Αρχική Δήμοι Με τέσσερις νέους πεζόδρομους προχωρά η αποκατάσταση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας

Με τέσσερις νέους πεζόδρομους προχωρά η αποκατάσταση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας

Στους πεζούς αποδόθηκαν τέσσερις ακόμη πεζόδρομοι στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης που πραγματοποιεί ο δήμος Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ήταν παρών στην επίσημη πεζοδρόμηση των οδών Χρυσοσπηλιωτίσσης, Νικίου, Πολυκλείτου και Βλαχάβα, με την οποία ολοκληρώνεται η πρώτη φάση πεζοδρομήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο.

Στόχος του δήμου Αθηναίων είναι η μετατροπή του Εμπορικού Τριγώνου σε ένα τρίγωνο – πρότυπο, με αναβάθμιση των αστικών υποδομών, που θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο, καθώς και με νέα αντίληψη για τη στάθμευση, τον δημόσιο χώρο, τα ωράρια τροφοδοσίας και αποκομιδής, καθώς και το γκράφιτι. Τη μεγάλη παρέμβαση του δήμου Αθηναίων στηρίζει αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους, τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους του δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά μέσω του Athens Partnership, το οποίο διαχειρίζεται και την υλοποίησή της, καθώς και την ομάδα Bloomberg Associates που έχει ιδρύσει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης για την πολύτιμη στήριξή τους και την εμπειρία που μετέφεραν από αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλουμε να κάνουμε το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας καλύτερο για τον κάτοικο, τον εργαζόμενο και τον επισκέπτη. Πράσινο, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός, πεζοδρομήσεις, καινούρια μέσα για την καθαριότητα και τον καθαρισμό του γκράφιτι. Μιλάμε για μια περιοχή με πάρα πολλές δυνατότητες. Θέλουμε να τονώσουμε τον εμπορικό χαρακτήρα της, με την αναβάθμιση των αστικών υποδομών αλλά και με την επιβολή κανόνων στη λειτουργία του. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα τραπεζοκαθίσματα εδώ, δεν θα γίνει διασκεδαστήριο η περιοχή, δεν θέλουμε μονοθεματική ανάπτυξη. Επιδιώκουμε να επιστρέψει η κατοικία και να τονωθεί ο εμπορικός χαρακτήρας του Εμπορικού Τριγώνου, να κάνουμε ένα τρίγωνο – πρότυπο».

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο έχουν αποδοθεί σταδιακά στους πεζούς, τέσσερις δρόμοι που έως σήμερα ήταν πεζόδρομοι μόνο στα χαρτιά, κατειλημμένοι από παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα. Πρόκειται για τις οδούς Βύσσης, Καϊρη, Αγάθωνος και Καρόρη. Προηγήθηκε μεθοδικός διάλογος με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων έχουν ήδη καθαριστεί από μουτζούρες και γκράφιτι, προσόψεις συνολικού εμβαδού 4.500 τετραγωνικών μέτρων.

Με αφορμή τις νέες πεζοδρομήσεις, η κυρία Ελίνα Κλαριδοπούλου, Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε τα εξής:

«Το πρόγραμμα αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία που έχει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τον Δήμο Αθηναίων, μέσω της δωρεάς που εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΙΣΝ τον Ιούλιο του 2015. Η δωρεά, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τη στήριξη δράσεων αναζωογόνησης του αστικού κέντρου και καταπολέμησης των συνεπειών της κρίσης, με όποια μορφή και αν εμφανίζονται αυτές. Στην απόφαση μας να στηρίξουμε το πρόγραμμα αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου, αναγνωρίσαμε ακριβώς την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης σε μια επιβαρυμένη αλλά ταυτόχρονα πολύ «ζωντανή» περιοχή της Αθήνας, με σεβασμό στον ιδιαίτερο εμπορικό και ιστορικό της χαρακτήρα. Στο έργο αυτό του Δήμου Αθηναίων στεκόμαστε αρωγοί, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια που έρχεται να προσθέσει αξία στην καθημερινή λειτουργία της περιοχής και στην αισθητική της αναβάθμιση. Ο στόχος είναι μια πόλη καθαρή, φιλική και λειτουργική. Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υλοποιούνται δράσεις άμεσου καθαρισμού κτιρίων, δημιουργία σημείων ξεκούρασης και στάσης των κατοίκων και των επισκεπτών του Τριγώνου. Κυρίως όμως δοκιμάζονται και εφαρμόζονται εκείνες οι παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν το κατάλληλο πλαίσιο για το μεγαλύτερης κλίμακας έργο υποδομής που δρομολογείται από το Δήμο Αθηναίων. Έτσι λοιπόν, μέσω της απόκτησης επιπλέον μηχανημάτων αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού, αλλά και της επανεξέτασης χρόνιων θεμάτων στάθμευσης και τροφοδοσίας των εμπορικών καταστημάτων, δημιουργούνται οι πρόδρομες αυτές συνθήκες. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δυσκολίες να ξεπεραστούν και αντιλήψεις που καλούνται να αλλάξουν. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση της περιοχής και για το σωστό επανασχεδιασμό της εύρυθμης λειτουργίας της, μέρα ή νύχτα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Επιθυμία μας είναι να στηριχτεί από όλους εμάς. Αυτό θα είναι άλλωστε η καλύτερη εξασφάλιση για την προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί επιτυχώς και να συνεχιστεί με συνέπεια στο μέλλον».

Σχετικά με το Athens Partnership:

Το Athens Partnership είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας. «Με το Athens Partnership ο Δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την ποιότητα της συνεργασίας του με όλους αυτούς που προτίθενται να βοηθήσουν να κρατηθεί σήμερα η Αθήνα όρθια, προετοιμάζοντας την για το αύριο» Γιώργος Καμίνης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.athenspartnership.org

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.