Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Democracy & Film στην Costa Navarino, στο πλαίσιο του New York...

Democracy & Film στην Costa Navarino, στο πλαίσιο του New York Times Athens Democracy Forum

Διεθνές τριήμερο «Democracy & Film» στην Costa Navarino, στο πλαίσιο του «New York Times Athens Democracy Forum»

Μια ξεχωριστή διοργάνωση για το μέλλον και το ρόλο του κινηματογράφου στη διαμόρφωση της πολιτικής.

Στην Costa Navarino πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το ‘The New York Times Athens Democracy Forum’, το διεθνές τριήμερο με θέμα «Democracy & Film».

Από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, κινηματογραφικές προβολές, διαδραστικές εκδηλώσεις και ένα γεμάτο πολιτιστικό πρόγραμμα, είχαν φόντο το Μεσσηνιακό τοπίο. Στην κεντρική συζήτηση με θέμα την επίδραση του κινηματογράφου και των δημιουργών στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα και τον κόσμο ευρύτερα, συμμετείχαν οι: Paul Mason, δημοσιογράφος και δημιουργός ταινιών, Roger Cohen, αρθρογράφος των New York Times, με συντονιστή τον καλλιτέχνη και παραγωγό, Ali Hossaini.

Ο Mark Thompson, Πρόεδρος και CEO της New York Times Company, παρουσίασε το θέμα της συζήτησης. «Ιδίως την τελευταία διετία, πολλές ιδέες περιστρέφονται γύρω από τη δημοκρατία και το μέλλον της. Ο κινηματογράφος μπορεί να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και σκεφτόμαστε γι’ αυτά τα θέματα».

«Για περισσότερα από πέντε χρόνια, το NYT Athens Democracy Forum έχει στόχο να εντοπίζει και να αναλύει τα κρίσιμα θέματα που επηρεάζουν τη φύση της δημοκρατίας. Ο κινηματογράφος είναι εδώ και πολλά χρόνια, ένα μέσο που έχει τη δύναμη να καταγράφει και να επηρεάζει τον πολιτικό διάλογο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αναδείξαμε αυτήν τη συζήτηση στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, εδώ στην Costa Navarino», ανέφερε ο Αχιλλέας Τσάλτας, Αντιπρόεδρος, International Conferences, της New York Times Company.

«Η Costa Navarino έχει προσελκύσει διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και πρόσφατα φιλοξένησε το 2ο Faliro House | Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop. Ελπίζουμε πως τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν την ανάδειξη του πολυποίκιλου, ανεξερεύνητου Μεσσηνιακού τοπίου, το οποίο μαζί με την πλήρη υποστήριξη που παρέχουμε, καθιστούν την περιοχή μας ως μια εξαιρετική επιλογή για γυρίσματα ταινιών», τόνισε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος και CEO της ΤΕΜΕΣ.

Σε μία εποχή αμφισβήτησης της δημοκρατικής φύσης, ο ρόλος και η δύναμη του κινηματογράφου, βρίσκονται στο επίκεντρο. «Η δημοκρατία παραπαίει όταν χάνουμε την αίσθηση του κοινού μας σκοπού. Ο κινηματογράφος στην καλή εκδοχή του, δημιουργεί ενσυναίσθηση, ξετυλίγοντας τις εύκολες αλήθειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε ο Ali Hossaini, ενώ ο Paul Mason σχολίασε την αλλαγή της σημερινής κοινωνίας: «Τα τελευταία 20 χρόνια, οι ελίτ ανά τον κόσμο προσπάθησαν να συμπιέσουν την έννοια της ανθρώπινης ζωής, στον Homo Economicus (ορθολογικό άνθρωπο). Το ‘πολιτικόν ζώον’ διαβρώθηκε ή παραγκωνίστηκε. Βιώνουμε πάνω απ’ όλα μια επίθεση στην καθολικότητα, στην έννοια των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Ο Roger Cohen συνόψισε στο κλείσιμο αυτής της συζήτησης, το μελλοντικό ρόλο και την ευθύνη του κινηματογράφου: «Πρέπει να παρέχουμε μια ‘δεξαμενή λογικής’ που θα μπορέσει να αποτελέσει την πυξίδα για το κοινό μας».

Με αφορμή το θέμα του τριήμερου, πραγματοποιήθηκαν προβολές των έργων: «The Untold History of the United States, Episode 4: Truman, Wallace, Stalin, Churchill & The Bomb» του Oliver Stone, «Why Its Kicking Off Everywhere» των David Lan, Tim van Someren, Paul Mason και Ali Hossaini, καθώς και το «Democracy Road» των Michael Anton και Dan Joseph.

Αυθεντικές πολιτιστικές εμπειρίες συμπλήρωσαν αυτήν την ξεχωριστή διοργάνωση, όπως οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι με θέμα τη «Δημοκρατία και το Αρχαίο Δράμα» μέσα από τη ματιά των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, οι Βραδιές Αστρονομίας, και οι ξεναγήσεις στη μοναδική συλλογή έργων τέχνης της Costa Navarino.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.