Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Αθήνα κέρδισε τη διεξαγωγή του μεγάλου 85ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιβλιοθηκών και...

Η Αθήνα κέρδισε τη διεξαγωγή του μεγάλου 85ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης τον Αύγουστο του 2019

World Library and Information Congress Athens 2019

Και οι βιβλιοθηκονόμοι επιλέγουν την Αθήνα! Ο δήμος Αθηναίων καλωσορίζει τη διεξαγωγή του 85ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης – IFLA, με 4.000 συνέδρους τον Αύγουστο 2019 στην Αθήνα.

To 85ο Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης (World Library and Information Congress, WLIC), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (International Federation of Library Associations and Institutions- IFLA), θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019. Θα έχει διάρκεια πέντε ημερών και αναμένεται να φέρει στην πρωτεύουσα περίπου 4.000 συνέδρους και τους συνοδούς τους.

«Η επιλογή της Αθήνας ως πόλης διεξαγωγής του σημαντικού αυτού συνεδρίου έρχεται να προστεθεί στα άλλα μεγάλα συνέδρια που διεκδικήσαμε με επιτυχία» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση μεγάλων διοργανώσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον δήμο Αθηναίων». Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε επίσης ότι το 85ο Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της κορυφαίας διοργάνωσης «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», που από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019, θα φέρει την ελληνική πρωτεύουσα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για το βιβλίο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων συνεχάρη το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών (Athens Convention and Visitors Bureau- ACVB) της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων για την καθοριστική συμβολή του, που μέσα από τη συνεργασία του με αρμόδιους φορείς, έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Διεθνές Συνέδριο Μαρινών της ICOMIA, που θα γίνει στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018.

Το 85ο Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης – IFLA συνοδεύεται από μεγάλη εμπορική έκθεση με πάνω από 80 εκθέτες και θα προβάλει την Αθήνα ως κόμβο γνώσης και καινοτομίας γύρω από την επιστήμη της πληροφόρησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Συνδέσμου Συνεδριακών Ενώσεων – ICCA, κάθε σύνεδρος αναμένεται να αποφέρει 447 ευρώ για κάθε μέρα παραμονής του στην πόλη που επισκέπτεται.

Η  επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας έλαβε υπόψη την αναβάθμιση της Αθήνας ως προορισμού και τις δυνατότητες που έχουν επιδείξει οι επαγγελματίες του τουρισμού στη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων. Πολύ θετικά συνέβαλε και το γεγονός ότι η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO, για μια ολόκληρη χρονιά από τον Απρίλιο 2018 – έως τον Απρίλιο του 2019, με εκδηλώσεις και δράσεις που θα προωθήσουν το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

Η απαιτητική και μεγάλης διάρκειας διαδικασία διεκδίκησης εν τέλει, δικαίωσε την Ελληνική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής, και η Δρ Ευγενία Βασιλακάκη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η κυρία Χριστίνα Κυριακοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ),  ο κ. Γιώργος Γλωσσιώτης, Αντιπρόεδρος της ΕΕΒΕΠ και Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας,  η κυρία Εύα Σεμερτζάκη, σύνδεσμος της IFLA στην ΕΕΒΕΠ, και Προϊστάμενη της Βιβλιοθήκης ΤτΕ, η κυρία Σίσσυ Λυγνού, Διευθύντρια, και η κυρία Σία Βαγενά Στέλεχος Ανάπτυξης  από το AFEA Travel & Congress Services και η κα Ελίζα Τσολάκου, Επικεφαλής του Γραφείου Συνεδρίου και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων.

Το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών (ACVB), συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την  προώθηση της Αθήνας ως προορισμού αναψυχής, city break, συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων που αποτελεί στρατηγική επιλογή του δήμου Αθηναίων. H ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα, με τον κλάδο να εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη ανεβάζοντας την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το ICCA στους 25 πιο δημοφιλείς προορισμούς στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού.

Η IFLA είναι ο διεθνής οργανισμός για τις ενώσεις των βιβλιοθηκών και της επιστήμης της πληροφόρησης, των ιδρυμάτων και των βιβλιοθηκονόμων και εξυπηρετεί τα μέλη της κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Συνέδριο αυτό, πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα ανά τον κόσμο. Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκoνόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης ιδρύθηκε το 1968 και αποτελεί τον επιστημονικό φορέα που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους της χώρας.