Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» 2017 – Το πρόγραμμα

Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» 2017 – Το πρόγραμμα

Για 11η χρονιά το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» καταγράφει τη δημιουργική του πορεία, έχοντας κατακτήσει μια ευρύτατη αποδοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις του είναι σημείο αναφοράς σε Ελληνικά και διεθνή fora και μέσα και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στο νησί της Σάμου για να τις παρακολουθήσουν. Υπουργεία και κορυφαίοι οργανισμοί θέτουν υπό την αιγίδα τους και φέτος το Φεστιβάλ, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, η Εθνική Επιτροπή της Unesco, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ξένα δίκτυα έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν το νησί και να καλύψουν τις πομπές των Ηραίων. Είναι ένα Φεστιβάλ το οποίο αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μέσα στους αιώνες και η μοναδικότητα των εκδηλώσεών του αναγνωρίζεται από όλους τους πολιτιστικούς φορείς.
Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ βρίσκεται σε ανοιχτή συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μουσείο Ηρακλειδών με τα οποία προγραμμάτισε ήδη σειρά εκδηλώσεων επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με τα καλύτερα Φεστιβάλ της χώρας, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και την καθιέρωση σταθερής και μόνιμης συνέργειας στον τομέα των εκδηλώσεων. Η μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών και οι εκατοντάδες εθελοντές που δραστηριοποιούνται στα «ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ» εγγυώνται για μια ακόμη φορά ένα πλούσιο αποτέλεσμα.
Το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» διοργανώνεται από τον Δήμο Σάμου και υποστηρίζεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημερομηνία: α.Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017
β. Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017
Ώρα: 20:30
Τοποθεσία: α. Πορφυριάδα Σχολή, Καρλόβασι
β. Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα: Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα: Παιδικό Θέατρο. Το Δέντρο της Γνώσης του Δημήτρη Πιέτρη
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Πιέτρης
Περίληψη: Ένα παιδί, διαφορετικό απο όλα τα υπόλοιπα,προσπαθεί να κατανοήσει τους ανθρώπους γύρω του και να γνωρίσει τα συναισθήματά τους, παρόλο που έχει σιδερένια καρδιά και μάτια που δεν κλαίνε… Τα παιδιά ξεκινούν το παιχνίδι και το θέατρο αρχίζει!
Kείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιέτρης. Π
αίζουν οι ηθοποιοί: Ίντρα Κέιν , ΒάσιαΛακουμέντα, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, Δημήτρης Πιέτρης. Φιλική συμμετοχή σε video προβολή: Έρρικα Πρεζεράκου, Δημήτρης Παπαδάτος. Στον ρόλο της αφηγήτριας η Βίκυ Τσιανίκα  

Ημερομηνία: Κυριακή 23 Ιουλίου 2017
Ώρα: 21:00
Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα: Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα: Συναυλία
Καλλιτέχνης: Γιάννης Σπανός
Περίληψη: Ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη και στην 60χρονη πορεία του στην Ελληνική Μουσική σκηνή. Θα ακουστούν μελωδίες που αγάπησαν και τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες.Τραγουδούν: Πένυ Ξενάκη, Κώστας Τζιαγκούλας, Κοσμάς Κοκόλης.

Ημερομηνία: α.Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017
β. Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017
Ώρα: 20:30
Τοποθεσία: α. Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
β. Πορφυριάδα Σχολή, Καρλόβασι
Ενότητα: Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα: Παιδικό Θέατρο. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Αδάμης
Περίληψη: Ποια είναι η Αλίκη; Είναι ένα κορίτσι, είναι όλοι μας. Η Αλίκη είμαστε εμείς.Ποια είναι η Χώρα των Θαυμάτων; Είναι μια χώρα μαγική όπου όλα ανατρέπονται. Είναι ο ιδανικός κόσμος που ονειρεύονται τα παιδιά. Μια ζωή επαναστατική, εκεί όπου όλα είναι πιθανά κι όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί να ονειρεύεσαι.
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκος, Σοφία Πανάγου, Δανάη Σδούγκου, Μαριλίζα Χρονέα, Γιάννης Φιλίππου

Ημερομηνία: Κυριακή 30 Ιουλίου 2017
Ώρα: 21.00
Τοποθεσία: Πορφυριάδα Σχολή, Καρλόβασι
Ενότητα: Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα: Συναυλία
Καλλιτέχνης: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Συμμετέχουν: Γιάννης Ζουγανέλης, Steve Tesser
Περίληψη: Οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μαζί μας και χαρίζουν άλλοτε συγκινησιακά συναισθήματα κι άλλοτε γέλια μέχρι δακρύων. Με τραγούδια που γελάνε, με τραγούδια που σου κλείνουν το μάτι, με τραγούδια που σε βάζουν στην θέση σου και που απολογούνται.

