Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εκδήλωση αφιερωμένη στον Σαλαμίνιο ΠΕΤΡΟ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Σαλαμίνιο ΠΕΤΡΟ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗ

Mε αφορμή την έκδοση βιβλίου για τη ζωή και το έργο του με την επιμέλεια του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

 Τιμητική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878 – 1936), διοργανώνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00μ.μ. ο Δήμος Σαλαμίνας στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σαλαμίνας (Λεωφ.Κων/νου Καραμανλή & Αμμοχώστου 1), με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του Πέτρου Ι. Φιλίππου – Αγγέλου, Αρχαιολόγου – Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

            Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής, χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του Πέτρου Φουρίκη από:

  • τον Φιλόλογο – Αρχαιολόγο – Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου «Λίγα λόγια για την έκδοση του τόμου – αφιέρωμα στον Πέτρο Φουρίκη»
  • τον Ερευνητή – Ιστοριοδίφη Φάνη Καπαραλιώτη «Ο κοινωνικός περίγυρος, η ζωή και η δραστηριότητα του Πέτρου Φουρίκη στη Σαλαμίνα»
  • τον Θεολόγο – Ερευνητή Τάσο Καραντή «Η εργογραφία του Πέτρου Φουρίκη»
  • τον Ερευνητή Β΄ Κέντρου Έρευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Μπέη «Πέτρος Φουρίκης και το Κέντρο Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»
  • τον Διευθύνοντα του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελο Καραμανέ «Ο Πέτρος Φουρικής στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών»
  • τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννο Λώλο «Η αρχαιολογική συμβολή του Πέτρου Φουρίκη»
  • τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Παντελίδη «Η σημασία της έρευνας του Πέτρου Φουρίκη για την ελληνική γλωσσολογία»
  • τη Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρομάχη Οικονόμου «Η αρβανίτικη κοινωνία και ο πολιτισμός της στο έργο του Πέτρου Φουρίκη»
  • την Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας Έλενα Μπότση «Η συμβολή του Πέτρου Φουρίκη στη μελέτη της αρβανίτικης γλώσσας»
  • τον Φιλόλογο – Λαογράφο Παναγιώτη Βελτανισιάν «Ο Πέτρος Φουρίκης και το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου στα Λεμόνια της Σαλαμίνας».

Αποσπάσματα από έργα του Πέτρου Φουρίκη θα διαβάσουν η Φιλόλογος Φωτεινή Μ. Μπόγρη, ο Εκπαιδευτικός Τεχν. Εκπαίδευσης – Ερευνητής – Συγγραφέας Ηλίας Θ. Δρίβας και η Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευγενία Λ. Πούτου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση, όπου θα παρουσιαστούν αρβανίτικα τραγούδια που διέσωσε ο Πέτρος Φουρίκης, τα οποία θα ερμηνεύσει ο Σπύρος Μπρέμπος με τη συνοδεία τετραμελούς μουσικού σχήματος (Γ. Κυριακού – κλαρίνο, Ν. Μπρέμπος – βιολί, Γ. Παπαπέτρου – νταούλι, Δ. Ράπτης – λαούτο). Επίσης, θα χορέψουν η χορευτική ομάδα «Έρευνα» του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας και το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

            Την εκδήλωση παρουσιάζει η Νένα Παπαγγελή και τον συντονισμό της διοργάνωσης της εκδήλωσης έχει ο Χρήστος Σ. Μυλωνάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.