Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 29/10 η παρουσίαση του βιβλίου της Νικολέτας Καλαμαρά – Ελευθερίου «Μυκονιάτικα Έγγραφα της Ρωσοκρατίας στις Κυκλάδες 1770-1774», στην αίθουσα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) στο Ματογιάννι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Στέλιος Μπρίγγος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρσούλα Χανιώτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μπουγιούρης και ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης – Δημοτικής Στέγης Μελέτης κ. Παναγιώτης Κουσαθανάς
Το βιβλίο της κ. Καλαμαρά, που αποτελεί έκδοση της ΚΔΕΠΠΑΜ, περιλαμβάνει 15 σχολιασμένα έγγραφα από την εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στις Κυκλάδες, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο της Μυκόνου. Πρόκειται για μια μελέτη που φέρνει στην επιφάνεια σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τους θεσμούς και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Μυκόνου και των κυκλαδίτικων νησιών, εμπλουτίζοντας την μέχρι τώρα πολύ φτωχή ιστοριογραφία και περιορισμένη έκδοση αρχειακών πηγών σχετικά με την εν λόγω περίοδο που μελετά.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου δήλωσε ευτυχής για την έκδοση αυτή, την οποία, όπως αποκάλυψε, στήριξε χωρίς δισταγμό από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Θυμάμαι σαν χθες όταν πριν περίπου δύο χρόνια η κ. Καλαμαρά με είχε επισκεφθεί στο γραφείο για να μου παρουσιάσει τη διατριβή της. Τότε αποφασίσαμε να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια διότι θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες έχουμε χρέος να τις στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε αρχικά ο κ. Κουκάς και συνέχισε:
«Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί παρά να στέκεται αρωγός απέναντι σε αξιόλογες προσπάθειες που επιχειρούν να εντρυφήσουν σε ιστορικά δεδομένα του τόπου, ανασκαλεύοντας την ιστορική μνήμη και προάγοντας παράλληλα τον πολιτισμό μας. Ως εκ τούτου, σπεύσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην έκδοση του έργου, πράγμα το οποίο έγινε με εξ ολοκλήρου έξοδα του Δήμου Μυκόνου».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το εν λόγω πόνημα, τονίζοντας ότι πρόκειται περί ενός πραγματικού «ιστορικού θησαυρού», που «προσφέρει ένα άγνωστο μέχρι πρότινος πληροφοριακό υλικό», ενώ, αναφερόμενος στην κ. Καλαμαρά, κατέληξε λέγοντας:
«Η προσφορά της είναι πολύτιμη από κάθε άποψη και τη συγχαίρουμε διότι, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την ευρύτητα των γνώσεών της, την ιδιαίτερη γραφή της και την διεισδυτική της ματιά, μας χαρίζει σήμερα ένα μείζων τεκμήριο από την εποχή της ρωσικής κυριαρχίας, ζωντανό κειμήλιο της συλλογικής μνήμης, και κατά συνέπεια βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο και την ιστορία μας. Κάτι προφανώς πολύ σημαντικό, αφού -ως γνωστόν- η γνώση του παρελθόντος κάνει καλύτερο το μέλλον».