Αρχική General ΠαρουσιάσειςΕργασιών Του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Και Της Ομάδας “Skyros Project” στο 7ο...

ΠαρουσιάσειςΕργασιών Του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Και Της Ομάδας “Skyros Project” στο 7ο Συνέδριο Για Την Διαχείρηση & Βελτίωση Των Παράκτιων Ζωνών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο για τη Βελτίωση και Διαχείριση & Βελτίωση των Παράκτιων Ζωνών το οποίο φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 20-22/Νοε/2017.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλας, ο Πρόεδρος της διαρκούς μορφωτικής επιτροπής της Βουλής βουλευτής Σάμου, βουλευτής κος Σεβαστάκης, ο τ. Πρύτανης ΕΜΠ και τ. πρόεδρος της ΡΑΛ και πρόεδρος του συνεδρίου κ. K. Μουτζούρης, ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και τ. Πρύτανης ΕΜΠ, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ κ. Δ. Κουτσογιάννης, κ.α,

Αντικείμενο του συνεδρίου ηταν η παρουσίαση των νεότερων εξελίξεων στο χώρο των επιστημών και των τεχνολογιών που σχετίζονται με τις παράκτιες ζώνες στην Ελλάδα και την Κύπρο, την έρευνα, τον σχεδιασμό, την προστασία, την μελέτη, την κατασκευή και την διαχείριση των παράκτιων έργων, καθώς επίσης και την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις παράκτιες ζώνες. Στόχος του συνεδρίου ηταν η ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και η προώθηση της τεχνογνωσίας στον ευαίσθητο χώρο της παράκτιας ζώνης. Η επιστημονική εκδήλωση απευθύνονταν στους ερευνητές, μελετητές, κατασκευαστές, ΑΕΙ, δημόσιους φορείς, ΟΤΑ, Λιμενικά Ταμεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσίες που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τις παράκτιες ζώνες.

Στο συνέδριο παρέστησαν και παρουσίασαν εργασίες, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Τουρισμού, Καθηγητές Πανεπιστημίων, στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών Πανεπιστημίων.

Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της ΛΕΣ κο Κ. Αντωνόπουλο οποίος παρουσίασε την εργασία με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΙΝΑΡΙΑΣ ΣΚΥΡΟΥ» και απέσπασε καθολικά ευμενή σχόλια.
Μεγάλη τιμή αποτέλεσε για το Λιμενικό Ταμείο και το “Skyros project” η διάθεση μιας ειδικής συνεδρίας υπό τον τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ» κατά τη διάρκεια της οποίας Η κα Κ Σκαναβή καθηγήτρια του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο κος Κ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου προέδρευσαν της συνεδρίας.

Σε αυτή την ειδική συνεδρία παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες εργασίες :
1. Η εργασία των κου Εμμ. Νικολαΐδη και κας Μ. Μανιάτη, «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, η οποία παρουσιάστηκε από τον κο Εμμ. Νικολαίδη.
2. .Η εργασία των Α. Κουνάνη, Κ. Σκαναβή, Α. Κουκούλη και Γ. Μαρίπα, « Ο ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ», την οποία παρουσίασε η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Α. Κουνάνη.
3. Η εργασία των Β. Πλάκα,Ε. Τσαγάκη, Κ. Σκαναβή , «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΩΣ ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ», την οποία παρουσίασε η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Β. Πλάκα.
4. Η εργασία των Ε. Αυγερινού, Κ. Αντωνόπουλου ,Κ. Σκαναβή, Γ. Αντωνόπουλου, «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΩΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ». την οποία παρουσίασε η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Π. Θεοδώρου.
5. Η εργασία των Κ. Σκαναβή, Κ. Αντωνόπουλου, Π. Θεοδώρου, Κ. Βρατσάνου, «ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΟΎΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΈΝΑ ΛΙΝΑΡΙΑΣ ΣΚΥΡΟΥ», την οποία παρουσίασε η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Π. Θεοδώρου.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου διενεργήθηκε ειδική συνεδρία κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα 2 μήνες μετά την ρύπανση του Σαρωνικού κόλπου και του παραλιακού μετώπου από την βύθιση του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» υπό τον τίτλο «ΟΙ ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Σε αυτή τη συνεδρία παρέστησαν και ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι Δήμαρχοι Γλυφάδας κος Γιώργος Παπανικολάου, Αλίμου κος Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος , Σαλαμίνας κα Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου, και Παλαιού Φαλήρου κος Διονύσης Χατζηδάκης, ενώ χαιρέτισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κος Γιάννης Πλακιωτάκης. Παράλληλα παρουσιάστηκαν έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ οι οποίες επικεντρώνονταν στις μετρήσεις ρύπανσης των ακτών του πυθμένα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την δεξίωση που παρατέθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, με την παρουσίαση ενός βίντεο το οποίο επιμελήθηκε η ομάδα του “SKYROS PROJECT” σχετικό με τις προσφυγικές ροές στις παράκτιες περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακολούθησε εμπνευσμένη ομιλία της Διευθύντριας του εργαστηρίου περιβαλλοντικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτριας κας Κωνσταντίνας Σκαναβή.

Ο τ. Πρύτανης επεσήμανε την πίεση που ασκήθηκε στην παράκτια ζώνη, όχι από ανθρώπινες παρεμβάσεις η φυσικές δυνάμεις αλλά από την αποβίβαση ανθρώπων στην προσπάθεια τους να αρχίσουν μια νέα ζωή εκδιωγμένοι από τις εστίες τους τους λόγω των πολεμικών συρράξεων.

Ακολούθησε βράβευση των Δημάρχων Σάμου κο Μιχάλη Αγγελόπουλου, Χίου κου Μανώλη Βουρνούς και Λέσβου κου Σπύρου Γαληνού από τον πρόεδρο του συνεδρίου π. Πρύτανη κο Κ. Μουτζούρη.

Τα βραβεία απενεμήθησαν επ ονόματι των κατοίκων των ακριτικών νησιών για την παραδειγματική ανθρωπιστική συμπεριφορά τους στην υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων.