Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υλοποιηθεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία (τουρισμού και περιβάλλοντος). Ο ΣΕΤΕ θα αποτελέσει έναν προνομιακό εταίρο στον εν λόγω σχεδιασμό, τόνισε στη χθεσινή του ομιλία ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου του 16ου Συνεδρίου ΣΕΤΕ.
Επίσημανε επίσης, ότι, “στη μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα και ο Λαός μας μαζί με την κυβέρνησή του, κοντά 30 μήνες τώρα, ο κλάδος σας στάθηκε άξιος συνοδοιπόρος στον αγώνα να αναστηθεί η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε επιτέλους από τους σκοτεινούς διαδρόμους της λιτότητας”.
Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Επικρατείας
Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλέκου Φλαμπουράρη στο επίσημο δείπνο του 16ου Συνεδρίου ΣΕΤΕ
Κυρίες και Κύριοι
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και δυνατότητα να καταθέσει η κυβέρνηση στο συνέδριό σας, την πολιτική της για το τουριστικό προϊόν.
Ταυτόχρονα δε, να συμμετέχουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο που πιστεύω ότι έχει στόχο την αναζήτηση τρόπων, προϋποθέσεων και επιλογών, για την καλύτερη και αποδοτικότερη επίδοση στον τουριστικό κλάδο.
Επίδοση που τα αποτελέσματα επηρεάζουν θετικά όχι μόνο τους επενδύοντες στο τουριστικό προϊόν, αλλά ολόκληρη τη χώρα, την εθνική οικονομία και τους εργαζόμενους με εργασιακές σχέσεις που σέβονται τα ωράρια, τους μισθούς, και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έτσι ώστε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να κυριαρχεί.
Για ένα τουριστικό προϊόν τέλος, που σέβεται, και φροντίζει το περιβάλλον, όχι «ως οικολόγος» μόνο, όπως επίσης που ενδιαφέρεται για τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα αναδεικνύει, όχι «ως αρχαιολάγνος», αλλά και γιατί το περιβάλλον και οι αρχαιολογικοί θησαυροί είναι και αυτά που κάνουν τη χώρα μας ξεχωριστού ενδιαφέροντος, και καταπληκτικής ομορφιάς ώστε να είναι ισχυρά ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χάρτη.
Θέλω να σας ομολογήσω ότι στη μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα και ο Λαός μας μαζί με την κυβέρνησή του, κοντά 30 μήνες τώρα, ο κλάδος σας στάθηκε άξιος συνοδοιπόρος στον αγώνα να αναστηθεί η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε επιτέλους από τους σκοτεινούς διαδρόμους της λιτότητας.
Έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια η οποία πρέπει να συσχετιστεί για:
• Την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου που κάναμε πράξη σε πολλούς προορισμούς από Μάρτιο ως και το Νοέμβριο
• Το «άνοιγμα» νέων αγορών για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, όπως η Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος κ.α), η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, με παράλληλη ενίσχυση των αγορών των ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσίας
• Την προώθηση νέων προορισμών στην Ελλάδα, ώστε να γίνουν εξίσου δημοφιλής με τους ήδη γνωστούς, και τα οφέλη να διαχυθούν και σε άλλες περιοχές
• Την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων ώστε να ενισχύσουμε την τουριστική δραστηριότητα και όλους τους προορισμούς όλο το χρόνο.
Σας συγχαίρουμε και πιστεύουμε ότι και άλλοι κλάδοι της οικονομίας θα ριχτούν σ’ αυτό το δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα.
Στη συνέχεια θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντικά επηρεάζουν τον τουρισμό δύο κρίσιμοι παράγοντες όπως
• η οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθώς και
• η ασφάλεια στη χώρα.
Α. Ως προς το πρώτο είναι ευτυχής συγκυρία που το συνέδριό σας πραγματοποιείται στην περίοδο που σιγά αλλά σταθερά, ανακάμπτει η ελληνική οικονομία κι αυτή η διαπίστωση δεν είναι «success story» όπως το 2014, αλλά ομολογείται και από τους θεσμούς στην Ευρώπη και την Αμερική. Σας παραπέμπω στις πρόσφατες δηλώσεις των Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ.
Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και από ορισμένα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν, ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακό μονοπάτι.
Συγκεκριμένα o ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος ενισχύθηκε τον Σεπτέµβριο και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέµβριο του 2014.
Είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% για το 2017 και προβλέπεται νέα αύξηση, 2,4% το 2018, ενώ ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το 2018 θα έχουμε ανάπτυξη 2,65%, με την ταυτόχρονη δήλωση της Λαγκάρντ ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα.
Η ανεργία έχει μειωθεί περίπου κατά 7% , συνεχίζει να μειώνεται και αναμένεται να υποχωρήσει στο 19%, το 2018. Τα στοιχεία από την «Εργάνη» αναφέρουν ότι το πρώτο 9μηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 265.871 νέες θέσεις εργασίας.
Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12,6%, ενώ οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,7% και οι εισαγωγές κατά 4,4%.
Είχαμε σημαντική άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,6%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά +3,1%, καθώς και ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 8,6% τον Ιούλιο του 2017 σε σύγκριση με αντίστοιχο μήνα του 2016.
Χαιρόμαστε γι’ αυτά; Ναι, αλλά συγκρατημένα, και με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που υπάρχουν.
Θα χαρούμε όμως πραγματικά όταν αυτή η ανάκαμψη περάσει στο ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως στα κατώτερα και μικρομεσαία στρώματα, στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, σε όλους αυτούς, άντρες και γυναίκες, νέους και νέες, που πλήρωσαν ακριβά, τα τελευταία επτά χρόνια, την κρίση.
