Το εορταστικό πρόγραμμα του 25ου Sani Festival, ολοκληρώνεται με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), μια από τις πιο σημαντικές ορχήστρες της χώρας και των Βαλκανίων υπό τη διεύθυνση ου αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου σε ένα αφιέρωμα στην αλησμόνητη Μαρία Κάλλας, που ερμηνεύουν η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, το Σάββατο 19 Αυγούστου.
Θα ανέβει στον Λόφο της Σάνης, για να κλείσει την 25η επέτειο του Sani Festival με τη μαγευτική και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που της ταιριάζει. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο παγκοσμίως γνωστός Μιχάλης Οικονόμου που κατέχει τη θέση του διευθυντή του Μουσικού τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης μόνιμος μαέστρος στην Φιλαρμονική της Μάλτας, του Gyor της Ουγγαρίας αλλά έχει και τη θέση τoυ καλλιτεχνικού διευθυντή της Φιλαρμονικής του Κατάρ και τέλος, είναι ο αρχιμουσικός του διεθνούς διαγωνισμού OPERALIA του Placido Domingo. Θα συνοδέψει η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, η οποία έχει κάνει εμφανίσεις, ως μόνιμη σολίστ, στην Όπερα του Halle, στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες ανά την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλα φεστιβάλ όπερας και λυρικού τραγουδιού. Μαζί της θα είναι και ο καταξιωμένος τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, με εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και σε παραγωγές όπερας στο εξωτερικό. Αυτή η ιδιαίτερη συνεργασία θα πραγματοποιήσει ένα αποκλειστικό αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, ερμηνεύοντας διάσημες άριες και ντουέτα που είχε ερμηνεύσει η αξέχαστη Κάλλας, όπως από τις όπερες Don Giovanni του Μότσαρτ, La Traviata και Forza del Destino του Βέρντι, Carmen του Μπιζέ, αλλά και La Boheme του Πουτσίνι.
Το αφιέρωμα τους στη Μαρία Κάλλας θα επαναφέρει στη μνήμη μας την εκπληκτική φωνή και παρουσία αυτής της μεγάλης σταρ, που έκανε τομή στην ιστορία της όπερας ορίζοντας την μετέπειτα εξέλιξη του λυρικού τραγουδιού. Η Κάλλας συνδύαζε το θεϊκό ταλέντο της με μια προσωπική ιστορία σαν παραμύθι, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος κατέκτησε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια τον συγκλόνισε με μια θυελλώδη προσωπική ζωή, δημιουργώντας έναν ανεξίτηλο μύθο.
Η Κ.Ο.Θ. είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, από την ίδρυσή της, το 1959. Συστηματικά εμφανίζεται σε ανοιχτές συναυλίες, με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων. Στηρίζει την μουσική εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών προσφέροντας πολλές ευκαιρίες. Το ρεπερτόριό της καλύπτει το σύνολο μουσικών εξελίξεων, από την μπαρόκ μουσική ως τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει κι ένα ευρύτερο πλαίσιο μουσικών ειδών, όπως παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου και συναυλίες συμφωνικού ροκ. Πέρα από εξαιρετικές συνεργασίες, όπως τη περσινή συνάντηση με τη MOYSA, τη συμφωνική ορχήστρα νέων του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, η Κ.Ο.Θ. έχει αναπτύξει και τη δισκογραφική της δραστηριότητα. Με βραβευμένες ηχογραφήσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σε αυτές περιλαμβάνονται, το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας “Supersonic” και το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Κριτικών Μουσικών. Τέλος, η Κ.Ο.Θ. έχει εμφανιστεί πολλαπλές φορές, σε όλη, σχεδόν, την Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πόλεις όπως τη Πράγα, τη Φλωρεντία και το Πεκίνο.
Η πρώτη εμφάνιση της Κ.Ο.Θ. στο Sani Festival, το 2013, ήταν ένα Gala όπερας αφιερωμένο στον σπουδαίο, Ιταλό, συνθέτη Giuseppe Verdi. Τον επόμενο χρόνο επέστρεψαν σε μια φανταστική παρουσίαση, ειδικά σχεδιασμένη για το Sani Festival. Σε σύμπραξη με τον διάσημο τρομπετίστα Terence Blanchard και τις κινηματογραφικές του συνθέσεις πραγματοποιήθηκε το Jazz Symphony Project, όπου συμμετείχαν και καλλιτέχνες τζαζ από το τοπικό δυναμικό της πόλης της Θεσσαλονίκης.