταθμός Μοναστηράκι (5 λεπτά περίπου με τα πόδια στην Θόλου 5 Πλάκα )
ΤΑΞΙ ως την είσοδο του Μουσείου
Πάρκινγκ κοντά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.