Κυρίως όμως πλήρωσαν την επιβολή «λύσεων» από τους «θεσμούς», που ήταν φανερό από την αρχή – αλλά αποδείχτηκε κιόλας – ότι δεν αποτελούσαν ενδεδειγμένες λύσεις. Αντίθετα ήταν λανθασμένες συνταγές.
Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018
Β. Θα ήθελα να αναφερθώ στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον Τουρισμό η ασφάλεια.
Σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν έχουν κοπάσει και η αστάθεια στις γειτονικές χώρες αυξάνεται, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα.
Έχουμε καταφέρει με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να γίνουμε πόλος σταθερότητας σ’ όλη την περιοχή και να αποκτήσουμε σταθερές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής και τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.
Ταυτόχρονα η διαχείριση με όσο το δυνατό καλύτερο κι ανθρώπινο τρόπο του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, παρόλα τα προβλήματα και σε αντίθεση με τις όλο και αυξανόμενες ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία σε χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους και εκατομμύρια επισκέπτες, χωρίς να ανταλλάξουμε την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία με την εμπορευματοποιημένη τουριστική προώθηση.
Αυτές οι πολιτικές καθιστούν τη χώρα μας ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Και τώρα επιτρέψτε μου να σταθώ σε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο σας
1. Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό.
Έως τις 20/10 θα έχει υπογραφεί το πρακτικό αξιολόγησης για τον ανάδοχο του διαγωνισμού που θα αφορά το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα πρέπει να αντιμετωπίζει εκτός των άλλων ιδιαίτερα τη δημιουργία και διατήρηση ευημερούντων κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών συστημάτων.
Να λειτουργεί συμβιβαστικά ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις και ομάδες. Να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς τάσεις στην τουριστική αγορά και τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Να είναι ένα εργαλείο για την στοχοθέτηση και την επίλυση προβλημάτων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υλοποιηθεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία (τουρισμού και περιβάλλοντος).
Ο ΣΕΤΕ θα αποτελέσει έναν προνομιακό εταίρο στον εν λόγω σχεδιασμό.
Ο σκοπός και οι ενέργειες είναι στην κατεύθυνση να έχουν θεσμοθετηθεί τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια ως το τέλος του έτους, καθώς είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Μέχρι να ολοκληρωθούν τα παραπάνω, στη διαδικασία προώθησης τουριστικών επενδύσεων δεν υπάρχει κενό, καθώς καλύπτεται σε κάθε περίπτωση: Είτε από προϋπάρχουσες διατάξεις, είτε από την θεματική τουριστική νομοθεσία και το σύνολο των διατάξεων του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.
2. Σύνδεση του τουρισμού με την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, κύρια με τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή.
Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, την προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.
Επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εντάξουν πολύ δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην τουριστική αλυσίδα, με βασικό στόχο:
• να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς και τους αγρότες,
• να αυξήσουμε την παραγωγή και να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα,
• να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη που θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες.
3. Τέλος διανυκτέρευσης
Προσπαθούμε να βρούμε λύση που να συνδυάζει τις υποχρεώσεις της χώρας και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να συμβάλλουμε στην αύξηση του τουρισμού κι όχι στη μείωσή του.
4. Διευκόλυνση αδειοδοτήσεων
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση έχει κινηθεί μέχρι στιγμής σε τρεις άξονες
Α. Ολοκληρώσαμε σε πρώτη φάση μία σειρά δυναμικών παρεμβάσεων μεταξύ άλλων για:
• την διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας μεγάλου αριθμού καταλυμάτων κάμπινγκ ξενοδοχείων, τουριστικών επιχειρήσεων,
• στην απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την γνωστοποίηση λύνει το θέμα της άμεσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.
• στον καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων, ιαματικών εγκαταστάσεων, ορειβατικών καταφυγίων, κάμπινγκ κ.α.
Β. Προχωρήσαμε στην πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης που ίσχυε από το 1989, για να υπάρξει η δυνατότητα αναβάθμισης ξενοδοχείων και επαναλειτουργίας κλειστών μονάδων.
Γ. Ολοκληρώνουμε νομοσχέδιο που θα αφορά το σύνολο της Τουριστικής Νομοθεσίας, για την κάλυψη κενών, λειτουργιών και αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές και τον εκσυγχρονισμό της.
Φίλες και Φίλοι,
Θα μου επιτρέψετε, τελειώνοντας, να σας πω, ότι η ηγετική σας θέση, στον αγώνα της χώρας προς την ευημερία, σας βαρύνει με το ανάλογο πατριωτικό καθήκον. Αυτό σας καλεί, κάποιες φορές, να παραμερίσετε κάποια θεμιτά, πλην όμως στενά, αιτήματα. Σας καλεί, να μοιραστείτε ένα κομμάτι των επιτευγμάτων σας με την ελληνική κοινωνία, που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Σας καλεί να σχεδιάσετε το αύριο των επιχειρήσεών σας σε συνδυασμό με το αύριο όλης της χώρας. Να προσανατολίσετε τις προσπάθειές σας στην διάχυση των ωφελημάτων του τουρισμού και προς τους λοιπούς παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, να εξασφαλίσετε σταθερό και αξιοπρεπές περιβάλλον στους εργαζομένους σας και να αναδείξετε, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας. Η ποιότητα των υπηρεσιών σας, η δημιουργικότητα και η ευρηματικότητά σας είναι η εικόνα της χώρας. Αυτό είναι τιμή αλλά και ευθύνη.