Ημερομηνία: Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017
Ώρα: 21:00
Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα: Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα: Μουσική και κινηματογράφος
Καλλιτέχνες: Κλεονίκη Δεμίρη, Νίκος Πλατύραχος
Περίληψη: Τραγούδια από τον παγκόσμιο και Ελληνικό κινηματογράφο που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Ημερομηνία: Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
Ώρα: 21:00
Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα: Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα: Θεατρική Παράσταση: «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Περίληψη: Η Βερόνικα Αργέντζη, στην πρώτη της συνεργασία με τον Δήμο Αβδελιώδη, ερμηνεύει μοναδικά, το εμβληματικό αυτό έργο του μεγάλου μας ποιητή. Μέσα από ένα γερασμένο και γκρεμοτσακισμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και αποτυχημένων ονείρων που ζωντανεύουν αλληγορικά την μετεμφυλιακή εικόνα της Ελλάδας, αναδύεται το φάσμα της «Ελένης», ολοζώντανο απαλλαγμένο από κάθε είδους ιστορικότητα, στην αναζήτηση μιας απελευθερωτικής αυτογνωσίας, και επιλογής μιας νέας συνειδητής ταυτότητας.

Ημερομηνία: Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017
Ώρα: 20:30
Τοποθεσία: Αίθουσα «Σίβυλλα» Ξενοδοχείου Doryssa Bay
Ενότητα: Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα: Απ’ τα σαλόνια στα αλώνια
Καλλιτέχνης: Μεσόφωνος, Μαρίτα Παπαρίζου
Περίληψη: Επιλογές τραγουδιών από την όπερα μέχρι το παραδοσιακό τραγούδι με την μοναδική φωνή της διάσημης σοπράνου Μαρίτας Παπαρίζου.

Ημερομηνία: Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
Ώρα: 21:00
Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα: Ηραία – Πυθαγόρεια
Θέμα: «Εμφύλια Έπη»
Σκηνοθέτης: Γιάννης Μαργαρίτης
Λίγα λόγια: Δύο μεγα θέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα μεγαθέματα αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο: Αλκιβιάδης (5ος αι. π.Χ.) – Δημήτριος Παλαιολόγος (15ος αι.) – Οδυσσέας Ανδρούτσος (19ος αι.) – Νίκος Ζαχαριάδης (20ός αι.). Οι τέσσερις πρωταγωνιστές δρουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, σε συνάρτηση με διεθνή πρόσωπα και κινήματα της εποχής του ο καθένας. Όλοι τους είναι θύτες και θύματα μαζί, σαν πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας, στα οποία αναγνωρίζουμε σύμβολα με παγκόσμια ισχύ και οικουμενικό ενδιαφέρον. Σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη και κείμενα του Φαίδωνα Χατζη-αντωνίου. Με την Χρυσάνθη Δούζη και τον Δημήτρη Οικονομάκη.

Ημερομηνία: Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Ώρα: 21:00
Τοποθεσία: Πλατεία Πυθαγορείου
Ενότητα: Ηραία – Πυθαγόρεια
Θέμα: Τα Ηραία στο Ηραίον
Η μεγάλη πομπή, τα χορευτικά και η συναυλία αρχαίας και 
 παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής.
Συγκρότημα: Αρχαίας και Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής
Καλλιτέχνες: Σοφία Ανδριανού, Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, Νάνσυ Κλαμπατσέα
Χορευτικά: α. Ομάδα Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού Χορού «Φιλομήλα»
(Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Βήχου)
β. Συγκρότημα Αρχαίου Χορού «Σοφία Μαντζάκου»
Περίληψη: Η μοναδική γιορτή στις όχθες του Ίμβρασου ποταμού και στην πλατεία του Ηραίου με την θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής των Ηραίων και ένα ταξίδι της Ελληνικής μουσικής μέσα στους αιώνες.

Ημερομηνία: Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
Ώρα:
Τοποθεσία: Πυθαγόρειο
Ενότητα: Ηραία – Πυθαγόρεια
Θέμα: 19:00. Αγώνες δρόμου Γυναικών. Ακολουθεί η μεγάλη πομπή των Ηραίων.
21:00. Έναρξη Πομπής Ηραίων
Ακολουθούν χορευτικά. Χορεύουν:
Συγκρότημα Αρχαίου Χορού «Σοφία Ματζάκου».
Ομάδα Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού Χορού «Φιλομήλα»
(Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Βήχου)
Χορευτικό Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» Διδασκαλία: Έλενα Λιναρδάκη
Τραγουδούν:
Ζαφειρώ Χατζηφωτίου
Σοφία Ανδριανού
Νάνσυ Κλαμπατσέα
Περίληψη: Η μεγάλη πομπή των Ηραίων όπου παίρνουν μέρος περισσότερες από 400 εθελόντριες με αθλητικούς αγώνες, χορευτικά και μουσικά δρώμενα στο κεντρικό δρόμο και στο λιμάνι του Πυθαγορείου. Μια μοναδική βραδιά υπό το φως των κεριών, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.